Επισκέφθηκα το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πρώτη φορά πέρυσι, με αφορμή την έκθεση-εγκατάσταση της Yoko Ono. Φέτος βρεθήκαμε ξανά στη Θεσσαλονίκη και αποφασίσαμε να βολτάρουμε, παρέα με τα παιδιά αυτή τη φορά, στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιδρύθηκε το 1979. Αρχικά στεγάστηκε σε πτέρυγα του εργοστασίου Φίλκεραμ-Johnson και από το 1992 βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.

Στον πυρήνα των συλλογών του βρίσκεται η δωρεά του συλλέκτη Αλέξανδρου Ιόλα, ο οποίος το 1984 δώρισε στο Μουσείο έναν μεγάλο αριθμό πολύ σημαντικών έργων, από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Η συλλογή πλέον περιλαμβάνει και νέες δωρεές, τόσο από συλλέκτες, όσο και απευθείας από καλλιτέχνες. Το Μουσείο σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 2000 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (Μυταράς, Φασιανός, Γαΐτης, Ακριθάκης, Delacroix, Raynald κ.α.). Τα εκθέματα περιοδικά ανανεώνονται.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενούνται συχνά πολλές και σημαντικές περιοδικές εκθέσεις. Διαθέτει cafe, πωλητήριο και βιβλιοθήκη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την σελίδα τους στο Facebook, καθώς συχνά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ξεναγήσεις, ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

Πάντα πίστευα πως τα παιδιά θα κατανοήσουν και θα νιώσουν περισσότερο από εμένα τη σύγχρονη τέχνη. Και φυσικά αυτή η επίσκεψή μας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το επιβεβαίωσε.

Τα παιδιά κινούνταν με απίστευτη άνεση στο χώρο, κοντοστάθηκαν σε όλα τα σημεία που το χρώμα και η κίνηση των έργων τους τράβηξε την προσοχή, ρώτησαν, γέλασαν, ανταποκρίθηκαν στα διαδραστικά αντικείμενα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον διάφορες προβολές. Ακόμη και τα πιο «προκλητικά” αν θέλετε έργα, έγιναν η αφορμή για να συζητήσουμε.

Καλό θα είναι να επισκεφθείτε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης με ανοικτή ματιά, με διάθεση να αφεθείτε ακόμη και σε όσα μπορεί να μην κατανοείτε απόλυτα. Λίγη προετοιμασία από την πλευρά σας μάλλον χρειάζεται, για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε ερωτήσεις που σίγουρα θα δεχθείτε. Αλλιώς, η συμμετοχή σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πάντα μια ασφαλής και σίγουρη λύση.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει εξαιρετικά έργα και το μόνο σίγουρο είναι πως, όπως κάθε Μουσείο, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπτύσσεται, εξελίσσεται και μας καλεί να το γνωρίσουμε και να αφεθούμε στον πλούτο του!

1 Comment

  1. Δεν το έχω επισκεφτεί ποτέ, οπότε ευκαιρία με την επόμενη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη!

Write A Comment

error: Content is protected !!