READING

“Διαβάζουμε στα Εξάρχεια” Ιστορίες για...

“Διαβάζουμε στα Εξάρχεια” Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια

Την Κυριακή 6 Μαΐου, συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά με τους φίλους του Κάθε μέρα γονείς, με αφορμή την δράση Διαβάζουμε στα Εξάρχεια. Το ραντεβού μας ήταν στη Λέσχη Εκτός Γραμμής, για να διαβάσουμε παρέα με τη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη, το βιβλίο της Κατερίνας Σχινά “Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια” (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Στην παρέα μας ήταν και η ηθοποιός – εμψυχώτρια Δόμνα Ζαφειροπούλου, για ένα παιχνίδι ρόλων ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.

Το βιβλίο είναι μια συλλογή με τις ιστορίες 40 γυναικών, που πάλεψαν, αγωνίστηκαν και πέτυχαν όλα όσα ονειρεύτηκαν, αφήνοντας το αποτύπωμά τους στην ιστορία. Μπορεί η εποχή μας να φαντάζει μια εποχή όπου άντρες και γυναίκες είναι ίσοι κι απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια και την ίδια αναγνώριση σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς, όπως τονίζει και η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου Κατερίνα Σχινά, ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμη μακρύς. Η εποχή που ζούμε θυμίζει έντονα μια εποχή οπισθοδρόμησης και αποπροσανατολισμού του γυναικείου κινήματος. Για αυτό και βιβλία σαν αυτό αποτελούν το έναυσμα, ώστε τα παιδιά να σκεφτούν τι μπορούν να πετύχουν σήμερα τα κορίτσια με επιμονή, αυτοπεποίθηση και θάρρος. Η ισότητα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που οφείλουμε να συζητάμε με τα παιδιά μας.

Από την Σαπφώ, την Ιπατία και την Καλλιπάτειρα, μέχρι την Μπουμπουλίνα, την Πηνελόπη Δέλτα και την Νίκη Γουλανδρή, οι Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια μπορούν να γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών, ώστε να συζητήσουμε και να σχολιάσουμε την πορεία των γυναικών, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Κάθε σελίδα του βιβλίου είναι και μια μοναδική ιστορία και η εξαιρετική εικονογράφηση συμπληρώνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας που το βιβλίο αυτό φιλοξενεί στις σελίδες του. Η ελίτ των Ελλήνων εικονογράφων εμπνέεται από την ιστορία τους και αποδίδει εξαιρετικά όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που τις έκαναν να ξεχωρίζουν, συνθέτοντας με εικόνες την ιστορία της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7+ ετών. Εμείς τολμήσαμε να δουλέψουμε με παιδιά πολύ μικρότερα και νομίζω πως τα καταφέραμε. Η Αργυρώ Πιπίνη μας διάβασε και μας μίλησε για την Ζωρζ Σαρρή και την Κατίνα Παξινού. Και μπορεί οι μικρότεροι της παρέας να μην τις γνώριζαν, αλλά πλέον δεν νομίζω να ξεχάσουν τις στιγμές αυτές της ζωής τους που τις έκαναν να ξεχωρίσουν και να αγωνιστούν για αυτό που ήθελαν να πετύχουν. ‘Ηδη ένα 4χρονο κοριτσάκι έχει δανειστεί το δικό μου βιβλίο και κάθε βράδυ διαβάζει με την μαμά της μια διαφορετική ιστορία, για ένα ατρόμητο κορίτσι, που πάλεψε και έφτασε εκεί που ονειρεύτηκε.

Ακολούθησε το παιχνίδι των παιδιών με την υπέροχη Δόμνα Ζαφειροπούλου. Τα παιδιά μας αφέθηκαν ελεύθερα σε ρόλους, προκλήσεις, παιχνίδια, λογοπαίγνια, μουσικές και χορό, με στόχο να κεντρίσουμε τη σκέψη τους και να τα βοηθήσουμε να προβληματιστούν για το τι σημαίνει “είμαι αγόρι” – “είμαι κορίτσι” και το πόσο διαφορετικοί είμαστε τελικά μεταξύ μας.

