Εδώ και λίγο καιρό δίνουμε μια μικρή «μάχη» με τον μεγάλο μου γιο. Περίπου κάθε βράδυ εδώ και 2-3 μήνες, έρχεται στο κρεβάτι μας μέσα στη νύχτα και αν δεν δεχθεί να επιστρέψει στο κρεβάτι του, καταλήγω εγώ στο δικό του.


Κράτησα το πρώτο μου παιδάκι 6 μήνες δίπλα μου, στην καλαθούνα του και το δεύτερο 9. Στη συνέχεια πήγαν στην κούνια τους και έμειναν εκεί μέχρι που τα ίδια μου έδειξαν ότι θέλουν να πάνε σε άλλο κρεβάτι. Έτσι ο μεγάλος κοιμάται από 2,5 χρονών σε μονό κρεβάτι. Και όταν λέμε κοιμάται… χαλασμός να γίνεται δίπλα του αυτός δεν καταλαβαίνει τίποτε! Ο μικρός από την άλλη με το που έκλεισε τον χρόνο και μετά από αρκετά ξενύχτια και γκρίνιες μέσα στην νύχτα, γιατί δεν του άρεσε καθόλου η κούνια, πήγε στο δικό του μονό κρεβάτι και άρχισε να κοιμάται δίχως διακοπή. Έχουμε αποφασίσει με τον άντρα μου πως το υπνοδωμάτιό μας είναι το άβατο, ο δικός μας χώρος, δεν έχει παιχνίδια, ρουχαλάκια, πάνες κτλ κτλ. Φυσικά όταν αρρωσταίνουν και θέλουν να κοιμηθούν μαζί μας έρχονται στο κρεβάτι μας. Kάθε φορά που θα κλάψουν μέσα στη νύχτα είμαι δίπλα τους.Και δύο και τρεις και δέκα φορές θα σηκωθώ αν χρειαστεί. Πηγαίνω όμως εγώ στο κρεβάτι τους, ξαπλώνω δίπλα τους μέχρι να ξανακοιμηθούν, πολλές φορές και μέχρι το επόμενο πρωί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν ένα παιδί να ξυπνήσει μέσα στην νύχτα και να έρθει στο κρεβάτι μας: φοβάται, κρυώνει, είναι άρρωστο, περνάει μια ακόμη αναπτυξιακή φάση, είδε ένα όνειρο ή πολύ απλά θέλει να είναι με την μαμά και τον μπαμπά («Γιατί αυτοί κοιμούνται μαζί και εγώ μόνος μου;»). Αν δεν είστε οπαδός του co-sleeping στο κρεβάτι σας, αν ο βραδινός σας επισκέπτης έχει δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση σας, ή απλά θέλετε να κοιμηθείτε ανενόχλητοι στο κρεβάτι σας, πρέπει να δώσετε μια λύση. Σωστά;

Συζήτηση. Τα περισσότερα θέματα που προκύπτουν με τα παιδιά μου, ειδικά τον τελευταίο χρόνο (οΆρης είναι περίπου 5), τα λύνουμε με την κουβέντα. Είναι πολύ πιθανό σε αυτή την ηλικία τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν και να μας εξηγήσουν γιατί δεν θέλουν να κοιμηθούν στο κρεβάτι τους. Μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι, μπορεί να βρέχει ή να φυσάει δυνατά και να ακούνε τρομακτικούς ήχους στα παράθυρα. Μιλήστε τους το πρωί και ρωτήστε τα τι έγινε το προηγούμενο βράδυ. Αν κάποιο βράδυ δεν ξυπνήσουν καθόλου, δείξτε την χαρά σας και πείτε τους πόσο περήφανοι είστε για αυτό. 


Επιβράβευση. Επικίνδυνο και λίγο προβληματικό, παρόλα αυτά μπορεί να λειτουργήσει για κάποια παιδιά. Στην περίπτωσή μας, πριν μερικές μέρες, αισθανόμουν τόσο κουρασμένη και απογοητευμένη από τα βραδινά δρομολόγια, που είπα πως θα φτιάξω και εγώ έναν τέτοιο πίνακα, θα βάλω και όμορφα αυτοκόλλητα, μήπως και καταφέρω κάτι. Δεν τον έκανα ποτέ… Ξέρω το παιδί μου και πιστεύω πως πραγματικά κάτι τον απασχολεί και ξυπνάει, δεν είναι καπρίτσιο. Προτιμώ λοιπόν να εντοπίσω την αιτία του προβλήματος και να τον βοηθήσω πιο ουσιαστικά, παρά να τον δελεάσω με άλλους τρόπους. Ο πίνακας επιβράβευσης λοιπόν μετατράπηκε σε ημερολόγιο (δείτε εδώ το σχετικό κείμενο). Και αν κάποια βράδια καταφέρουμε να μην ξυπνήσουμε, παίρνουμε και ένα παραπάνω αυτοκόλλητο, χωρίς να το κάνουμε και θέμα όμως. 

