Η δυσλεξία σε παιδιά, είναι ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς και πολλοί απ’ αυτούς το αντιμετωπίζουν αρνητικά. Υπάρχει μεγάλο ταμπού γύρω από το θέμα αυτό, ωστόσο οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται ότι η δυσλεξία δεν σχετίζεται με την εξυπνάδα.
Ένα δυσλεκτικό παιδί, δεν είναι λιγότερο έξυπνο από ένα μη δυσλεκτικό. Αυτή η παρανόηση, έχει προκύψει διότι λίγοι μόνο γνωρίζουν το τι είναι η δυσλεξία. Τι είναι λοιπόν η δυσλεξία;
Η δυσλεξία, είναι μία νευρολογική κατάσταση στην οποία το δικτύωμα του εγκεφάλου διαφέρει από εκείνο ενός τυπικού ατόμου. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ειδική μαθησιακή διαταραχή η οποία εκδηλώνεται με δυσκολία στην ομιλία, την ανάγνωση, την ορθογραφία. Το παιδί, ενώ είναι ιδιαίτερα ευρηματικό και δημιουργικό, δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να απομνημονεύσει συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτό οφείλεται, στην απουσία φωτογραφικής μνήμης.
Η δυσλεξία, είναι μία πολύ γνωστή μορφή μαθησιακής δυσκολίας, η οποία απαιτεί προσοχή στη διάγνωση. Ο λογοθεραπευτής, πρέπει να εξετάσει ένα ευρύτερο πλαίσιο παραγόντων που επηρεάζουν το παιδί, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το παιδί είναι δυσλεκτικό.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση λοιπόν της δυσλεξίας, είναι μεγάλη διαδικασία και απαιτεί έναν εξειδικευμένο λογοθεραπευτή. Ο λογοθεραπευτής, πρέπει να μπορέσει να αναγνωρίσει τα συμπτώματα, να καθορίσει το νοητικό επίπεδο του παιδιού με βάση την ηλικία του και στη συνέχεια να αποκλείσει το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας άλλης διαταραχής. Συγκεκριμένα, τα στάδια που ακολουθεί ο λογοθεραπευτής περιλαμβάνουν:
- Ο λογοθεραπευτής παίρνει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για την κληρονομικότητα, την ανάπτυξη του παιδιού κ.α.
- Πραγματοποιείται εκτίμηση από έναν παιδοψυχίατρο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια άλλη διαταραχή στο παιδί.
- Πραγματοποιείται επιπλέον εκτίμηση από έναν παιδίατρο όπου εξετάζεται η σωματική ανάπτυξη του παιδιού με βάση την ηλικία του.
- Εκτιμάται το επίπεδο του λόγου του παιδιού και ακόμη πραγματοποιείται ειδικό τεστ αξιολόγησης της νοητικής ικανότητας του παιδιού.
- Αξιολόγηση της επίδοση του παιδιού σε διάφορους μαθησιακούς τομείς όπως είναι η ανάγνωση, η ορθογραφία, η έκφραση κ.α.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας με βάση την ηλικία του παιδιού;
Η ηλικία του παιδιού που έχει δυσλεξία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων δυσλεξίας. Ας δούμε μερικά από αυτά, ανά ηλικία:
Στα 9 έως 10 χρόνια: Υπάρχει δυσκολία στην αναγνώριση συγκεκριμένων λέξεων που δεν περιέχονται σε ένα ευρύτερο κειμενικό πλαίσιο. Ακόμη, υπάρχει δυσκολία στην συνύπαρξη γραμμάτων και ήχων και στην γραφή λέξεων όπου γράφει με λανθασμένη σειρά τα γράμματα.
Στα 10 έως τα 14 χρόνια: Υπάρχει δυσκολία στην ανάγνωση, το παιδί δηλαδή διαβάζει σε πιο αργό ρυθμό από τον συνηθισμένο. Δυσκολεύεται το παιδί στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και εκ παραδρομής αλλάζει τη θέση των γραμμάτων. Όλη αυτή η δυσκολία, συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα του παιδιού απέναντι στη γραφή.
Στα 15+ χρόνια: Σε αυτές τις ηλικίες, υπάρχει δυσκολία στο να γίνει περίληψη ενός κειμένου, υπάρχει δυσκολία στην ανάγνωση και δεν μπορεί να συγκρατήσει στη μνήμη του γεγονότα. Το παιδί, μπορεί ακόμη να συλλαβίζει με λάθος τρόπο τις λέξεις ή να δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο λεξιλόγιο για να εκφραστεί.
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσλεξία;
Η δυσλεξία, είναι νευρολογική διαταραχή, για την οποία δεν υπάρχει μέθοδος θεραπείας. Υπάρχουν μέθοδοι μέθοδος να βελτιώσεις τις ικανότητες ενός δυσλεκτικού παιδιού, τις οποίες μόνο ένας επαγγελματίας λογοθεραπευτής μπορεί να τις εφαρμόσει. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε κάποιες από τις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης.
- Χρήση ειδικού εκπαιδευτικού υλικού
- Εκπαίδευση με τη χρήση ακουστικών μέσων
- Εκπαίδευση σε υπολογιστή, όπου λάθη στην ορθογραφία διορθώνονται με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων
Η αντιμετώπιση λοιπόν της δυσλεξίας, μπορεί να γίνει με πολλούς μεθόδους και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού. Παράλληλα με τις μεθόδους βελτίωσης των ικανοτήτων του παιδιού, είναι σημαντικό να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη. Η ψυχολογική υποστήριξη δεν αφορά μόνο το παιδί αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Στόχος, είναι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του παιδιού και η αυτοεκτίμησή του.
Με τα χρόνια και η νομοθεσία έχει αλλάξει στο ζήτημα της δυσλεξίας. Τα δυσλεκτικά παιδιά, μπορούν να εξετάζονται προφορικά και όχι γραπτά ώστε να νιώθουν καλύτερα με τον τρόπο εξέτασης. Ακόμη, και οι ίδιοι οι δάσκαλοι προσεγγίζουν τα παιδιά με δυσλεξία με διαφορετικό τρόπο ώστε να περνούν τα σχολικά τους χρόνια πιο όμορφα και με πίστη στις δυνατότητές τους.
Συμβουλή! Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι δεν πρέπει να προτρέχουν στη διάγνωση της δυσλεξίας με την πρώτη μαθησιακή δυσκολία του παιδιού. Το παιδί πρέπει να φοιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στις τάξεις του δημοτικού έως ότου διαπιστωθεί ότι δυσκολεύεται στην γραφή ή αποστήθιση λέξεων.
Ο Χρυσός Οδηγός, είναι ένας από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς καταλόγους με Λογοθεραπευτές σε όλη την Ελλάδα. Βρες τον Λογοθεραπευτή που αναζητείς στην περιοχή σου και αντιμετώπισε τη δυσλεξία του παιδιού, με την βοήθεια και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία.
Πηγή: Χρυσός Οδηγός
NO COMMENT