Η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, δίπλα στο σημερινό χωριό Μαυρομάτι. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας. Εμείς την επισκεφθήκαμε ένα καλοκαιρινό απόγευμα, παρέα με τα παιδιά μας και θαυμάσαμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τα πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα.
Η πόλη ιδρύθηκε το 370-369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική κυριαρχία και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων. Η πόλη ονομάστηκε έτσι από τη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα. Μέχρι το 395 μ.Χ. και την καταστροφική επιδρομή των Γότθων η πόλη παρέμεινε το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας. Η ζωή στην πόλη συνεχίστηκε και στη Βυζαντινή περίοδο, όπως δείχνουν οι πολυάριθμες εκκλησίες, σε πολύ πιο ταπεινές διαστάσεις ωστόσο, μέχρι και το 14ο αιώνα που η Μεσσήνη εγκαταλείφθηκε οριστικά.
Το τείχος που περιέβαλλε την πόλη έχει περίμετρο 9 χιλιόμετρα και είναι εξ’ ολοκλήρου λίθινο. Σήμερα διατηρείται καλύτερα στη βόρεια πλευρά του. Όλα τα κτίρια της πόλης φαίνεται πως έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, ακολουθώντας ένα πολεοδομικό σύστημα γνωστό ως ιπποδάμειο (το όνομα προέρχεται από τον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, γεωμέτρη και αστρονόμο του 5ου αιώνα π.Χ., τον Ιππόδαμο).
Τα εντυπωσιακά ερείπια της αρχαίας πόλης ήταν γνωστά ήδη από το 18ο αιώνα και πολλοί περιηγητές τα είχαν επισκεφτεί. Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες ξεκίνησαν το 1831 από τη Γαλλική Αποστολή στην Πελοπόννησο. Από το 1986 ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έχει αναλάβει την διεύθυνση των ανασκαφών της αρχαίας Μεσσήνης. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και επιβλητικές οχυρώσεις, κατοικίες και ταφικά μνημεία. Η αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται σε ένα παρθένο, μεσογειακό, φυσικό περιβάλλον και δεν έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς. Κατά την είσοδό σας θα βρείτε ένα μικρό μουσείο στο οποίο στεγάζονται τα ευρήματα της ανασκαφής.
Το θέατρο, το στάδιο και η παλαίστρα, ήταν από τα πιο αγαπημένα μας σημεία στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Λες και δεν τα ακούμπησε ο χρόνος, στέκουν επιβλητικά μέσα στην απλότητά τους. Τα παιδιά ειδικά νομίζω πως ταξίδεψαν και φαντάστηκαν μιαν άλλη εποχή. Και απολαύσανε τις κατρακύλες στο στάδιο της πόλης!
Αν σκοπεύετε να οργανώσετε μια εκδρομή στην αρχαία Μεσσήνη καλό θα είναι να την επισκεφθείτε μια εποχή που δεν θα έχει πολλή ζέστη, ή να προτιμήσετε ώρες που δεν θα καίει ο ήλιος. Ο χώρος παρότι είναι φυσικά προσβάσιμος από μικρούς και μεγάλους, έχει αρκετό περπάτημα. Οπότε καπέλο, νερό και αντηλιακό δεν πρέπει να λείπουν από την τσάντα σας. Στον χώρο υπάρχει τρεχούμενο νερό, στην είσοδο και στο στάδιο. Ομολογώ πως αν δεν είχαμε μαζί μας άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο, θα αισθανόμουν λίγο χαμένη, κυρίως λόγω της σήμανσης και τους μεγέθους του αρχαιολογικού χώρου. Παρόλα αυτά είναι ένας μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε!
Φαίνεται πως η έρευνα δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς η αρχαία Μεσσήνη έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης
Αρχαία Μεσσήνη, 240 02 ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ
Τηλ. & Φαξ: 27240 51046 και 27240 51201
NO COMMENT