Διώξτε τα τέρατα και τους κακούς. Πολλά παιδιά φοβούνται τις σκιές που δημιουργούνται στο δωμάτιο. Φροντίστε να μην βλέπουν τρομακτικά πράγματα στην τηλεόραση γενικώς και ειδικότερα πριν πάνε για ύπνο. Μην παίζετε άγρια παιχνίδια, αλλά βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Και μην ξεχνάτε να κάνετε τα μαγικά σας, λίγο μαγικό σπρέι, ένα μαγικό ραβδάκι, λίγη νεραϊδόσκονη… Εμείς έχουμε βάλει και την γάτα μας φρουρό στο δωμάτιο. Μας προστατεύει κάθε βράδυ από οποιονδήποτε θα επιχειρήσει να πλησιάσει. 

Αγοράστε όμορφα σεντόνια. Κάντε μια βόλτα στα καταστήματα και αφήστε το παιδί να τα διαλέξει. Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν στα σεντόνια τους βλέπουν τους αγαπημένους τους ήρωες. Κοιμούνται παρέα, έρχονται πιο κοντά και αισθάνονται απίστευτη χαρά που το κρεβάτι τους είναι τόσο όμορφο! 

Ένα φωτάκι για την νύχτα. Αφήστε το παιδί να το διαλέξει. Τα φωτάκια νύχτας βγαίνουν πια σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχήματα. Τα περισσότερα παιδιά που ξέρω φοβούνται το σκοτάδι, οπότε ένα μικρό φως δίπλα τους την νύχτα μπορεί και να κάνει το θαύμα του. 

Σταθερότητα. Μην αφήσετε την ρουτίνα που ακολουθείτε πριν τον ύπνο του παιδιού να χαλαρώσει πιστεύοντας πως αν το πάτε για ύπνο λίγο πιο αργά, θα είναι πιο κουρασμένο και θα κοιμηθεί καλύτερα. Η κούραση μάλλον θα φέρει μεγαλύτερο εκνευρισμό και ένταση, ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου τους. (Δείτε εδώ μερικές προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας λίγο πριν κοιμηθούν). Μετά από πολλά ξενύχτια και ατελείωτες διαδρομές από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ίσως και να σας φανεί ότι δεν είναι τόσο τραγικό να το αφήνετε να κοιμάται πού και πού στο κρεβάτι σας. Και μπορεί πράγματι να είναι έτσι. Παρόλα αυτά οι καλές συνήθειες ύπνου (και αυτές τις βρίσκει ο καθένας μόνος του για την οικογένειά του) θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τον βραδινό ύπνο, να ξεκουραστούν και να ξυπνήσουν ξεκούραστοι και ορεξάτοι.

Δεν νομίζω πως υπάρχουν λύσεις εγγύηση. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Και τα παραπάνω είναι απλώς σκέψεις και πειράματα που μπορεί και να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε κάποια βράδια λίγο παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως είναι φυσιολογικό να ξυπνάνε τα παιδιά μέσα στη νύχτα, το κάνουμε και εμείς οι ενήλικες, απλά έχουμε την ωριμότητα να κλείσουμε τα μάτια μας και να ξανακοιμηθούμε, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές (σε βαθμό που δεν θυμόμαστε καν ότι ξυπνήσαμε).

Και για να μην το ξεχάσω θα σας πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίο της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου «Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας». Είχα αναφερθεί και παλιότερα στο συγκεκριμένο βιβλίο, με μια μάλλον κριτική διάθεση. Η γνώμη μου σήμερα είναι σαφώς διαφορετική. Το διάβασα μέχρι τέλους και αισθάνομαι ότι επιτέλους υπάρχει ένα βιβλίο για όλους τους γονείς που ο ύπνος τους δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν παλιά.

Καλό βράδυ να έχουμε…

Author

3 Σχόλια

  1. Αχ αυτά τα βραδινά σουλάτσα από κρεβάτι σε κρεβάτι…..κάναμε αμάν να τα κόψουμε και μετά από μια ψευτο-ίωση το Πάσχα (πηρα τη μια στο κρεβατι μας για να παρακολουθώ τον πυρετό της) γυρίσαμε στα παλια!!!!!!
    Κάποια στιγμη θα σταματησει…..ελπίζω…ε;;;;;
    απο το πάρτυ http://ginamegoneis.blogspot.gr/2014/06/link-party-6.html?showComment=1402050260436

    • Άστα, άστα, άστα… Έλεγα πως καθώς θα μεγαλώνουν, θα τελειώσουμε με αυτή την ιστορία… Μετράω τώρα κάτι μήνες που δεν έχω κοιμηθεί δίχως δικοπή για ένα, μόνο ένα, βράδυ… Ουφ!!!

  2. Μάγδα μου τελικά τα κατάφερα.. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις απόψεις σου, αλλά όπως λες και εσύ κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν υπάρχουν λύσεις εγγύηση. Πάντως μια παιδοψυχολόγος μια φορά στον παιδικό μας είχε πει ότι αν αποφασίσουμε να χάσουμε τον ύπνο μας για περίπου 10 ημέρες, μάλλον θα τα καταφέρουμε. Η λύση ήταν , όταν έρχεται το παιδί σου στο κρεβάτι σου πρέπει να το πας με γλυκό τρόπο ξανά στο δικό του χωρίς να κάτσεις μαζί του και αυτό όσες φορές μέσα στην νύχτα χρειαστεί!!! Αλλά προσωπικά αμφιβάλλω ότι ο κάθε γονιός μπορεί να το πετύχει, λόγω κούρασης και καθημερινής έντασης.

Write A Comment

error: Content is protected !!