Ανακάλυψα τις Ιστορίες με τη Λιλίκα πριν ένα χρόνο περίπου όταν βρέθηκα στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για μια παρουσίαση. Είχε μόλις κυκλοφορήσει, αλλά από το εξώφυλλο και μόνο φαινόταν λες κι είχε ξεπηδήσει από το παρελθόν.Εξήντα σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ιστορίας με τη Λιλίκα, δύο βιβλία μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, με δύο vintage, νοσταλγικές εκδόσεις που θα συγκινήσουν τους μεγαλύτερους και θα γοητεύσουν τους νεότερους.


Η Λιλίκα είναι δημιούργημα του συγγραφέα Gilbert Delahaye. Η πρώτη ιστορία κυκλοφόρησε το
1954 από τον εκδοτικό οίκο Casterman με τίτλο «Η Λιλίκα στο αγρόκτημα».

Οι ιστορίες είναι πολύ απλές, ώστε να είναι απολύτως κατανοητές και από τα πιο μικρά παιδιά. Κάθε ιστορία διαδραματίζεται και σε ένα διαφορετικό μέρος: στη θάλασσα, στο δάσος, στο σπίτι της, στο αγρόκτημα κ.α Οι «περιπέτειές» της είναι καθημερινές και περιγράφουν στιγμές που κάθε παιδί έχει ζήσει: τα γενέθλια του, πώς μαθαίνει να κολυμπάει, να κάνει ποδήλατο, να χορεύει. Υπάρχει ακόμη και μια ιστορία για την μέρα που η Λιλίκα αρρώστησε.
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι υπέροχη, ειδικά αν την σκεφτεί κανείς σε σχέση με την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε η Λιλίκα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό picture book, ένα συλλεκτικό, vintage βιβλίο που σίγουρα θα συγκινήσει τους μεγαλύτερους.

Σαφώς κι ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί παρωχημένο και γεμάτο στερεότυπα και ως προς το δεύτερο σκέλος δεν μπορώ να διαφωνήσω. Είναι όμως ένας χαρακτήρας που γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια. Και ως τέτοιο πρέπει να διαβάζεται στα παιδιά. Αυτά τα βιβλία είναι μια ιδανική ευκαιρία να πείτε και να συζητήσετε για πολλά πράγματα με τα παιδιά, για τα κορίτσια, τα αγόρια, την ανατροφή των παιδιών στο παρελθόν, το πώς διασκεδάζανε, πώς μεγαλώσατε εσείς, τι έχει αλλάξει σήμερα, ακόμη και να τολμήσετε να μιλήσετε για το ίδιο το βιβλίο, ως τέχνη, σε σχέση με άλλα βιβλία που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη σας.

Η Λιλίκα και το σκυλάκι της ο Παταπούφ ταξίδεψαν μέσα από τις ιστορίες τους σε όλο τον κόσμο, καθώς τα βιβλία μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Πουλήθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η Λιλίκα αποτέλεσε ένα εκδοτικό φαινόμενο για την εποχή της, χαρακτηρίζοντας μια ολόκληρη εποχή!

 

 

Σήμερα στην ελληνικά αγορά μπορείτε να βρείτε δύο βιβλία που ξανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πατήστε εδώ κι εδώ για να πάρετε μια μικρή γεύση από τα βιβλία.

Αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη σας!

Και φυσικά μην ξεχάσετε να περάσετε μια βόλτα και από την δική μας διαδικτυακή βιβλιοθήκη!

 
Author

2 Σχόλια

    • Την ίδια ακριβώς αντίδραση είχα όταν το είδα κι εγώ για πρώτη φορά! Γεμάτο αναμνήσεις!!!!! Πράγματι είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο.

Write A Comment

error: Content is protected !!