Αν θέλετε να δείτε πώς εξελίσσεται η ζωγραφική του παιδιού σας, σας έχω μια εξαιρετική ιδέα. Πρέπει να πω ότι την δανείζομαι από την καταπληκτική δασκάλα για την οποία σας έγραψα πριν λίγο καιρό, την κυρία Δήμητρα, την δασκάλα του Άρη.

Το θέμα μας λοιπόν είναι «Το ανθρωπάκι του μήνα».

Κάθε μήνα μπορείτε να ζητάτε από το παιδί σας να σας ζωγραφίσει ένα ανθρωπάκι. Θα μπορούσε να ζωγραφίσει κάποιο φιλίκό ή οικογενειακό πρόσωπο, ακόμη και τον εαυτό του. Έτσι θα βλέπετε τι αλλαγές σημειώνονται μήνα με τον μήνα.


Δεν είναι άσκηση, ούτε εργασία, είναι διασκέδαση. Στόχος μας είναι το παιδί, ελεύθερα, να φτιάξει ένα ανθρωπάκι. Δεν μας νοιάζει να είναι τέλειο ή ακόμη και αρτιμελές.

Το δικό του σχέδιο θέλουμε να δούμε ως τελικό αποτέλεσμα και όχι αυτό που η μαμά ή ο μπαμπάς λαχταράει να δει!

Κάθε μήνα θα σημειώνετε την ημερομηνία που το παιδί έφτιαξε το ανθρωπάκι του. Στο τέλος της χρονιάς μπορείτε να συγκεντρώσετε όλες τις ζωγραφιές, να τις βάλετε στην σειρά και να τις δέσετε σε ένα μικρό βιβλίο.

Θα είναι και ένα εξαιρετικό αναμνηστικό για το ίδιο το παιδί όταν μεγαλώσει και το εκτιμήσει, γιατί, κακά τα ψέματα, για αρκετά χρόνια μόνο εμείς οι γονείς είμαστε περήφανοι για κάθε μουτζούρα τους, για αυτά τα υπέροχα ορνιθοσκαλίσματά τους!

Μέσα από το παιδικό σχέδιο μπορούμε να δούμε πολλά πράγματα σχετικά με την συναισθηματική, ψυχική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού μας.

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε περισσότερα για το τι μαθαίνουμε από τις ζωγραφιές των παιδιών μας.

Author

12 Σχόλια

  1. Πολύ όμορφο! Μπράβο κυρία Δήμητρα. Μπράβο Άρη! Σε ποια ηλικία όμως πρέπει να το κάνουμε αυτο;

    • Ευχαριστούμε Τίνα! Νομίζω πως ιδανικά κάτι τέτοιο έχει νόημα να γίνει όταν το παιδί πρωτοέρχεται σε επαφή με την ζωγραφική και το σχέδιο, όταν φαίνεται πολύ έντονα, μήνα με τον μήνα η εξέλιξή του σε διάφορους τομείς. Ιδανικά λοιπόν θα έλεγα μέχρι τα 5. Αυτό για να δει ο εκπαιδευτικός πού βρίσκεται το παιδί αναπτυξιακά και για να μπορέσει να συζητήσει με τους γονείς και να τους παραπέμψει σε κάποιον ειδικό αν παρατηρήσει κάτι άξιο αναφοράς. Φυσικά όσο μεγαλώνουμε εξελισσόμαστε, αν και κάποιοι (για τον εαυτό μου λέω φυσικά) έχουν μείνει πολύ πίσω!!!

  2. Ειναι εξαιρετική ιδεα και ευτυχώς που μου την θύμισες;

    • Ευχαριστούμε Μάρθα μου! Να το κάνεις, νομίζω πως θα έχει ενδιαφέρον.

  3. Είναι όντως όμορφη ιδέα Μάγδα μου, την είχε κάνει και η κόρη μου πέρσι στον παιδικό και πραγματικά το ανθρωπάκι του Σεπτέμβρη με εκείνο το τελευταίο της χρονιάς δεν είχε καμία σχέση!

Write A Comment

error: Content is protected !!