Πρόσφατα παρακολουθούσα μια συζήτηση στο Facebook με αφορμή ένα δυσάρεστο περιστατικό που συνέβη σε μια μητέρα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, δεν υπάρχει και λόγος άλλωστε. Πρέπει όμως να σας πω ότι η κριτική που δέχθηκε από κάποιες μαμάδες ήταν δριμύτατη, γράφτηκαν σχόλια που την καθιστούσαν υπέυθυνη για τα όσα είχαν γίνει με τα παιδιά της και φυσικά οι συμβουλές από γυναίκες που δεν βιώνουν καν την ίδια καθημερινότητα έρεαν αφθονες.

Με την ίδια ευκολία βέβαια συγγενείς, φίλοι, ακόμη και άνθρωποι που τους γνωρίζω ελάχιστα ή και καθόλου κάνουν το ίδιο και σε μένα (είμαι σίγουρη πως έχει συμβεί και σε εσάς). Κάπου στην πορεία, όλοι όσοι υπήρξαν γονείς μικρών παιδιών, ακόμη κι αν έχουν περάσει 30-40 χρόνια από τότε, ακόμη και κάποιοι που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει δικά τους παιδιά, έχουν άποψη για το πώς μεγαλώνεις εσύ το παιδί σου, τι το ταϊζεις, τι κάνεις ή τι δεν κάνεις που θα έπρεπε να το κάνεις, τι του φοράς, πώς το κοιμίζεις, γιατί το πας ή δεν το πας στον παιδικό, σου εξηγούν γιατί δαγκώνει, σου προτείνουν την παιδαγωγική τους μέθοδο ως την μόνη δοκιμασμένη και πετυχημένη κτλ κτλ. Κάπου στην πορεία, κάποιοι, χάσανε την ικανότητα να ακούνε… Χάσανε την ικανότητα να είναι φίλοι, να συμπαραστέκονται στην νέα μητέρα, που δεν θέλει συμβουλές, δεν θέλει γιατροσόφια, ξέρει πώς θέλει να μεγαλώσει το παιδί της, απλά έχει ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον που έχει βρεθεί στην θέση της, έχει κάνει τις ίδιες σκέψεις, έχει κλάψει από την αγωνία, έχει ξενυχτίσει…

Μην πτοείστε! Οι παντογνώστες υπάρχουν παντού, ζουν ανάμεσά μας.
Ευτυχώς για εμάς μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε και φυσικά να τους αντιμετωπίσουμε!

Πώς να αναγνωρίσετε τον παντογνώστη:

 • Οι προτάσεις τους ξεκινούν συνήθως με «Εγώ αν ήμουν στην θέση σου…»
 • Δεν θυμάστε την τελευταία φορά που σας είπαν μια καλή κουβέντα.
 • Σας πιάνει πανικός κάθε φορά που τους βλέπετε («Τι θα μου ξεφουρνίσει σήμερα;»)
 • Η συμβουλή τους σας κάνει απλώς να αισθάνεστε απαίσια.
 • Προτιμάτε να κάτσετε στο σπίτι και να κάνετε δουλειές, παρά να βρεθείτε μαζί τους.

Πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

 • Ασχοληθείτε με κάτι άλλο, ώστε να μην χρειάζεται να περνάτε τόσο χρόνο μαζί του.
 • Αναγνώριση κλήσεων. Ένα τεχνολογικό θαύμα που μας έχει σώσει από διάφορες δυσάρεστες τηλεφωνικές συνομιλίες.
 • ‘Οταν προσφέρουν την συμβουλή τους, την οποία δεν έχεις ζητήσει κιόλας, δείξε σκεπτική και πες «Περίεργο… Ο γιατρός μας, μας έχει πει το ακριβώς αντίθετο!»
 • Με απόλυτη ειλικρίνεια πείτε του πως τα όσα έχει να σας πει σας προκαλούν απίστευτο άγχος και πίεση. Και δεν χρειάζεστε περισσότερο από αυτό που ήδη αισθάνεστε!
 • Απλώς αποφύγετέ τους. 
 • Βρείτε καλύτερη παρέα. Δεν είμαστε οι μόνες που αισθανόμαστε έτσι, υπάρχουν κι άλλες μαμάδες που αισθάνονται το ίδιο ακριβώς, μπορεί ακόμη και να φοβούνται να το εκφράσουν. Ανοιχθείτε, συζητήστε, πρέπει να είμαστε κοντά, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.
 • Το σημαντικότερο: ποτέ μην ξεχνάτε ότι είστε μια υπέροχη μαμά, που αγαπάει τα παιδιά της, μεγαλώνει μαζί τους, μαθαίνει και κάνει την αυτοκριτική της, Έχετε δίκιο και αυτοί είναι απλώς άδικοι!

