READING

Ατοπική δερματίτιδα – Η δερματική πάθηση των μικρώ...

Ατοπική δερματίτιδα – Η δερματική πάθηση των μικρών παιδιών

Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συχνή δερματική πάθηση που εμφανίζεται σε μικρά παιδιά, με τα ποσοστά να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ατοπική δερματίτιδα

Τα παιδιά εμφανίζουν κοκκινίλες, ξηροδερμία και έντονο κνησμό. Πολλές φορές, ειδικά στο έντονα ξηρό δέρμα, το παιδί βγάζει φουσκάλες γεμάτες υγρό. Μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά σημεία του σώματος.

Είναι μια φλεγμονώδης δερματική νόσος που, αν και μετά από κάποια χρόνια τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται στα περισσότερα παιδιά, σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει μέχρι την ενηλικίωση.

Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών (80%) θα νοσήσουν μέσα στην πρώτη πενταετία της ζωής τους.

Δεν είναι μεταδοτική!

Μπορεί να συνδέεται με το οικογενειακό ιστορικό, η πορεία του επηρεάζεται από τις εποχές (είναι συνήθως χειρότερο τον χειμώνα), από διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες (γύρη, ακάρεα σκόνης κ.α.), από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ακόμη και από την οδοντοφυΐα ή ένα απλό κρυολόγημα.

Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Η πλήρης θεραπεία δυστυχώς δεν είναι εφικτή. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ασθένεια θα εξαφανιστεί μετά από κάποια χρόνια και, παρότι η εικόνα της μπορεί να φαίνεται άσχημη και τρομακτική, υπάρχουν τρόποι να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι με την εμφάνιση των συμπτωμάτων δεν ακολουθούμε καμία θεραπεία πριν επισκεφθούμε τον παιδίατρο ή έναν δερματολόγο. Η κάθε αγωγή είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού, την ηλικία του παιδιού κτλ.

Η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας είναι καθημερινή, δεν συνδέεται με τις περιόδους έξαρσης και απαιτεί εξ’ αρχής την εκπαίδευση του παιδιού και την δική μας στην φροντίδα του δέρματος. Υπάρχουν οδηγίες μέχρι και για την διάρκεια του μπάνιου, την θερμοκρασία του νερού και το σφουγγάρι που θα χρησιμοποιήσουμε (ή όχι).

Επειδή η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα έντονη, ο γιατρός πιθανότατα θα σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε κρέμες σώματος, εξειδικευμένες να προσφέρουν ενυδάτωση στο ατοπικό δέρμα. Αν ο γιατρός δεν προτείνει μια συγκεκριμένη αγωγή, προτιμήστε προϊόντα φαρμακευτικά, επώνυμα, κατάλληλα για τα παιδιά. Στην περίπτωση του γιού μου, ο οποίος είχε εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα από τους πρώτους μήνες της ζωής του, επιλέξεμε εταιρίες όπως η CeraVe, η La Roche-Posay, η Avene κα η Medela.

Διαβάστε κι αυτά


Disclaimer: Το άρθρο αυτό γράφτηκε κατόπιν της προσωπικής μας εμπειρίας με την ατοπική δερματίτιδα κι αφού συμβουλευτήκαμε τον γιατρό του παιδιού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθήσετε θεραπείες και συμβουλές που έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!