Διαβάσαμε “Το ουφάκι”

Το ουφάκι” του Αύγουστου Κορτώ μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη. Απευθύνεται σε παιδιά 5+ ετών κι είναι ένα βιβλίο για το άγχος. Μπορεί κανείς να απορήσει, γιατί γράφει κάποιος για το άγχος ενώ απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Στην εποχή μας φαίνεται πως είναι κάτι που βασανίζει, ακόμη περισσότερο από ότι παλιά, μεγάλους αλλά και μικρούς. Η πίεση από το σχολείο, οι προσδοκίες των γονιών, η έλλειψη χρόνου για ελεύθερο παιχνίδι κ.α. είναι αρκετοί λόγοι για να κάνουν ένα μικρό παιδί να βιώνει αυτή την αίσθηση. Κι ο Κορτώ επιχειρεί με αυτό το αυτοβιογραφικό βιβλίο να καθησυχάσει τους φόβους και τις αγωνίες του μικρού αναγνώστη, όπως ακριβώς έκανε για τον ίδιο η μητέρα του, το Κατερινάκι (αν έχεις διαβάσει την “Κατερίνα” και παρακολουθείς τον Αύγουστο, δεν μπορεί να μην είναι και για σένα το Κατερινάκι).

Με λένε Μάνο, είμαι οκτώ ετών, κι η μαμά μου είναι μάγισσα“. Έτσι ξεκινά η ιστορία του μικρού αγοριού, που έχει πολλά άγχη, φόβους και αγωνίες. Θα τον σηκώσει η δασκάλα να πει μάθημα; Κι αν ξεχάσει πόσο κάνει 9×7 και κοιτάζει το κενό σαν μπούφος; Πώς θα τον αντιμετωπίσουν τα παιδιά αν φάει εφτά γκολ; Μήπως η Μαριτίνα, που πάει στην πέμπτη τάξη, δεν τον συμπαθεί τελικά; Οι γονείς του θα μείνουν για πάντα μαζί; Ο Μάνος μπορεί να αγχωθεί για οτιδήποτε, ακόμη και για το αν οι γονείς του θα βρουν τα αγαπημένα του δημητριακά στο super market. Η μαμά του όμως, η μάγισσα, έχει βρει έναν τρόπο να τον βοηθήσει. Κάθε φορά που ο Μάνος δεν μπορεί να κοιμηθεί και αφήνει να βγει ένα τεράστιο “Ουφ”, η μαμά του έρχεται και διώχνει τα απαίσια ουφάκια από το στήθος του. Τα πετάει κάτω και τα εξαφανίζει. Μέχρι που μια μέρα ένα ουφάκι εμφανίζεται μπροστά του και του εξηγεί ότι δεν είναι κακό. Ίσως μάλιστα μπορούν να γίνουν πολύ καλοί φίλοι.

Από την αρχή του βιβλίου ο Αύγουστος Κορτώ πετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό: κερδίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα των διαλόγων και της αφήγησης. Τα παιδιά ταυτίζονται αμέσως με τον Μάνο. Είναι σαν να μπαίνει κάποιος στο μυαλό τους και στην σκέψη τους. Σαν κάποιος να διαβάζει όλα όσα μπορεί να μην τολμούν να εκφράσουν, ακόμη και στα πιο κοντινά τους πρόσωπα. Τα παιδιά αισθάνονται πως δεν είναι μόνα, πως τελικά το να αγχώνεσαι θα μπορούσε και να λειτουργήσει θετικά. Αρκεί να το δουλέψουν λίγο, παρέα με το δικό τους ουφάκι.

Το θέμα που πραγματεύεται είναι πολύ σοβαρό και τα βιβλία μπορούν να γίνουν η καλύτερη αφορμή για να συζητήσουμε με το παιδί μας και να του δώσουμε χώρο να εκφραστεί. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από το παιδί σας να ζωγραφίσει τα δικά του ουφάκια. Άλλωστε, η λιτή και όμορφη εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά δίνει αρκετά ερεθίσματα στο παιδί.

Ο Αύγουστος Κορτώ για μια ακόμη φορά μας ανοίγει την καρδιά του και μοιράζεται τα συναισθήματά του, όπως μόνο αυτός ξέρει, μέσα από ένα κείμενο μεστό και πέρα για πέρα αληθινό. Γίνεται ξανά μικρός και μοιράζεται μαζί με τα παιδιά τα δικά του “ουφ”. Οι διαφορές ανάμεσα στον ενήλικα και το παιδί Κορτώ, δεν είναι τελικά πολλές. Κι αυτό είναι σίγουρα καλό σχόλιο! Καθώς όποιος φροντίζει και θυμάται την παιδική του πλευρά, είναι ένας άνθρωπος γεμάτος σοφία και μια αθωότητα που σε αγγίζει βαθιά.

Αξίζει να το διαβάσετε!

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο online πατώντας εδώ. Και φυσικά επιβάλλεται μια βόλτα από την βιβλιοθήκη μας!


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τρεις τυχεροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν το βιβλίο “Το ουφάκι” του Αύγουστου Κορτώ, απλά συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής που ακολουθεί. Μπορείτε να κοινοποιήσετε και την φωτογραφία του διαγωνισμού μας, καλώντας και τους φίλους σας να δηλώσουν συμμετοχή. Και φυσικά, αν θέλετε, δείχνετε την αγάπη και την υποστήριξή μας στις Εκδόσεις Πατάκη και στο Κάθε μέρα γονείς, πατώντας ένα like.

Όροι διαγωνισμού:

1. Γίνονται δεκτές συμμετοχές μόνο από Ελλάδα

2.Δεν μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή αν συνεργάζεστε με τις Εκδόσεις Πατάκη ή μας συνδέει συγγένεια πρώτου βαθμού.

3. H κλήρωση θα γίνει μέσω του Random.org και ο νικητής θα ενημερωθεί από εμένα με προσωπικό μήνυμα στο e-mail που θα έχει δηλώσει στην φόρμα. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί εντός 5 ημερών από την αποστολή του μηνύματος, η κλήρωση θα επαναληφθεί για την ανάδειξη νέου νικητή στη θέση του.

5. To δώρο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή με άλλο δώρο.

6. Οι νικητές θα παραλάβουν το δώρο τους από τις Εκδόσεις Πατάκη (Ακαδημίας 65), εφόσον κατοικούν στην Αθήνα. Σε περίπτωση που μένουν στην επαρχία, οι Εκδόσεις Πατάκη θα στείλουν το δώρο με courier.

7. Η διάρκεια του διαγωνισμού ορίζεται από δημοσίευσής του ως και την Κυριακή 5/11/2017 στις 23:59.

Καλή επιτυχία!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Μαρία

    25 Οκτωβρίου

    Το θέλουμε, το θέλουμε… μου αρέσει πολύ! Ευχαριστούμε Μάγδα! Καλή επιτυχία σε όλους μας!

  2. Yπέροχοοοοοοο δωρο για την κορουλα μου!Ευχαριστουμε πολύ!
    Μακαρι να σταθουμε τυχερές!!!!!

  3. Manina

    27 Οκτωβρίου

    Λατρεύω τον Αύγουστο Κορτώ. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία. Πολύ ωραία η κριτική σου, Μάγδα.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!