Μια από τις πιο ωραίες παραστάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, «Το Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν” παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Πόρτα και δεν πρέπει να την χάσετε!

Ένα πρωινό του 1284, στην πολιτεία Χάμελιν, ένας παράξενος αυλητής που φορούσε περίεργα παρδαλά ρούχα, έκανε όλα τα παιδιά να τον ακολουθήσουν παίζοντας μια μαγική μελωδία στον αυλό του, όπως ακριβώς είχε κάνει λίγο καιρό πριν με τα χιλιάδες ποντίκια που είχαν κατακλύσει την πόλη. Τα ποντίκια έπεσαν έως το τελευταίο και πνίγηκαν στον ποταμό Βέζερ. Τα παιδιά; Η πομπή έφτασε ως ένα βουνό έξω από την πόλη και μετά εξαφανίστηκαν… όλα εκτός από τρία που η αναπηρία τους τα εμπόδισε να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Τι συνέβη ακριβώς; Τι σχέση έχει με την υπόθεση η «Σταυροφορία των παιδιών»; Μπορεί η ιστορία να είναι αληθινή, ή είναι απλώς ένας μύθος;
Το θέμα που απασχόλησε τον Γκαίτε, τους αδερφούς Γκριμ, τον βρετανό ποιητή Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και εκατοντάδες άλλους παραμυθάδες, λογοτέχνες, κινηματογραφιστές και μουσικούς τους επτάμιση επόμενους αιώνες ξαναζωντανεύει, αυτή την φορά στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα, μέσα από την ματιά του αγαπημένου Θωμά Μοσχόπουλου.
Οι θεατές καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο. «Το Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν” είναι ένα μεσαιωνικό θρίλερ δοσμένο όμως στο κοινό με πολύ χιούμορ. Ο σκηνοθέτης κατορθώνει άψογα να περάσει από το μυστήριο στο γέλιο, την ίδια ώρα που προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη, καθώς πραγματεύεται θέματα όπως η διαφορετικότητα, η συμβίωση με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, μηνύματα πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά. Η παράσταση είναι διαδραστική, κάνοντας τα παιδιά συμμέτοχα μέχρι και στο φινάλε της ιστορίας, καθώς καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις εκδοχές (μυστήριο, περιπέτεια και φυσικά happy end) με την ψήφο τους. Οι ηθοποιοί τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν μουσική και εναλλάσσουν ρόλους με γρήγορους ρυθμούς, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Η μουσική απολαυστική, ερμηνεύεται ζωντανά στην σκηνή.
Στα μείον της παράστασης θα έβαζα την μεγάλη διάρκεια (2 ώρες με διάλειμμα) και την μακροσκελή αφήγηση στην έναρξη. Σε σημεία επίσης αισθάνθηκα ότι τα τραγούδια δεν έδιναν καμία ώθηση στο σενάριο και δεν βοηθούσαν στην εξέλιξη της ιστορίας. Κατά τα άλλα πρόκειται για μια προσεγμένη δουλειά, που σέβεται το κοινό της και εξάπτει την φαντασία και την παρατηρητικότητα των παιδιών.

Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι ακόμη και οι μικρότερες ηλικίες μπορούν να πάρουν πράγματα από την παράσταση, ανάλογα με τις εμπειρίες και την ηλικία τους.

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Θέατρο Πόρτα για περισσότερες λεπτομέρειες στο τηλέφωνο 2107711333.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθέτης: Θωμάς Μοσχόπουλος
Ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σωκράτης Πατσίκας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Ana Chifu
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ
Kίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Άννα Μιχελή
Author

8 Σχόλια

  1. Πέρσι το χάσαμε αλλά φέτος είναι ψηλά στη λίστα μας 🙂 🙂 🙂

  2. Λοιπόν την κοιτούσα αυτή την παράσταση τώρα που έβλεπα που θα πάμε, μου φάνηκε βαριά για την μικρή μου που δεν είναι καλά καλά 5 ετών, αλλά αφού λες οτι αξίζει μπαίνει στα υπόψη!

    • Είναι καλή! Καλύτερη για μεγάλα παιδιά, αλλά και μικρότερα παιδιά, εξοικειωμένα με το θέατρο και την εμπειρία αυτή θα περάσουν καλά πιστεύω.

  3. Μου αρέσουν πολύ αυτά που προτείνεις Μάγδα μου!!! Άρχισα ήδη τη λίστα των εκπονώντας μας!!!

Write A Comment

error: Content is protected !!