Μη σταματάτε ποτέ να το λέτε και να το ξαναλέτε αυτό στον εαυτό σας.
Είστε μια καλή μαμά!

Οι φίλοι, οι καλοί άνθρωποι δεν δίνουν διαλέξεις, δεν κρίνουν χωρίς να έχουν δεχθεί οι ίδιοι καμία κριτική, δεν επιβαρύνουν τους φίλους τους με πληροφορίες που απλώς δεν είναι απαραίτητες…Είναι εκεί για να ακούν, να στέκονται δίπλα μας, να μας κρατούν το χέρι όταν το έχουμε ανάγκη. Τι κι αν έχουμε κάνει λάθη; Μαθαίνουμε από αυτά. Οι φίλοι δεν είναι εκεί απλώς για να εστιάζουν σε αυτά και να μας τα επισημαίνουν ξανά και ξανά. Είναι άλλο πράγμα η καλοπροαίρετη συμβουλή και άλλο να βγάλουμε την μεζούρα για να μετρήσουμε ποιά το έκανε καλύτερα και τι θα έκανε καλύτερα από μένα αν ήταν στην θέση μου. Έλα στην θέση μου και μετά μιλάμε!!!!

Είστε μια καλή μαμά! Έχετε δίκιο, ενώ αυτοί είναι άδικοι… και δεν έχουν και πάντα δίκιο…

  Author

  10 Σχόλια

  1. Ναι ναι υπάρχει παντού ένας παντογνώστης! Δυστυχώς.
   Οι τρόποι αντιμετώπισης που προτείνεις πάντως είναι ευστοχότατοι!

   • Δυστυχώς Ελευθερία μου! Και να πεις ότι εμφανίζονται όταν θες βοήθεια, όταν ζητάς την γνώμη τους;

  2. Νομίζω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου πει πως να μεγαλώσεις το παιδί σου και να κρίνεις τις επιλογές σου.
   Είτε έχει δικό του παιδί είτε δεν έχει, αυτό δεν παίζει ρόλο.. Και στην ίδια φάση με εσένα να βρίσκεται, αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να σε κρίνει.
   Έχουμε όλοι ανάγκη από καλούς ακροατές, όχι συμβουλάτορες.
   Κι επειδή το επάγγελμά μου ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες και έχω κάνει και μια εξειδίκευση που περιλαμβάνει συμβουλευτική γονέων, προσπαθώ να μη μπαίνω καν στο τρυπάκι των συμβουλών. Ανταλλαγή απόψεων ναι!
   Όπως πολύ σωστά ανέφερες το θέμα σου σχετικά με τους γονείς, θα σου έλεγα και το αντίστροφο που επικρατεί και δεν έχετε παρατηρήσει. Όσοι δεν είμαστε γονείς, ξέρετε τι δεχόμαστε από όσους είναι γονείς; Πόσο επικριτικό ύφος παντογνώστη που είναι πολύ άδικο καθώς δεν γνωρίζουν τι ζόρια περνάμε και δεν τίθεται καν θέμα συγκρίσεων δυσκολιών στην καθημερινότητα κλπ. Γι'αυτό σου λέω ανεξάρτητα από το αν είσαι γονιός, χρειάζεται κατανόηση από όλες και σε όλες τις πλευρές.
   Καλή συνέχεια!!

   • Έχεις δίκιο Κατερίνα! Οι γονείς έχουν μια τάση να πατρονάρουν τους μη γονείς και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Το είχα βιώσει κι εγώ πριν αποκτήσω παιδιά. Απλά στο συγκεκριμένο κείμενο, έγραψα ως μαμά που δέχεται αυτή την ματιά και δεν το ανάλυσα παραπάνω. Αλλά έχεις απόλυτο δίκιο! Και οι γονείς χάνουν το μέτρο με τους μη έχοντες παιδιά.

  3. Ξέρεις τι λένε για τις γνώμες ε;
   Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά θα το διευρύνω λίγο. Εφόσον δε μιλάμε για κακοποίηση κανείς μα κανείς δεν εχει δικαίωμα να εμπλακεί στον τρόπο που έχε διαλέξει μια οικογενεια να λειτουργήσει. Και όταν λεω κανείς εννοώ ακόμα και τους πολύ στενούς συγγενείς…

   • Το δικαίωμα στην επιλογή δεν γίνεται σεβαστό Αντωνία μου από μεγάλη γκάμα ανθρώπων τελικά. Και όταν το βιώνεις αυτό από την οικογένειά σου την ίδια, τότε πονάει αλλά και σε θυμώνει πιο πολύ!

  Write A Comment

  error: Content is protected !!