READING

Διαβάσαμε το βιβλίο “Καθαρίστρια Χάος”...

Διαβάσαμε το βιβλίο “Καθαρίστρια Χάος” – Εκδόσεις Πατάκη

Είχα την χαρά να γνωρίσω την “Καθαρίστρια Χάος” ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη. Έκτοτε έχω διαβάσει το βιβλίο στα παιδιά μου αρκετές φορές, αλλά το έχω διαβάσει ακόμη περισσότερες φορές όταν είμαι μόνη. Γεμάτο χρώμα, φαντασία και κείμενο που απευθύνεται σε πολλές ηλικιακές ομάδες, αυτό το βιβλίο είναι ένα υπέροχο picture book, που γράφει και εικονογραφεί με μοναδικό τρόπο η Κατερίνα Κρις.

 

Η Έρση είναι ένα παιδί που “απολαμβάνει” μια απολύτως τακτοποιημένη ζωή! Κάθε πρωί ξυπνάει, διπλώνει την χθεσινή μέρα και την βάζει προσεκτικά στην ντουλάπα, πάνω από την προχθεσινή μέρα. Τακτοποιεί τα πάντα: τα καλά λόγια των φίλων της, τα μπράβο των δασκάλων της, τους καλούς της τρόπους, την τελειότητα, τα όνειρά της, τις ιδέες της, το αύριο. Την ίδια ώρα οι σκόρπιες σκέψεις μπαίνουν στο πάνω ντουλάπι, τα κακά λόγια πάνε στα άπλυτα, τα παντζούρια κλείνουν για να μείνει έξω από το σπίτι η ανεμελιά, ενώ οι ζηλίτσες, τα κακά λόγια και το φάγωμα των νυχιών μπαίνουν στο πατάρι ή κάτω από το χαλί. Πολλές φορές όμως οι ανασφάλειες, οι φοβίες και το άγχος μένουν στο σπίτι και κιτρινίζουν τους τοίχους. Και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες γεννούν απογοήτευση. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για να μπορέσει η Έρση να βάλει όλα τα πράγματα σε τάξη. Μέχρι που μια μέρα εμφανίζεται η Καθαρίστρια Χάος, για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της Έρσης!
Το βιβλίο της Κατερίνας Κρις είναι ένα δυνατό χαστούκι στην ενήλικη ψυχαναγκαστική ζωή. Αυτή τη ζωή που οφείλει να είναι τακτοποιημένη, ταξινομημένη, να κινείται καθημερινά με μια λίστα, αφήνοντας έξω την ανεμελιά, την απόλαυση, το απρόβλεπτο, το αναπάντεχο και τη χαρά που γεννούν οι εκπλήξεις.


Δυστυχώς στις μέρες μας αυτή τη ζωή χτίζουμε και για τα παιδιά μας. Λιγότερο παιχνίδι, λιγότερες απολαύσεις, περιορισμένη ελευθερία, μεγαλύτερος έλεγχος, πίεση για περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Όλα αυτά γεννούν άγχος ακόμη και σε πολύ μικρά παιδιά, την ίδια ώρα που η παιδικότητα και η ανεμελιά που πρέπει να απολαμβάνουν μεταφράζεται ως ανωριμότητα και ανυπακοή στην εξουσία που καθημερινά προσπαθούμε να τους ασκήσουμε.

Η Κατερίνα Κρις μέσα από τον απλό, ευκολοδιάβαστο, αλλά παραστατικό και άρτια δομημένο λόγο της μας προσφέρει ένα εγχειρίδιο για μια ζωή γεμάτη απολαύσεις, μακριά από τις ενοχές και τις φοβίες μας. Η εξαιρετική, γεμάτη χρώμα εικονογράφηση, συμπληρώνει το κείμενο. Η συγγραφέας καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να ξεπεράσει τον διδακτισμό και να μας χαρίσει ένα απολαυστικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι γονείς! Με απόλυτη προσοχή και αυτο-κριτική διάθεση. Τα παιδιά δικαιούνται να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία, να διαπρέψουν μέσα από το χάος της καθημερινότητας και των επιθυμιών τους. Το παράδειγμα για όλα τα άλλα είμαστε εμείς. Η τάξη δεν επιβάλλεται, μαθαίνεται. Μέχρι τότε πρέπει απλά να συνυπάρξουμε με την υπέροχη, δημιουργική, χαοτική αταξία των παιδιών μας.
Το αντέχετε αυτό; Αντέχετε μια Καθαρίστρια Χάος να φέρει τα πάνω κάτω και στην δική σας ζωή;

Και όπως πάντα μη ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και στα υπόλοιπα βιβλία της βιβλιοθήκης μας!

Ή να με ακολουθήσετε στο Instagram για περισσότερες βιβλιο-ιστορίες.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!