Είσαι αυτά που τρως!

Ένα από τα μικρά μου κατορθώματα είναι να κάνω πολύ συνειδητά, με αργά και σταθερά βήματα (κι ευτυχώς με επιτυχία) μια προσπάθεια να τρώω καλύτερα. Ο στόχος μου δεν είναι μόνο να χάσω κιλά. Ο στόχος είναι να αισθάνομαι καλύτερα για αυτά που τρώω, να μην αισθάνομαι πως το φαγητό που τρώω χαρακτηρίζει εμένα και την ζωή που θέλω να κάνω.

Είσαι αυτά που τρως” και το ξέρεις! Κι εγώ ήμουν ένας άνθρωπος που αντιμετώπιζε το φαγητό ως παρηγοριά στα δύσκολα, ως φάρμακο στα άσχημα, δεν έβαζα φρένο γιατί δεν έβλεπα το λόγο, λιγουρευόμουν ακόμη και τροφές που δεν τις ψώνιζα ποτέ για να υπάρχουν στο σπίτι μου.

Ένα κλικ είναι. “Είσαι αυτά που τρως“. Αυτό θέλεις;

Όχι φίλοι μου! Δεν θέλω να είμαι αυτή που δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα επιπλέον κομμάτι πίτσα, ενώ αισθάνομαι πως έχω σκάσει. Δεν μπορώ να είμαι αυτή που δεν μπορεί να βλέπει μια σοκολάτα στο ντουλάπι και να πρέπει απλά να την ανοίξει. Ούτε μπορώ να είμαι αυτή που δεν μπορεί να πει stop στην διάθεση να φαω με μανία ότιι υπάρχει στο ψυγείο όταν δεν αισθάνομαι καλά.

Το δοκίμασα στην εγκυμοσύνη και ξέρω πως μπορώ να το κάνω και τώρα. Απλά τώρα χρειάζομαι έναν ρυθμό, για να μπορώ να συντονίσω κι εμένα και όλους όσους περιμένουν από μένα πράγματα. Αυτό που με βοηθάει να βρω τον ρυθμό μου είναι να φτιάχνω λίστες, να οργανώνομαι και να προγραμματίζομαι. Αυτά λοιπόν είναι τα δικά μου καθημερινά.μικρά κατορθώματα σε σχέση με την διατροφή μου

1.  Εβδομαδιαίο μενού

Κάθε Σάββατο πρωί φτιάχνω ένα πρόγραμμα για το τι θα φάμε την εβδομάδα που έρχεται. Έτσι δεν βρίσκομαι προ εκπλήξεων ούτε σε σχέση με το τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο, ούτε με το τι θα φάω εγώ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να βάζω όλες τις κατηγορίες τροφίμων στο διαιτολόγιό μου για να μην καταλήγω να τρώω εύκολα και γεμάτα θερμίδες γεύματα που δεν έχουν τίποτα να μου προσφέρουν.

2. Η λίστα του super market

Την είχα φτιάξει σαν παιχνίδι για όσες φορές χρειάστηκε να πάω με τα παιδιά μου στο super market. Πλέον όμως δεν μπαίνω στο super market αν δεν έχω την δική μου λίστα με τα ψώνια στα χέρια μου. Είναι κανόνας πως αν μπείτε σε ένα μαγαζί χωρίς να έχετε γραμμένο το τι θα πάρετε, μπορεί να αγοράσετε ένα σωρό πράγματα που δεν τα θέλατε πραγματικά και να ξεχάσετε αυτό για το οποίο μπήκατε!

3. Το καλάθι της εβδομάδας

Τον τελευταίο χρόνο αγοράζω κάθε εβδομάδα το καλάθι με τα λαχανικά μου από το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι του αγροκτήματος πατώντας εδώ. Αυτή η σταθερή προμήθεια λαχανικών με έχει βοηθήσει καταρχήν να τρώω μόνο λαχανικά εποχής, βιολογικά, χωρίς βλαβερά λιπάσματα και να προγραμματίζω το μενού μου γύρω από τα λαχανικά που έρχονται στο σπίτι. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να φάμε κρέας, αλλά αν έχουμε πολλές μελιτζάνες ή κολοκύθια από το καλάθι μας, θα συνοδεύσουμε το κρέας με λαχανικά αποφεύγοντας μακαρόνια και ρύζι.

4. Υπερτροφές

Εκεί που άκουγα αβοκάντο κι έφευγα τρέχοντας, τώρα το έβαλα στην ζωή μου για τα καλά. Μαζί με αυτό και διάφορους σπόρους και καρπούς που έρχονται να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν την σαλάτα μου. Θέλει λίγο ψάξιμο. Υπάρχει όμως και κάτι που με απλά λόγια το λέμε Μεσογειακή διατροφή. Κι αυτό δεν θέλει τόσο ψάξιμο. Είναι απλό και το ξέρουμε χρόνια τώρα, από τους γονείς και τους παππούδες μας, πριν την εποχή που οι μεγάλες αλυσίδες super market τα έκλεισαν όλα σε κουτιά και πλαστικές συσκευασίες.

