Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2019, που είχε κηρυχθεί έτος «Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είδαμε οικογενειακώς την εξαιρετική παράσταση του διαχρονικού έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου που ανέβασε η παιδική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου.
Λίγα λόγια για την ιστορία
H υπόθεση υποτίθεται πως διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα. Ο Ερωτόκριτος, ο γιος του πιστού συμβούλου του βασιλιά, ερωτεύεται την Αρετούσα, την όμορφη βασιλοπούλα. Δεν μπορεί όμως να φανερώσει τον έρωτά του, καθώς θεωρείται παρακατιανός κι ο έρωτάς του δεν θα χει καμιά τύχη. Έτσι, πηγαίνει κάτω από το παράθυρό της τα βράδια και της τραγουδάει. Η κοπέλα αρχίζει να ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή.
Ο Ηράκλης, ο βασιλιάς, όταν μαθαίνει για τον τραγουδιστή, επιχειρεί να τον συλλάβει. Ο Ερωτόκριτος καταλαβαίνοντας ότι ο έρωτάς του είναι μάταιος, ξενιτεύεται μήπως και ξεχάσει την κοπέλα. Ο πατέρας του Ερωτόκρτου αρρωσταίνει, η Αρετούσα τον επισκέπτεται και βρίσκει στο δωμάτιο του Ερωτόκριτου μια ζωγραφιά με την ίδια και τους στίχους που της τραγουδούσε.
Ο Ερωτόκριτος επιστρέφει κρυφά και καταλαβαίνει ότι η Αρετούσα ανακάλυψε την ταυτότητά του. Φοβάται για τη ζωή του και παραμένει στο σπίτι του προσποιούμενος τον άρρωστο. Η Αρετούσα του στέλνει ένα καλάθι με μήλα, δείχνοντας έτσι πως ανταποκρίνεται στα αισθήματά του.
Ο βασιλιάς οργανώνει μια κονταρομαχία για να διασκεδάσει την κόρη του. Από όλα τα αρχοντόπουλα από όλο τον κόσμο που παίρνουν μέρος, νικητής αναδεικνύεται ο Ερωτόκριτος. Οι δυο ερωτευμένοι νέοι αρχίζουν να συναντιούνται κρυφά και η Αρετούσα παρακινεί τον Ερωτόκριτο να τη ζητήσει σε γάμο. Ο βασιλιάς όμως, εξοργίζεται και τον εξορίζει. Πριν εγκαταλείψει την πόλη, ο Ερωτόκριτος αρραβωνιάζεται στα κρυφά την Αρετούσα.
Η Αρετούσα αρνείται τα διάφορα προξενιά και ο πατέρας της τη φυλακίζει. Μετά από χρόνια, οι Βλάχοι πολιορκούν την Αθήνα και κοντεύουν να την καταλάβουν. Ο Ερωτόκριτος έρχεται μεταμφιεσμένος, κατατροπώνει τους εχθρούς και σώζει τη ζωή του βασιλιά. Ο βασιλιάς για να τον τιμήσει του προσφέρει για σύζυγο την κόρη του. Η Αρετούσα αρνείται και πάλι να παντρευτεί τον άγνωστο πολεμιστή κι ο Ερωτόκριτος τη δοκιμάζει με ερωτήσεις για να επιβεβαιώσει την πίστη της. Τελικά αποκαλύπτει την ταυτότητά του, ο βασιλιάς αποδέχεται το γάμο και ο Ερωτόκριτος ανεβαίνει στο θρόνο της Αθήνας.

