Φαντάζομαι πως πλέον θα έχετε καταλάβει πόσο πολύ μου αρέσουν οι ιστορίες που ξεχωρίζουν, πόσο αγαπώ τους παραμυθάδες που τολμούν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα και να αφηγηθούν μια ιστορία απλά επειδή είναι απολαυστική, διασκεδαστική, μοναδική και διαφορετική. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει σίγουρα το δίδυμο Axel Scheffler (Τικ και Τέλα & Ο Ξυλαράκης) και Julia Donaldson (Ο Ξυλαράκης), οι οποίοι επέστρεψαν με το βιβλίο «Ζογκ” από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Πρόκειται για ένα παραμύθι με ένα δράκο, μια πριγκίπισσα κι έναν ιππότη. Σας ακούγεται κοινότυπο;

Ο Ζογκ είναι το πιο ψηλό και το πιο καλόκαρδο δρακάκι στο δρακοσχολείο. Στο μάθημα είναι προσεκτικός, αλλά στην πράξη του συμβαίνουν συνεχώς διάφορα απρόοπτα. Ένα κορίτσι όμως είναι πάντα εκεί για να τον βοηθήσει. Θα καταφέρει άραγε να τον βοηθήσει στην πιο δύσκολη αποστολή του; Ποιο είναι αυτό το μυστηριώδες κορίτσι και γιατί τον βοηθάει; Τι θα γίνει όταν ξαφνικά θα εμφανιστεί ο ιππότης Σεζένια;

Θα μπορούσε να είναι μια κλασική ιστορία, με δοκιμασμένα συστατικά και σίγουρη επιτυχία. Η ιστορία του Ζογκ όμως είναι γεμάτη ανατροπές και σπάει τα στερεότυπα που θέλουν τον δράκο να είναι κακός, την πριγκίπισσα να περιμένει τον άντρα που διάλεξε για αυτήν ο πατέρας της και τον ιππότη που έρχεται να την σώσει. Ο Ζογκ μέσα από τις αδυναμίες του και την συνεχή προσπάθεια δείχνει στον μικρό αναγνώστη πως δεν πρέπει ποτέ να το βάζει κάτω, αλλά να συνεχίζει να προσπαθεί για να γίνεται συνεχώς καλύτερος. Θέλει υπομονή κι επιμονή, αποφασιστικότητα και πίστη στα όνειρά μας, ακόμη κι αν είσαι δράκος, πριγκίπισσα ή ιππότης. Όλοι έχουν όνειρα, όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Πρέπει απλά να κυνηγήσουν το όνειρό τους και στο τέλος θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Η χαρακτηριστική εικονογράφηση του Scheffler είναι όπως πάντα εξαιρετική, γεμάτη χρώματα κι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Το κείμενο της Donaldson σε ομοιοκαταληξία, σύντομο και κατανοητό, διαβάζεται εύκολα και από το ίδιο το παιδί. Την απόδοση στα ελληνικά έχει κάνει ο Φίλιππος Μανδηλαράς. Μπορείτε να αγοράσετε αυτό το βιβλίο, αλλά και άλλα βιβλία του Scheffler και της Donaldson online πατώντας εδώ.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε να επισκεφθούμε την βιβλιοθήκη του Κάθε μέρα γονείς, με πολλές προτάσεις για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά!

Καλή ανάγνωση!

Write A Comment

error: Content is protected !!