Με την ξεκίνημα της εφηβείας κάνει την εμφάνισή της η εφηβική ακμή. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα έντονη περίοδος.
Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος, η οποία εκδηλώνεται κυρίως λόγω των έντονων ορμονικών αλλαγών στην εφηβεία. Με απλά λόγια, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν σμήγμα, οι αδένες της επιδερμίδας είναι κλειστοί και έτσι δημιουργείται μια μικρή φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται ως στίγματα, μαύρα ή άσπρα, ή σπυράκια.
Είναι πολλοί οι ενήλικες, κυρίως γυναίκες, που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα ακμής. Χρησιμοποιώντας καλλυντικά που περιέχουν γλυκολικό οξύ, θα βελτιωθούν σημαντικά τα σημάδια της ακμής.
Μπορούμε να απαλλαγούμε από την ακμή;
Καθώς η ακμή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η πρόληψη και η συνέπεια.
Καθαρίζω το πρόσωπό μου
Αυτή είναι η βάση της καθημερινής φροντίδας. Το καθαρό πρόσωπο είναι απαλλαγμένο από όλα τα βακτήρια και κάθε άλλο επιβαρυντικό παράγοντα που θα βοηθήσει στην δημιουργία φλεγμονής. Ιδανικά πρέπει να καθαρίζουν το πρόσωπό τους πρωί και βράδυ, με ένα προϊόν υποαλλεργικό, που θα περιέχει συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στον καθαρισμό του δέρματος σε βάθος.
Ενυδάτωση, η τροφή της επιδερμίδας
Μετά από τον καλό καθαρισμό, η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση. Επιλέξτε μια κρέμα που θα βοηθήσει στην επούλωση των σπυριών, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας νέων.
Απολέπιση, μια πιο δραστική θεραπεία
Μια φορά την εβδομάδα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη ενός δερματολόγου αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, προτείνεται μια θεραπεία απολέπισης (peeling, μάσκα), με βιταμίνη Α ή αλλιώς ρετινόλη, για να αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.
Να θυμάστε! Επιλέγουμε πάντα επώνυμα προϊόντα. Δυστυχώς η θεραπεία της ακμής θέλει χρόνο και υπομονή. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μπορεί να φανούν ακόμη και μετά από 2 μήνες, ενώ η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει στο κάθε παιδί. Ως γονείς πρέπει να είμαστε δίπλα τους, να τα στηρίζουμε και να τα βοηθήσουμε να μην διακόψουν την θεραπεία. Τέλος, ο/η δερματολόγος είναι ο επιστήμονας που θα αποφασίσει αν το παιδί θα χρειαστεί και κάποια επιπλέον φαρμακευτική αγωγή.
Περισσότερα άρθρα για την υγεία των παιδιών
NO COMMENT