Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα βιβλίο ιδανικό για μικρά παιδιά. Ένα βιβλίο που συνδυάζει το λιτό, γραμμένο σε κατανοητή γλώσσα κείμενο με την εικόνα.  Απευθύνεται καταρχήν σε μικρά παιδιά, που δεν ξέρουν να διαβάζουν μόνα τους. Είναι όμως και ένα καταπληκτικό πρώτο ανάγνωσμα για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο δημοτικό και μαθαίνουν να διαβάζουν μόνα τους.Το βιβλίο «Ποιος έκλεψε τον ήλιο;» της  βραβευμένης Κλαίρης Γεωργέλλη, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία, παρουσιάζει εξαιρετικό αισθητικό ενδιαφέρον κι ας απευθύνεται σε μικρούτσικους βιβλιοφάγους.  (3+ προτείνει ο εκδοτικός, εγώ θα σας πρότεινα να τολμήσετε να το διαβάσετε και με πιο μικρά παιδιά).

Αυτή λοιπόν η ιστορία, όπως τόσες άλλες, ξεκινά με ένα «Μια φορά κι έναν καιρό…».

 

Μια φορά κι έναν καιρό, μακριά σε ένα μικρό χωριό, οι κάτοικοι του είχαν όλοι αποκοιμηθεί. Κι όπως κάθε πρωί, ο κόκορας λάλησε «Ξυπνήστεεεεεε«. Μόνο που αυτή η μέρα ήταν μια διαφορετική μέρα. Εκείνη τη μέρα το πρωί δεν ήρθε ποτέ! Ήταν ακόμη νύχτα! Το φως χάθηκε. Οι κάτοικοι του χωριού, η γάτα, το πουλάκι, ο σκύλος, τα πρόβατα, η αγελάδα, ο σκαντζόχοιρος και ο αρκούδος, αναρωτήθηκαν πώς θα μπορούσαν να κάνουν όλα όσα κάνουν καθημερινά χωρίς το φως του ήλιου. Η σοφή κουκουβάγια ίσως έχει την απάντηση…

Λιτό κείμενο, ευφάνταστη ιστορία, έξυπνο, γεμάτο μηνύματα για τα παιδιά, αστείο, ιδανικό για να το διαβάσετε λίγο πριν πείτε «καληνύχτα», αυτό το βιβλίο σίγουρα ξεχωρίζει!

Ξεχωρίζει γιατί η εικονογράφηση είναι ένα εικαστικό παιχνίδι αντιθέσεων και μεγεθών. Μου θυμίζει κολάζ, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα μεγέθη που η εικονογράφος έχει επιλέξει για τους χαρακτήρες του βιβλίου της, τα έντονα χρώματα και οι ευθείες γραμμές. Θυμίζει όμως και παιδική ζωγραφιά, κάτι που φυσικά μπορεί να σας δώσει την δυνατότητα να περάσετε ένα απόγευμα ζωγραφίζοντας θέματα από το βιβλίο παρέα με τα παιδιά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα αισθητικά άψογο!

 

 

Ξεχωρίζει γιατί το σύντομο κείμενο, βοηθά τα παιδιά στην κατανόηση και σίγουρα προάγει την συζήτηση με αφορμή κάποιο από τα θέματα που προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου. Ήδη τα παιδιά μου διαβάζοντας το μεταξύ τους, έπαιξαν με την φράση «Ποιος έκλεψε τον ήλιο;» κι αυτό έγινε με δική τους πρωτοβουλία. Όσοι λοιπόν ασχολείστε με το θεατρικό παιχνίδι, καλό θα είναι να του ρίξετε μια ματιά. Νομίζω πως θα σας αρέσει πολύ!

«Ποιος έκλεψε τον ήλιο;» και γιατί; Δε μένει παρά να το αποκτήσετε και θα πάρετε την απάντηση!

Μέχρι τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Και μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε και την δική μας βιβλιοθήκη για περισσότερες ψαγμένες βιβλιοπροτάσεις!

Author

4 Σχόλια

  1. ωραια…βλεπω εχει και καθαρο κειμενο για να το διαβασει η μικρη μου 🙂

    • Χωρίς υπερβολή, είναι ιδανικό για παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν. Καθαρά, αρκετά μεγάλα γράμματα, σε μια γραμματοσειρά που το παιδί αναγνωρίζει τα γράμματα, σύντομο και όσο θεατρικό πρέπει! Να το πάρετε!!!

  2. Ανώνυμος Reply

    Επειδή εδώ που μένουμε τα βιβλιοπωλεία μας δεν μπορούν να έχουν παρα πολλά βιβλία ώστε να τα δω από κοντά,μία γνώμη (και τώρα τελευταία τα pdf από το εσωτερικό του βιβλίο) με βοηθούν πολυ στην επιλογή.Γιατι η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν και πολλά … ανόητα και ανούσια.Το συγκεκριμένο φαίνεται ενδιαφέρον και προσεγμένο γι αυτό και μόλις μπήκε στη λίστα! Ευχαριστούμε,Μάγδα.Φροσω Μ.

Write A Comment

error: Content is protected !!