Σκυλίσια ζωή

Γράφει ο Ιωάννης Ζήνδρος, Ψυχολόγος
Κέντρο Ψυχολογικής Παρέμβασης
Θεραπεύω-Συν, Συν-ΘεραπεύωΌσοι με ξέρουν γνωρίζουν την αμφίθυμη σχέση που έχω με τον σκύλο μου. Τον αγαπάω, θέλω να περνάω χρόνο μαζί του, αλλά μου σπάει και τα νεύρα. Ειδικά τα βράδια που με ξυπνάει για να ανέβει στο κρεβάτι μου… θέλω να τον πνίξω. Το επόμενο πρωί λοιπόν καθόμαστε και μιλάμε. Του εξηγώ πού έκανε λάθος, γιατί δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στο κρεβάτι, τα όρια και τις υποχρεώσεις του και αυτός μου απαντά «ΓΑΒ». Η ίδια απάντηση πάντα, σε ότι κι αν του πω. «ΓΑΒ».

Ο σκύλος μου είναι σοφός, ξέρει πώς να ζει την ζωή του και πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που έρχονται. Δεν του αρέσει η μοιρολατρία, παίρνει την ζωή του στα… πόδια του και συνεχίζει. Πώς τα καταφέρνει; «ΓΑΒ»… Και εξηγώ.Τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και αφορούν είτε την προσωπική μας ζωή είτε γενικότερα την κοινωνία που ζούμε είναι δεδομένα και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε μπορούμε να τα ελέγξουμε, είτε όχι. Έχουμε λοιπόν Γ.

Αυτό όμως που μπορούμε να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε είναι η αντίδραση μας στο κάθε γεγονός που συμβαίνει στη ζωή μας. Και εξηγώ. Μαθαίνεις ότι έχεις θυρεοειδή. Μπορείς να αντιδράσεις κλαίγοντας την μοίρα σου και την καταραμένη ζωή σου που όλο σου φέρνει προβλήματα. Δεκτό. Από την άλλη μπορείς να ενημερωθείς για την ασθένεια, να ακολουθήσεις τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Έχουμε λοιπόν Α.

Αν συνδυάσουμε το γεγονός με την αντίδραση μας τότε μπορούμε να δούμε πώς διαμορφώνονται τα βιώματά μας. Πώς δηλαδή αντιλαμβανόμαστε την ζωή μας και πώς δημιουργούμε την προσωπική μας ιστορία. Και εξηγώ. Στο παραπάνω παράδειγμα αυτός που επιλέγει την μη αντίδραση θα αφήσει τα προβλήματα του θυρεοειδή του να αυξάνονται με αποτέλεσμα κάθε φορά να επιβεβαιώνει στον εαυτό του το πόσο αδικημένος είναι από την ζωή και πως σε αυτόν τυχαίνουν τα πάντα. Στον αντίποδα, η σωστή επιλογή να αντιδράσει θα επιτρέψει στο άτομο να συνεχίσει να ζει. Δεν ξέρω αν θα θεραπευτεί το πρόβλημα με το θυρεοειδή, αλλά ξέρω ότι θα μάθει να ζει με και πέρα από αυτόν. Έχουμε λοιπόν Β.

Γ (όπου Γ είναι το κάθε γεγονός) + Α (όπου Α είναι η αντίδρασή μας) = Β (όπου Β είναι τα βιώματά μας) . Όλο μαζί «ΓΑΒ», που λέει και ο πάνσοφος σκύλος μου.

Το παράδειγμα του θυρεοειδή είναι τυχαίο και πιθανώς να μην είναι και το καλύτερο. Η σοφία όμως του «ΓΑΒ» είναι ότι έχει εφαρμογή παντού.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα «τύχει» κάτι σε σας ή τους γύρω σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε έτσι ώστε να επιλέξτε την αντίδρασή σας προσεχτικά. Ίσως εκείνη τη στιγμή διαμορφώνετε ένα βίωμα σας. Ίσως εκείνη τη στιγμή γράφετε την δική σας προσωπική ιστορία.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!