Ο Benji Davies, ο Νόι και το Φαλαινάκι του

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που δεν χρειάζεται καν να τα ξεφυλλίσεις για να καταλάβεις πόσο σπουδαία και μοναδικά είναι. Αρκεί να δεις τον δημιουργό τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Benji Davies. Κάθε βιβλίο του διαβάζεται με μια γλύκα και μια τρυφερότητα. Και στο τέλος αφήνεις ένα χαμόγελο, κοιτάς το βιβλίο και αισθάνεσαι υπέροχα, τόσο που θες να το σφίξεις στην αγκαλιά σου. Τα πιο αγαπημένα μας αυτή την περίοδο είναι τα βιβλία “Ο Νόι και η Φάλαινα” και “Ο Νόι και η Φάλαινα τον χειμώνα”, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Ο Νόι ζει μαζί με τον μπαμπά του και τις έξι γάτες τους σ’ ένα σπίτι κοντά στην ακρογιαλιά. Κάθε μέρα ο πατέρας του ξεκινά από πολύ πρωί για τη δουλειά του και τον αφήνει μόνο του στο σπίτι. Μια τέτοια μέρα λοιπόν, μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, ο Νόι βρίσκει ένα μικρό φαλαινάκι που έχει ξεβραστεί στην αμμουδιά και το σώζει. Το βάζει στην μπανιέρα του σπιτιού του, γίνεται η παρέα του, περνάει χρόνο μαζί του και του αφηγείται ιστορίες. Ο Νόι όμως ξέρει πως ο μπαμπάς του θα θυμώσει πολύ μόλις το αντικρίσει στο σπίτι. Το φαλαινάκι είναι ένα μεγάλο μυστικό και δεν μπορεί να μείνει κρυφό για πολύ. Ο μπαμπάς φυσικά ανακαλύπτει το φαλαινάκι, αλλά δεν θυμώνει. Καταλαβαίνει πλέον πως ο γιος του αισθάνεται μοναξιά. Παρόλα αυτά, αποφασίζουν να μεταφέρουν το φαλαινάκι πίσω στη θάλασσα, στο σπίτι του. Η περιπέτεια όμως της φάλαινας γίνεται η αφορμή για να μάθουν τόσα ο ένας για τον άλλον και για να γίνουν πιο δυνατοί.

Η ιστορία της οικογένειας συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο. Ο χειμώνας πλησιάζει και το μικρό αγόρι λαχταρά να ξαναδεί τον φίλο του. Παρατηρεί τη θάλασσα και περιμένει, αλλά το φαλαινάκι δεν έρχεται. Το νερό γύρω από το νησί τους έχει αρχίσει να παγώνει, παρόλα αυτά ο μπαμπάς του Νόι βγαίνει για ψάρεμα μια τελευταία φορά. Όταν όμως πέφτει η νύχτα και ο μπαμπάς του δεν επιστρέφει στο σπίτι, ο Νόι αποφασίζει να τον βρει. Θα είναι άραγε αυτή η περιπέτεια η αφορμή να βρεθεί ξανά με τον αγαπημένο του φίλο;

Ο Benji Davies καταφέρνει με ελάχιστα λόγια και το ιδιαίτερο στυλ της εικονογράφησης των βιβλίων του, να μας χαρίσει δύο μοναδικές ιστορίες, ανθρώπινες, συγκινητικές, δυνατές, γεμάτες συμβολισμούς. Η μοναξιά που αισθάνεται το μικρό παιδί λόγω της απουσίας του πατέρα του, το σπρώχνει στην αναζήτηση της συντροφιάς, της φιλίας και της συνύπαρξης με ένα άλλο πλάσμα. Από την άλλη υπάρχει ένα πατέρας (προφανώς πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια), που αναγκάζεται για βιοποριστικούς λόγους να αποχωρίζεται το παιδί του καθημερινά, να του στερεί όμως με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια της οικογένειας.

Μια απλή ιστορία καταφέρνει να συζητά με θάρρος έντονα συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις. Ο φόβος και η μοναξιά του παιδιού όμως, μεταμορφώνονται σε θάρρος και τόλμη. Η αγάπη θα νικήσει τελικά τους φόβους του και το σκοτάδι, τα παγωμένα νερά κι ο κρύος χειμώνας, θα αποκαλύψουν τη δύναμη του μικρού παιδιού. 

Η αφαιρετική εικονογράφηση του Benji Davies είναι εξαιρετική! Είναι οι λέξεις που δεν γράφτηκαν, τα συναισθήματα που δεν περιγράφονται στο κείμενο. Με μαγικό τρόπο συμπληρώνει την ιστορία και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής.

Την απόδοση στα ελληνικά έχει κάνει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου.

Διαβάστε τα μαζί, το ένα μετά το άλλο, ξανά και ξανά. Και μετά να χαρίσετε στο παιδί σας την πιο μεγάλη σας αγκαλιά!

Αυτά τα βιβλία δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη!


Το βιβλίο “Ο Νόι και η Φάλαινα” έχει τιμηθεί με το Oscar’s First Book Prize, το Generalitat Valenciana Best Picture Book στην Ισπανία, και το CPNB Dutch Picture Book 2017 στην Ολλανδία. Ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για τα Booktrust BestBooks, και Peter’s Book of the Year, καθώς και για το Bookseller’s Guild of Madrid Picture Book στην Ισπανία.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Ο Νόι και η φάλαινα” πατώντας εδώ.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα” πατώντας εδώ.

Μη ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και στην δική μας online βιβλιοθήκη.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!