Ο Ερωτόκριτος είναι ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, ένα έμμετρο ποιητικό λογοτεχνικό δημιούργημα. Παρότι από την εποχή που δημιουργήθηκε μας χωρίζουν κοντά 400 χρόνια, το επικό ποίημα του Κορνάρου, γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, εξακολουθεί να εμπνέει. Γιατί μιλά για την αγάπη και την πίστη, για τον άδολο έρωτα που μπορεί να νικήσει όλα τα εμπόδια.
Με αφορμή την ιστορία αγάπης δυο νέων, τα παιδιά ταξιδεύουν στις εποχές των ιπποτών και των ηρώων, στις εποχές που τα πάθη ήταν μεγάλα και ειλικρινή. Η διασκευή της Ελένης Βλάχου κρατάει αλώβητα όχι μόνο τον πυρήνα της ιστορίας αλλά και τις βασικές αρχές που διέπουν το πρωτότυπο έργο: την ανάδειξη αρετών όπως η πίστη, η τιμή, η γενναιότητα, η τόλμη και το θάρρος, αλλά και τη σύγκρουση της αγάπης και της ισχυρής θέλησης με τις κοινωνικές συμβάσεις και τον συντηρητισμό, την επαναστατική ορμή των νέων απέναντι στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.
Με τολμηρότητα και μαεστρία η Βλάχου παντρεύει στοιχεία της παράδοσης που φέρει το έργο του Κορνάρου με σύγχρονα στοιχεία σε όλα τα επίπεδα: στη γλώσσα, στη μουσική και το χορό, στα λιτά σκηνικά και στα κοστούμια. Μπολιάζει την εκδοχή της με χιούμορ, δίνοντας στους χαρακτήρες μια περισσότερο οικεία μορφή, χωρίς ωστόσο να χάνουν το υψηλό τους ήθος. Κρατάει μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο χτες και το σήμερα και καταφέρνει να δημιουργήσει μια παράσταση που, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον. Μια απολαυστική παράσταση που τα έχει όλα: αγάπη και πάθος, έρωτα και πείσμα, συγκρούσεις και ανατροπές, ηρωισμό και γενναιότητα, κονταρομαχίες, μονομαχίες και πόλεμο, λύτρωση.
Περισσότερες προτάσεις στον οδηγό Θέατρο για παιδιά 2019-2020
Και βέβαια μουσική! Γιατί ο «Ερωτόκριτος» του Κορνάρου δεν παύει να είναι ένα ποίημα, ένα έμμετρο παραμύθι, που χρειάζεται μελωδία και τραγούδι. Αξιοποιώντας στοιχεία της μουσικής παράδοσης, ο συνθέτης Ηλίας Βαμβακούσης, προσθέτει λυρισμό και μελωδία με τρόπο εξαιρετικό, ζωντανά πάνω στη σκηνή, κάνοντας όλη την ιστορία να ηχεί σαν ένα υπέροχο τραγούδι.

Η παράσταση στηρίζεται στους βασικούς συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας του Έμπορου της Βενετίας, που είδαμε πέρσι στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου
Μουσική σύνθεση – Μουσική διδασκαλία – Ζωντανή εκτέλεση: Ηλίας Βαμβακούσης
Διανομή (αλφαβητικά): Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα.
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κινησιολογία – Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ειδικές κατασκευές – Props: Γιώργος Κωτσάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καπαμάς
Ζωγράφος σκηνικών: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Ραφή κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη
Φωτογραφίες – Video: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος
Κατασκευή Σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδάριος
Υπεύθυνοι ήχου: Γιάννης Κολεβέντης – Γιώργος Κολεβέντης
Υπεύθυνος φωτισμών: Αργύρης Καλοπήτας
Βοηθός παραγωγής: Αρθούρος Ντόι
Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Πόπη Τζινευράκη
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Μυρτώ Απαλοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Εύη Κουρεμένου
Παραγωγή: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Ο Ερωτόκριτος έχει περάσει στη λαϊκή παράδοση και παραμένει ένα εξαιρετικά δημοφιλές κλασικό έργο, έχει μελοποιηθεί και τα μελοποιημένα αποσπάσματα θεωρούνται κλασικές ερμηνείες σήμερα.
Από την παράσταση “Ερωτόκριτος” στην Παιδική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου – 2019/2020
Τα θλιβερά μαντάτα – Παραδοσιακό – Ερωτόκριτος
Διασκευή / Ενορχήστρωση: Ηλίας Βαμβακούσης
Στίχοι: Βιτσέντζος Κορνάρος, διασκευή: Ελένη Βλάχου
Ερμηνεία: Ηλίας Βαμβακούσης – Νατάσσα Μποφίλιου

TO CD πωλείται αποκλειστικά στο ταμείο του θεάτρου με το πρόγραμμα της παράστασης
NO COMMENT