Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της ISOL στη χώρα μας, μπορώ να πω με σιγουριά πως όσοι βρεθήκαμε έστω σε μια από τις παρουσιάσεις της, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία και γνωρίσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο. Σεμνή, ευγενική, υπομονετική, πάντα χαμογελαστή, η γυναίκα που έχει βραβευτεί με το Astrid Lindgren Memorial Award, τη μεγαλύτερη διάκριση για έναν συγγραφέα παιδικού βιβλίου, μας κέρδισε με την απλότητα, το απίστευτο ταλέντο της και την αγάπη για αυτό που κάνει.

Όλα ξεκίνησαν με την παρουσίαση του βιβλίου Νοτούρνο. Συνταγές για όνειρα, (9/6/18) ενός βιβλίου που φωτίζει όσα κρύβει η νύχτα κι όσα μαρτυρούν τα όνειρά μας. Η ISOL με μοναδικό εργαλείο ένα προτζέκτορα και τυχαία αντικείμενα που τις έδωσαν τα παιδιά, έδωσε ζωή στις σκέψεις τους κι έφτιαξε μαζί τους ιστορίες. Μεταμόρφωσε απλά, καθημερινά αντικείμενα σε ζώα και ανθρώπους, περιέγραψε συναισθήματα, μας έκανε να γελάσουμε και φυσικά να θαυμάσουμε την ικανότητά της να δημιουργήσει από το τίποτα, υπέροχες εικόνες.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη μέρα (10/6), στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στο 3o Bobos Arts Festival. Η Ομάδα Κοπέρνικος παρουσιάζει μια αυτοσχέδια παράσταση βασισμένη στα βιβλία της και στη συνέχεια η ISOL υπογράφει βιβλία και φωτογραφίζεται με τα παιδιά. Περιμένοντας στην ουρά μια μαμά την ρωτάει «Για πόση ώρα ακόμη θα είστε εδώ;» «Δεν ξέρω», απαντά, «για όση ώρα χρειαστεί. Όσο έρχονται παιδιά, εγώ θα είμαι εδώ.»

Αποχαιρετήσαμε την ISOL την Πέμπτη 14/6, στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Μάρτης στο Κολωνάκι (Χάρητος 8), όπου παρέα με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου μας αφηγήθηκαν ένα βιβλίο της που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Ήταν μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση, όπου σημαντικοί άνθρωποι από τον χώρο του βιβλίου, συγγραφείς, εικονογράφοι, δημοσιογράφοι, αλλά και γονείς με παιδιά, έγιναν μια παρέα και απόλαυσαν για τελευταία φορά την μοναδική ISOL να δημιουργεί ιστορίες, μεταμορφώνοντας τα κλειδιά μου σε αράχνη, το λουράκι ενός ρολογιού σε φίδι κ.α.

Όλα τα βιβλία της ISOL κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μάρτης κι ελπίζω σύντομα να δούμε ακόμη περισσότερα βιβλία της μεταφρασμένα στα ελληνικά. Αυτές τις μέρες γνωρίσαμε μια αληθινή καλλιτέχνη κι έναν πάρα πολύ φωτεινό άνθρωπο.

Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!!!

2 Σχόλια

  1. Πόσο υπέροχα! Και πόσο καταπληκτική φαίνεται! Μπράβο σας που καταφέρατε να πάτε σε όλες αυτές τις παρουσιάσεις!

    • Μάγδα Ζήνδρου Reply

      Ήταν πραγματικά μοναδική εμπειρία να βλέπεις την ISOL να παρουσιάζει την δουλειά της. Το χάρηκα πάρα πολύ κι ελπίζω να την δούμε ξανά σύντομα, ή τουλάχιστον να μεταφραστούν περισσότερα βιβλία της στην Ελλάδα.

Write A Comment

error: Content is protected !!