READING

4 καινούρια βιβλία για τον μικρό βιβλιοφάγο...

4 καινούρια βιβλία για τον μικρό βιβλιοφάγο

Παρατηρώ τον γιο μου να διαβάζει με μανία τον τελευταίο μήνα τα βιβλία του Χάρι Πότερ (βρίσκεται ήδη στην τρίτη ιστορία) κι ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Οι εικόνες δεν βρίσκονται πλέον στις σελίδες. Γίνεται ο ίδιος ο εικονογράφος της ιστορίας, η φαντασία του χερι-χέρι με το κείμενο ζωγραφίζει συνεχώς όλα όσα ο ίδιος διαβάζει πλέον σιωπηλά. Αυτός είναι ο δικός του κόσμος… Δεν είμαι πλέον κομμάτι του, τον παρατηρώ από μακριά και ζηλεύω λίγο που δεν ταξιδεύω μαζί του. Αυτή όμως είναι η φυσική εξέλιξη ενός γνήσιου βιβλιοφάγου, έτσι δεν είναι; Εγώ μπορώ απλά να ανακαλύπτω συνεχώς καινούριες ιστορίες και να του τις προσφέρω. Και θα είμαι εκεί να παρατηρώ τις αντιδράσεις κι ας ζηλεύω λίγο. Αυτά λοιπόν είναι τα βιβλία που προστέθηκαν στην βιβλιοθήκη μας τις τελευταίες μέρες, για τον βιβλιοφάγο μου.

Ο πόλεμος που έσωσε την ζωή μου – Kimberly Brubaker Bradley (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Η δεκάχρονη Έιντα ζει αποκομμένη από τον έξω κόσμο, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Λονδίνο μαζί με τη μητέρα και τον μικρότερο αδερφό της Τζίμι. Αιτία της απομόνωσής της είναι η εκ γενετής δυσπλασία στο ένα της πόδι, η οποία προκαλεί ντροπή στη σκληρή μητέρα της. Καθώς το Λονδίνο δέχεται βομβιστικές επιθέσεις, πολλά παιδιά των αστικών κέντρων στέλνονται σε ανάδοχες οικογένειες στη βρετανική επαρχία. Η Έιντα με τον αδερφό της βρίσκουν στέγη στο σπίτι της Σούζαν Σμιθ. Ζώντας για πρώτη φορά εκτός των τεσσάρων τοίχων ενός σπιτιού και λαμβάνοντας φροντίδα και στοργή, η Έιντα μαθαίνει να εμπιστεύεται τους άλλους και γίνεται ένα γενναίο και ανεξάρτητο κορίτσι, αποδεικνύοντας πως ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για αναγέννηση. Η Έιντα, ο Τζίμι και η Σούζαν δένονται σαν πραγματική οικογένεια. Άραγε, ο δεσμός τους θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρός ώστε να τους κρατήσει ενωμένους, παρά τον πόλεμο και τις συνθήκες που απειλούν να τους χωρίσουν;

Με φόντο τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το βιβλίο “Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου” αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού. Είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για αναγνώστες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, με δυνατά μηνύματα, το οποίο παράλληλα χαρίζει νέες κι ενδιαφέρουσες γνώσεις σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκειά του. Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως: Newbery Honor Book award 2016, Odyssey Award 2016, Schneider Family Book Award (Middle School), Josette Frank Award, Wall Street Journal Best Children’s Books 2015, New York Public Library’s 100 Books for Reading and Sharing, Chicago Public Library’s Best of the Best Books 2015, Publisher’s Weekly Best Books 2015, Kirkus Best Books 2015 και Horn Book Fanfare Book 2015.

Για παιδιά 10+ ετών.

Ο πόλεμος της φωτιάς – Rosny J.H. Aine (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Πριν από εκατομμύρια χρόνια ο κόσμος ήταν πρωτόγονος. Τα τεράστια ζώα, όπως μαμούθ, βίσονες και λιοντάρια, αποτελούσαν μόνιμο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο πιο πολύτιμος θησαυρός ήταν η φωτιά, αλλά η αναζήτησή της εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους και η διεκδίκησή της γινόταν αιτία άγριων μαχών.

