READING

Αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι γονείς, διαβάστε ένα...

Αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι γονείς, διαβάστε ένα βιβλίο!

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο και περισσότερα βιβλία που αφορούν την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών. Και πολλές φορές, οι γονείς που τα διαβάζουν γίνονται αντικείμενο σχολιασμού. “Γίναμε όλοι ψυχολόγοι“, μου είπε πρόσφατα μια μαμά γελώντας ειρωνικά. Δεν έδωσα σημασία! Ψυχολόγοι δεν γίναμε, ούτε θέλουμε να γίνουμε. Θέλουμε απλώς να κατανοήσουμε καλύτερα το παιδί μας και τη σημασία του να είσαι γονιός. Και το διάβασμα ενός βιβλίου πάντα σε κάνει καλύτερο, πάντα σου δίνει εφόδια που δεν τα έχεις από γεννησιμιού σου, πάντα σε βάζει σε σκέψεις και σε σπρώχνει να πας ένα βήμα παραπέρα. 

Σήμερα σας προτείνω 10 βιβλία που έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες, τα οποία με έχουν βοηθήσει πολύ στην καθημερινότητα μέσα στην οικογένεια. Αυτά είναι τα βιβλία που ταιριάζουν σε μένα και στη δική μου φιλοσοφία ανατροφής των παιδιών.

Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας – Naomi Aldort (Εκδόσεις Αλκυών)

Αυτό είναι ένα βιβλίο που συζητά με μοναδικό τρόπο την ενσυναίσθηση και προάγει την ισότητα στη σχέση γονέα-παιδιού. Αν είστε οπαδοί της τιμωρίας και των απειλών, η Aldort θα σας αποδείξει την αναποτελεσματικότητα τέτοιων μεθόδων και θα σας κάνει να σκεφτείτε για το πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τη συναισθηματική ακεραιότητα των παιδιών μας και να γεμίσουμε την κάθε τους μέρα με αγάπη.

Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό – Janusz Korczak (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αυτό είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1928 από τον πολωνοεβραίο παιδίατρο, παιδαγωγό, συγγραφέα, δημοσιογράφο και κοινωνικό ακτιβιστή Γιάνους Κόρτσακ. Θεωρείται πρόδρομος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού και οι μέθοδοι που ακολουθούσε επηρέασαν τη σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σταθείτε λίγο στα σημεία που ο Κόρτσακ διεκδικεί τον σεβασμό στην άγνοια του παιδιού, στις αποτυχίες και στα δάκρυά του. Σε μια εποχή που όλα κυλούν γρήγορα, το πολύ θεωρείται το καλύτερο και το άριστα δείχνει να είναι ο μόνος δρόμος, ο Κόρτσακ μας θυμίζει πως το παιδί έχει δικαίωμα να διεκδικεί ελεύθερο χρόνο και να είναι αυτό που είναι.

Γονείς απλά! – Kim John Payne (Καλειδοσκόπιο)

Ο διεθνούς φήμης σύμβουλος οικογένειας και εκπαίδευσης Kim John Payne μας βοηθά να βρούμε τη χαμένη ισορροπία, να κόψουμε ταχύτητα και να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να έχουν ελεύθερο χρόνο. Άγχος, προβλήματα συμπεριφοράς, ύπνου, όλα αποδίδονται στους γρήγορους ρυθμούς που αναγκάζουμε τα παιδιά μας να υιοθετούν σήμερα. Φαίνεται πως το “πάρα πολύ” δεν είναι τελικά αρκετό. Το βιβλίο αυτό προσφέρει την έμπνευση και τις ιδέες, ώστε να σχεδιάσετε τις αλλαγές που θα βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά στην καθημερινότητα.

Reggio Emilia. Οι χίλιες γλώσσες των παιδιών προσχολικής ηλικίας – G. Edwards, L. Gandini, G. Forman (Εκδόσεις Πατάκη)

Το πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης Reggio Emilia στην Ιταλία έχει αναγνωρισθεί και ανακηρυχθεί ως ένα από τα καλύτερα συστήματα προσχολικής εκπαίδευσης στον κόσμο. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν με μικρά παιδιά, αλλά θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα ποιο σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας, πώς μπορούμε να το επιλέξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Και είναι πραγματικά ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο!

Δώστε θάρρος στο παιδί – Boglarka Hadinger (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τους γονείς παιδιών και εφήβων να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα: τι χρειάζονται τα παιδιά μας για να νιώσουν ευτυχία, πώς θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τη δυστυχία, το δυσάρεστο συναίσθημα, ή την αποτυχία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αποθαρρυντικές καταστάσεις της ζωής; Είναι ένα βιβλίο γραμμένο για το σήμερα, την εποχή που έχουμε πρόσβαση σε τόσα πράγματα κι όμως αυτό δείχνει να μην είναι αρκετό.

