Διαβάσαμε “Το κουτί του Σιλάν”

Η ιστορία του Σιλάν είναι μια υπέροχη, αισιόδοξη ιστορία, για ένα προσφυγόπουλο, που μέσα στο κατακόκκινο κουτί του κρύβει ένα μυστικό. “Το κουτί του Σιλάν” (Εκδόσεις Ίκαρος) είναι ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που κυκλοφορούν με πρωταγωνιστή ένα παιδί που ζει μακριά από το σπίτι του, ένα παιδί πρόσφυγα, σαν τα εκατοντάδες παιδιά που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας στη χώρα μας.

Ο Σιλάν εγκαταλείπει το σπίτι του για να φτάσει στην καινούργια του πατρίδα. Κάθε πρωί, φεύγει από την δομή φιλοξενίας που μένει και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Στο σχολείο του περνάει πολύ ωραία: παίζει με τα άλλα παιδιά, ζωγραφίζει, μαθαίνει μουσική. Δεν αποκαλύπτει όμως στους συμμαθητές του – όσο κι αν εκείνοι επιμένουν – τι έχει μέσα στο κουτί του.

Το μυστικό του αποκαλύπτεται στο τέλος της ιστορίας, όταν βλέπουμε το περιεχόμενο του κουτιού. Απρόσμενο, συγκινητικό και γεμάτο αισιοδοξία, αυτά που κρύβει το παιδί μέσα σε ένα κουτί σε κάνουν να χαμογελάς και να σκεφτείς πως τελικά κάποια πράγματα είναι απλά και αυτονόητα, ακόμη κι όταν βιώνουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

“Το κουτί του Σιλάν” θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο γεμάτο θλίψη. Η Χαλικιά όμως κατορθώνει να μας χαρίσει ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από αισιοδοξία, ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη, ευαισθησία, τρυφερότητα κι ελπίδα για τον κόσμο και για τους ανθρώπους του. Ειδικά για όσους ανθρώπους, μικρούς ή μεγάλους, λαχταρούν και περιμένουν την επιστροφή δίπλα στα δικά τους αγαπημένα πρόσωπα.

Κρατώ αυτό το βιβλίο μέσα στην καρδιά μου και το διαβάζω στα παιδιά μου λέγοντάς τους πως τίποτα στον κόσμο αυτό δεν είναι ουτοπία. Αρκεί να ονειρευόμαστε και να κάνουμε τα λόγια μας πράξη!

Μπορείτε να επισκεφθείτε και την βιβλιοθήκη μας για περισσότερες προτάσεις βιβλίων.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Άλκηστη Χαλικιά

Η Άλκηστη Χαλικιά έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο της Αθήνας κι έχει μετεκπαιδευτεί στη Μουσειολογία στο Essex της Μ. Βρετανίας. Διευρύνοντας στη συνέχεια τα πεδία εκπαίδευσής της με γνώσεις στην Αισθητική Αγωγή, το Θεατρικό παιχνίδι, την Προφορική Αφήγηση και την Ιστορία της Τέχνης, ανέπτυξε ένα προσωπικό τρόπο διδασκαλίας με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση. Από το 1996, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία(Βιβλιόφωνο, 2003), Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά (Καλειδοσκόπιο, 2007), Στην κατσαρόλα με τα χρώματα (Καλειδοσκόπιο, 2010), Στο πάρκο με τα ζώα (Καλειδοσκόπιο, 2010 – Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, 2011), Στα Χρώματα της Θάλασσας (Καλειδοσκόπιο, 2011). Επίσης, έχει γράψει τους στίχους στο μουσικό άλμπουμ για παιδιά «Τραγουδάκια Γάλακτος», σε μουσική Μέλπως Χαλκουτσάκη που κυκλοφόρησε το 2008. Το 2011 ίδρυσε την ομάδα «Άκου-Κοίτα» με στόχο την εκπόνηση προγραμμάτων ανάπτυξης της δημιουργικότητας μέσα από τις τέχνες για σχολικές ομάδες (www.akoukoita.gr).

Ντανιέλα Σταματιάδη

Η Ντανιέλα Σταματιάδη είναι απόφοιτος της Καλών Τεχνών και εργάζεται στην Αθήνα ως ζωγράφος, εικονογράφος και καθηγήτρια εικαστικών μαθημάτων σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων από το 2000 και έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 100 τίτλους.

Το 2009 έλαβε βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του παιδικού βιβλίου και το 2012 έπαινο ΕΒΓΕ, καθώς και πρόσκληση συμμετοχής ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Salon du Livre στο Παρίσι. To 2013 έλαβε δύο επαίνους ΕΒΓΕ, και τιμήθηκε με υποψηφιότητα για το διεθνές βραβείο εικονογράφησης Andersen. Το 2016 έλαβε το βραβείο Peter Pan για το καλύτερο μεταφρασμένο εικονογραφημένο βιβλίο από την Σουηδική IBBY.

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις εικονογράφησης και ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 2010 συνεργάζεται με την γκαλερί και το μουσείο Φρυσίρα. Επίσης έκανε ατομική έκθεση εικονογράφησης στο Godland’s Art Museum στην Σουηδία.

Το 2017 έλαβε μέρος ως μέλος της επιτροπής για την διεθνή έκθεση εικονογράφησης της Bologna. Στο εξωτερικό εκπροσωπείται από την Astound illustration Agency.


Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο online πατώντας εδώ.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!