Ως μητέρα που μεγαλώνει δύο αγόρια, σε έναν κόσμο γεμάτο προσδοκίες και στερεότυπα, όπου το κοινωνικό φύλο κατασκευάζεται από πάρα πολύ νωρίς, ήθελα οπωσδήποτε να ασχοληθούμε με αυτό το βιβλίο σε μια από τις εκδηλώσεις μας. Δυστυχώς, ακόμη κι αν εσύ μεγαλώνεις δύο μικρούς ανθρώπους, που δεν σε νοιάζει αν είναι αγόρια ή κορίτσια γιατί σε κάθε περίπτωση θα έκανες τα ίδια πράγματα, δεν γίνεται να μην πέσεις μέσα στην δίνη των στερεοτύπων. Και τότε, μοναδικό σου όπλο είναι η ζωή στο σπίτι, οι φίλοι, οι επιλογές σου, τα βιβλία που θα διαβάσεις στα παιδιά σου… Οι Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια είναι για μένα ένα βιβλίο έμπνευση για αγόρια και κορίτσια, ένα βιβλίο που θα κάνει τα παιδιά να σκεφτούν και να προβληματιστούν. Και θα σας πρότεινα να μην διστάσετε να το διαβάσετε, με τα δικά σας λόγια και το κατάλληλο ύφος, ακόμη και σε πιο μικρά παιδιά. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να δείξουμε στο παιδί πως είμαστε άνθρωποι, ίσοι μεταξύ μας και μεγαλώνουμε με σεβασμό για την προσωπικότητα και την επιθυμία του διπλανού μας.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

“Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες” – Κατερίνα Σχινά (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Εικονογράφηση: Κλαίρη Γεωργέλη, Μυρτώ Δελληβοριά, Σάντρα Ελευθερίου, Κώστας Θεοχάρης, Μιχάλης Καζάζης, Ναταλία Καπατσούλια, Μαρια Μπαχά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Κλέαρχος Ντάσκας, Αχιλλέας Ραζής, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Μαργαρίτα Τζαννέτου, Φωτεινή Τίκκου, Σοφία Τουλιάτου, Κατερίνα Χαδουλού.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7+ ετών.

Μπορείτε να το αγοράσετε πατώντας εδώ.


“ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ” ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

Λίγο πριν πούμε καλό καλοκαίρι σας έχω ετοιμάσει μια τελευταία συνάντηση. Tο Σάββατο 2 Ιουνίου, διαβάζουμε παρέα με τον αγαπημένο μου συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου το βιβλίο Ο μύθος της Αράχνης (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Αυτή την φορά το ραντεβού μας είναι στον πάντα φιλόξενο και φιλικό προς τα παιδιά Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), στις 11:00. Μαζί μας θα βρίσκεται και η αγαπημένη φίλη, blogger και crafter Μαρία Λιόντου (Mommy Jammi). Με έμπνευση μια crafter της μυθολογίας, την Αράχνη, θα κατασκευάσουμε παρέα με τα παιδιά τις δικές μας αράχνες. Σας περιμένουμε. Προσοχή στον ιστό τους!!!!!

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 4+ ετών και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: www.kathemeragoneis.com & kathemeragoneis@gmail.com

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Εκδόσεων Μεταίχμιο (Εκδόσεις Μεταίχμιο – Ekdoseis Metaixmio) και της Κόκκινης Αλεπούς (Κόκκινη Αλεπού).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ “ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ”

Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχει να γνωρίσουμε καλύτερα την γειτονιά των Εξαρχείων και τους ανθρώπους της, με αφορμή ένα βιβλίο. Διαφορετικοί χώροι ανοίγουν, υποδέχονται τις οικογένειες που ζουν στην περιοχή, αλλά και όσους θέλουν να την γνωρίσουν λίγο καλύτερα και παρέα με τα παιδιά παίζουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε, μαγειρεύουμε, γυμναζόμαστε, μαθαίνουμε, γινόμαστε ομάδα.

Κάθε μήνα θα πραγματοποιείται μια εκδήλωση, σε διαφορετικό κάθε φορά χώρο. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Σκοπός μας είναι να γνωριστούμε και να περάσουμε καλά, να ανακαλύψουμε την πλευρά αυτής της γειτονιάς που αγαπά τα παιδιά και ανοίγει την πόρτα της στις οικογένειες.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας καμπάνιας ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ, μια πρωτοβουλία του online περιοδικού για το παιδικό βιβλίο Κόκκινη Αλεπού, η οποία σκοπό έχει να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και την ανάγνωση μέσα από την αφήγηση.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!