Γονείς, ακούστε μας! – Σοφία Ανδρεοπουλου (Διόπτρα)

Τα παιδιά μας μιλάνε. Εμείς όμως τα ακούμε; Σε μια εποχή που κάνουμε “τα πάντα” για τα παιδιά μας, φαίνεται να έχουμε παραλείψει το πιο σημαντικό: να τα ακούμε. Το βιβλίο μας παροτρύνει να κατανοήσουμε σε βάθος όσα το παιδί σκέφτεται, αισθάνεται και χρειάζεται και να προσπαθήσουμε να ακούσουμε αυτά που κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί πραγματικά παραδείγματα και περιπτώσεις παιδιών με τα οποία έχει δουλέψει η ίδια ως παιδοψυχολόγος. Υπήρξαν σημεία για τα οποία είχα τις ενστάσεις μου, παρόλα αυτά αυτό είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, καθώς θα σας βάλει σε σκέψεις και προβληματισμούς.

Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρία και ξύλο – Catherine Dumonteil Kremer (Εκδόσεις Gema)

Παρότι ο τίτλος του βιβλίου, και συγκεκριμένα η λέξη εξουσία, λειτούργησε αποθαρρυντικά για μένα, αποφάσισα να το διαβάσω. Και ορθώς έπραξα, καθώς αυτό είναι ένα βιβλίο που αποδοκιμάζει τις παλιές μεθόδους ανατροφής των παιδιών και μας προτείνει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας ως γονείς, να σκεφτούμε ποια είναι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι, να επανακαθορίσουμε τα όριά μας και να πετύχουμε μια σχέση σεβασμού με το παιδί μας.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο – Jessica Joelle Alexander & Iben Dissing Sandahl (Διόπτρα)

Οι γονείς στη Δανία θεωρούνται από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. Φαίνεται πως αυτό το έχουν πετύχει, καθώς στοχεύουν σε έξι θεμελιώδεις αρχές, που συνδέονται με την καλύτερη ανατροφή των παιδιών, την κοινωνικοποίηση, την αυτονομία, τη συντροφικότητα, την δημοκρατική στάση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Το βιβλίο προσφέρει παραδείγματα και συμβουλές που σίγουρα θα γίνουν πηγή έμπνευσης και προβληματισμού.

Το τίμημα της αφθονίας – Madeline Levine (Μάρτης)

Είτε έχετε μικρά, είτε μεγάλα παιδιά, ακόμη κι αν δεν έχετε σοβαρά προβλήματα μαζί τους, αυτό το βιβλίο πρέπει πραγματικά να το διαβάσετε. Η συγγραφέας είναι κλινική ψυχολόγος και μέσα από παραδείγματα και συγκεκριμένες αναφορές σε συμπεριφορές που έχει αντιμετωπίσει, θα ανατρέψει πολλές παγιωμένες απόψεις, θα επισημάνει λάθη που κάνουμε ως κοινωνία και θα σας δώσει πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσετε με τα παιδιά. Εξαιρετικό βιβλίο, που σχολιάζει με ουσιαστικό και ψύχραιμο τρόπο, την κοινωνία της αφθονίας, την τελειοθηρία, την πίεση για επιτυχία και μας σπρώχνει να ανακαλύψουμε τι τελικά έχει σημασία για την επιτυχία ενός παιδιού στη ζωή.

Μητρότητα. Η δύναμη στην αδυναμία – Γεωργία Τσούμπα & Κατερίνα Τζωρτζακάκη (Εκδόσεις Τόπος)

Μια μητέρα δύο παιδιών με αυτισμό και μια ψυχολόγος συνομιλούν και ανακαλούν τις προσωπικές τους στιγμές, τις προκλήσεις της μητρότητας, τις χαρές και τις λύπες, τις δυσκολίες της ανατροφής ενός παιδιού. Αυτό που μας ενώνει μαζί τους είναι η μητρότητα. Το βιβλίο με ψυχραιμία, ειλικρίνεια, σεβασμό, αλήθεια και δίχως περιττούς συναισθηματισμούς, μας καλεί να δούμε τη μητέρα που δυσκολεύεται, που φτάνει στα όριά της, που δεν ζει στο ροζ σύννεφο και να την αποδεχτούμε. Πραγματικά ενδιαφέρον!


Βρείτε περισσότερες προτάσεις βιβλίων εδώ.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. daphnie

    19 Μαρτίου

    Ξεκίνησα να διαβάζω σκεφτόμενη “όχι άλλα βιβλία για το πώς να αναθρέφουμε τα παιδιά!” αλλά.. κόλλησα σε 1-2 όπως το “Τίμημα της αφθονίας” & το “Γιατί οι Δανοί αναθρέφουν …” και μπήκαν άμεσα στην to read list μου!
    thanks for sharing!

    • Το καταλαβαίνω απόλυτα το σχόλιο “όχι άλλα βιβλία ανατροφής”. Αλλά υπάρχουν ακόμη βιβλία που ξεπερνούν αυτό το επίπεδο και προσφέρουν απαραίτητες γνώσεις και τροφή για σκέψη. Δες και το βιβλίο του Κορτσακ. Αξίζει!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!