“Ο Πόλεµος της φωτιάς” παραµένει το αριστούργηµα του «προϊστορικού» µυθιστορήµατος. Η συγγραφική δουλειά του Ρονί ξεπερνάει τα εκατό βιβλία, αυτό όμως είναι το πιο γνωστό και πολυµεταφρασµένο µυθιστόρηµα του, το οποίο επισκιάζει το µεγαλύτερο µέρος του έργου του. Ο Ρονί μας προσφέρει µια αλησµόνητη τοιχογραφία της προϊστορικής εποχής και το έργο του χαρακτηρίζεται από άψογη τεκµηρίω­ση και δοµή, πηγή έμπνευσης για αρχαιολόγους και παλαιοντολόγους ακόµα και σήµερα. Η ιστορία δηµοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες από τον Ιούλιο του 1909 στο περιοδικό Je sais tout, καθώς και σε δύο άλλα περιοδικά το 1909 και το 1910. Σε βιβλίο κυκλοφόρησε το 1911, ενώ η πρώτη έκδοση µε εικονογράφηση έγινε το 1913, µε εικόνες του Μανουέλ Οραζί. Στον κινηµατογράφο µεταφέρθηκε για πρώτη φορά το 1914 από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ζορζ Ντενολά, ενώ η σύγχρονη µεταφορά του, σε σκηνοθεσία του Ζαν-Ζακ Ανό, βγήκε στις αίθουσες το 1981.

Το βιβλίο ανήκει στην σειρά “Κλασική νεανική λογοτεχνία”.

Αλλόκοτες ιστορίες – Φίλιππος Μανδηλαράς & Ελένη Κατσαμά (Εκδόσεις Πατάκης)

Αυτό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, πρωτότυπο, διασκεδαστικό κι ανατρεπτικό βιβλίο. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8+ ετών κι εγκαινιάζουν μια νέα σειρά βιβλίων, που στηρίζονται σε μεθόδους και πρακτικές δημιουργικής γραφής.

Οι δύο συγγραφείς έγραψαν 29 γνήσια αλλόκοτες ιστορίες, δίνοντας ο ένας στον άλλον λέξεις που έμοιαζαν ασύνδετες μεταξύ τους, με στόχο να βρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τους ήρωες, το περιβάλλον που θα τους φιλοξενήσει, αλλά και την ίδια την ιστορία. Στο τέλος του βιβλίου οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βρουν το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν, τη φιλοσοφία τους, καθώς και μια σύντομη ιστορία περί της «ανοησίας» και του «παράλογου» στη λογοτεχνία. Ακολουθεί ένα τετράδιο δημιουργικής γραφής όπου οι νεαροί αναγνώστες θα βρουν τα υλικά για να δημιουργήσουν τις δικές τους αλλόκοτες ιστορίες, αφήνοντας στην άκρη τους κανόνες της ορθογραφίας, της στίξης και της καλλιγραφίας. Οι συγγραφείς παρακινούν τα παιδιά να μουντζουρώσουν το χαρτί, να γράψουν έξω από τις γραμμές, ακόμα κι έξω κι απ’ το χαρτί, αν αυτό βολεύει, γιατί η γραφή είναι δημιουργία και δε χρειάζεται κανόνες.

Μυστική αποστολή. Το χαμένο ημερολόγιο του παππού – Μαρία Δασκαλάκη (Εκδόσεις Μίνωας)

Ένα ακόμη βιβλίο προστίθεται στη σειρά “Μυστική αποστολή” κι αυτή τη φορά μας μεταφέρει στην Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι ένα μέρος παράξενο και μαγευτικό. Η Αριάνθη και ο Δημήτρης νιώθουν πως στο χωριό τους κρύβονται μυστικά που πρέπει να ανακαλύψουν. Το ίδιο πιστεύει και η θεία Δανάη, η οποία σπουδάζει αρχαιολογία, αλλά και ο καθηγητής Πατμανίδης. Ο παππούς Χριστόφορος γνωρίζει πολλά μυστικά, θαμμένα πια στον χρόνο, και όλοι μαζί καλούνται να αποκαλύψουν όσα ποτέ δε θα έφερνε στο φως μια αρχαιολογική σκαπάνη. Τι κρύβουν τα σημειώματα του προπάππου τους; Ποια στ’ αλήθεια ήταν η Κόρη της Ελεύθερνας; Πόσα θάφτηκαν κάτω από τη γη καταμεσής της γερμανικής κατοχής;

Μεγάλοι και παιδιά, τριγυρίζοντας στους πρόποδες του Ψηλορείτη και ξεδιπλώνουν μια ιστορία γεμάτη μυστήριο και ανατροπές, μια ιστορία που δε γράφτηκε ποτέ σε κανένα βιβλίο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 9+ ετών.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. zina

    27 Μαρτίου

    ομολογώ ότι τα τρια πρώτα δεν τα έχουμε διαβάσει. αλλά διαβάζουμε το τελευταίαο και λόγω Κρήτης, απλά το λατρευουμε!

    • Μάγδα Ζήνδρου

      27 Μαρτίου

      Είναι όλα, ένα κι ένα!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!