Διαβάσαμε το βιβλίο “ΠΟΤΕ ΒΙΑ!” – Εκδόσεις Μάρτης

Στις 22 Οκτωβρίου 1978 η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άστριντ Λίντγκρεν βραβεύτηκε με το διεθνούς κύρους Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών. Το βιβλίο “ΠΟΤΕ ΒΙΑ!“, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μάρτης είναι ένα πύρινο μανιφέστο κατά της βίας και της τυραννίας, ιδιαίτερα της βίας που ξεκινάει από το σπίτι και πλήττει τα παιδιά. Είναι ο προκλητικός και ασυμβίβαστος λόγος που έβγαλε η Λίντγκρεν όταν παρέλαβε το βραβείο της, σημείο αναφοράς πλέον στη δημόσια συζήτηση για την κακοποίηση των παιδιών.

 

Οι περισσότεροι γνωρίσαμε την Άστριντ Λίντγκρεν χάρη στην Πίπη Φακιδομύτη, ένα χαρακτήρα που γεννήθηκε όταν η κόρη της ήταν άρρωστη με πνευμονία και της ζήτησε να της πει μια ιστορία. Το έργο της έκτοτε αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο! Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 95 γλώσσες, αρκετά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και η συγγραφέας τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία.  Μετά τον θάνατό της  το 2002, το σουηδικό κράτος θέσπισε στη μνήμη της το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν, αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ για συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Μεγάλο κομμάτι της ζωής της όμως υπήρξε το ανθρωπιστικό έργο και η ενεργή συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες της Σουηδίας. Η Λίντγκρεν άνοιξε τον διάλογο για την κακομεταχείριση, το ξύλο και την καταπίεση των παιδιών στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία. Χάρη στον αγώνα της θεσπίστηκε και νόμος που απαγόρευσε την σωματική τιμωρία των παιδιών. Μέσα από τα βιβλία της δεν σταμάτησε ποτέ να παρουσιάζει με ασυνήθιστο και τολμηρό τρόπο τον κόσμο των παιδιών και  την ανάγκη τους για  παιχνίδι, φαντασία κι εξέλιξη. Σαν να ήταν η ίδια παιδί, έγινε η φωνή τους!

Όταν λοιπόν παρέλαβε το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών, δήλωσε ξεκάθαρα πως ήταν εκεί για τα παιδιά και ήθελε να μιλήσει για την αγωνία της αλλά και την ελπίδα της για τα παιδιά. Πρέπει να σας πω πως ο λόγος της φάνηκε τόσο προκλητικός στους διοργανωτές που την παρακάλεσαν να μην τον εκφωνήσει. Η Λίντγκρεν δεν συμβιβάστηκε. Στο «ΠΟΤΕ ΒΙΑ!» η βραβευμένη συγγραφέας σχολιάζει το θέμα της βίας στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για να καταλήξει πως αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να γίνει καλύτερος αν δεν δείξουμε απεριόριστη αγάπη και σεβασμό στα παιδιά!  Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά όταν μεγαλώνουμε φοβισμένους ανθρώπους που στερούνται την αγάπη και την στοργή. Τα παιδιά είναι η βάση αυτού του κόσμου, θα καταλήξει η η συγγραφέας. “Ένα παιδί που εισπράττει αγάπη από τους γονείς του και τους αγαπάει κι εκείνο, αντιμετωπίζει με αγάπη το περιβάλλον του και διατηρεί αυτή τη στάση σε όλη του τη ζωή”.

Σε μια εποχή που τα παιδιά βρίσκονται στη μέση ενός κυκλώνα, σε μια εποχή όπου ο πόλεμος, η φτώχεια, η πείνα, οι κοινωνικές ανισότητες, πλήττουν πρώτα τα παιδιά, το μικρό αυτό βιβλίο είναι μια επίκαιρη πρόκληση, ένα καμπανάκι που μας καλεί όλους να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να μην μείνουμε σιωπηλοί. Δεν είναι απλώς ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Είναι ένα κάλεσμα για ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο κόσμο. Κι αν είστε γονιός σκεφτείτε καλά πόσα παιδιά είναι εκεί έξω που μας έχουν ανάγκη. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεινάει, να διψάει, να κακοποιείται, να εργάζεται σαν σκλάβος, να τιμωρείται, να μην πηγαίνει σχολείο, να βιώνει την φρίκη ενός πολέμου…

Θα αφιερώσετε περίπου 10 με 15 λεπτά για να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Θα βρει όμως έναν τρόπο να μπει στο μυαλό σας και να σας ακολουθεί για καιρό.

Δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!