5. Πέντε γεύματα την ημέρα

Είναι βασικό να μην αφήνουμε μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα μας. Το πρωινό είναι βασικό και ποτέ να μην το παραλείπετε! Φρούτο για δεκατιανό. Κι έρχεται η ώρα του μεσημεριανού, που μπορεί να μας βρίσκει στο γραφείο ή στον δρόμο. Μη το χάσετε. Πάρτε μαζί σας στην δουλειά το φαγητό σας, έστω κι αν είναι μόνο μια σαλάτα. Σας το λέω εγώ που έτρωγα στις 11:00 και μετά ξανά στις 17:00 πεινούσα κι έτρωγα ακόμη περισσότερη ποσότητα από όση χρειαζόμουν πραγματικά. Έτσι εμφανίζομαι πλέον στη δουλειά με το Ecolife ταπεράκι μου και αφιερώνω λίγο χρόνο για να φάω το φαγητό ή την σαλάτα μου. Για το απόγευμα ένα ακόμη φρούτο ή ένα γιαούρτι είναι ότι πρέπει και για βραδινό μια σαλάτα ή η μισή μερίδα από το μεσημεριανό μου. Ποτέ όμως μετά τις 10:00 (καμιά φορά και 10:30, ακόμη το παλεύω αυτό, με στόχο να το κάνω 9:30!).

6. Νερό

Μέχρι να πιάσουν οι πρώτες ζέστες του Μαΐου είμαι ικανή να πίνω ένα ποτήρι ή και καθόλου νερό μέσα στη μέρα. Την τελευταία εβδομάδα όμως με αυτές τις θερμοκρασίες κατεβάζω 2 λίτρα την μέρα! Αυτή φάινεται πως είναι η ανάγκη του οργανισμού μου. Το νερό όμως είναι απαραίτητο όλο τον χρόνο, για τους λόγους που όλοι ξέρουμε και δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Για την ώρα έχω ένα μπουκάλι δικό μου μέσα στο ψυγείο. Το γεμίζω το πρωί και μέχρι το βράδυ πρέπει να είναι άδειο. Όταν πιάσουν πάλι τα κρύα (ευτυχώς έχουμε μήνες μπροστά μας για αυτό) θα βάλω ένα μπουκάλι στον πάγκο της κουζίνας για να το βλέπω και να μην ξεχνιέμαι.

7. Όχι στις απαγορεύσεις

Δεν μπορώ τα απαγορευτικά! Θέλω να μπορώ να τρώω όλα όσα μου αρέσουν. Κι όταν μου επέτρεψα να το κάνω μια μέρα την εβδομάδα, τότε ήταν που το μυαλό μου έκανε μια στροφή και πλέον μπορεί να μην θελήσω καμία απαγορευμένη τροφή και για 15 μέρες. Η ισορροπία είναι η λύση τελικά. Δεν υπάρχει λόγος να στερούμαστε, όταν μπορούμε να βρούμε αυτή την λύση που ταιριάζει στην ζωή και το σώμα μας.

8. Clean eating

Έχω κάνει τόσες συζητήσεις με την φίλη μου την Όλγα για το clean eating και μακάρι κάποια στιγμή να το καταφέρουμε όλοι. Clean eating = δεν τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, φτιάχνω τις δικές μου μπάρες δημητριακών και δεν αγοράζω έτοιμες, δεν τρώω κορν φλέικς αλλά τρώω βρώμη, δεν αγοράζω έτοιμες ζύμες αλλά κάνω τις δικές μου κτλ κτλ Η λογική είναι πως τα τρόφιμα σε πακέτα έχουν μια κάποια επεξεργασία και πρέπει να τα σταματήσουμε, ή τουλάχιστον να τα αποφύγουμε όσο μπορούμε.

Κάπου εδώ θα σταματήσω. Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και το ξέρω, αλλά αυτή η διαπίστωση με βοηθάει να μην αγχώνομαι και να συνεχίσω με αργά και σταθερά βήματα να βελτιώνομαι!

Γιατί είμαστε αυτά που τρώμε!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (έχει λήξει!)

Αν θέλετε να αποκτήσετε κι εσείς το φαγητοδοχείο Smash Bowl της Ecolife μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον διαγωνισμό μας συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρείτε εδώ.

Σε χρώμα άσπρο και γκρι, υπέροχο design με φινίρισμα σαν κεραμικό, είναι πολύ ελαφρύ και 100% στεγανό. Κλείνει με 4 clips κλεισίματος. Είναι βασικό πως είναι φτιαγμένο από ασφαλή υλικά, Bpa Free πλαστικό PP (χωρίς Δισφαινόλη Α). Μπορεί να πλυθεί σε πλυντήριο πιάτων και είναι ασφαλές για χρήση σε φούρνο μικροκυμμάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα της Ecolife στο Facebook και την ιστοσελίδα τους για να δείτε την τεράστια γκάμα των προϊόντων τους τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με τη λογική μιας καθημερινότητας που αλλάζει, γίνεται πιο απαιτητική και μας ωθεί να στρέψουμε το βλέμμα μας στο περιβάλλον και την υγεία.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!