READING

Διαβάσαμε τις “Ιστορίες με την Λιλίκα”...

Διαβάσαμε τις “Ιστορίες με την Λιλίκα” από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ανακάλυψα τις Ιστορίες με τη Λιλίκα πριν ένα χρόνο περίπου όταν βρέθηκα στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για μια παρουσίαση. Είχε μόλις κυκλοφορήσει, αλλά από το εξώφυλλο και μόνο φαινόταν λες κι είχε ξεπηδήσει από το παρελθόν.Εξήντα σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ιστορίας με τη Λιλίκα, δύο βιβλία μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, με δύο vintage, νοσταλγικές εκδόσεις που θα συγκινήσουν τους μεγαλύτερους και θα γοητεύσουν τους νεότερους.


Η Λιλίκα είναι δημιούργημα του συγγραφέα Gilbert Delahaye. Η πρώτη ιστορία κυκλοφόρησε το
1954 από τον εκδοτικό οίκο Casterman με τίτλο “Η Λιλίκα στο αγρόκτημα”.

Οι ιστορίες είναι πολύ απλές, ώστε να είναι απολύτως κατανοητές και από τα πιο μικρά παιδιά. Κάθε ιστορία διαδραματίζεται και σε ένα διαφορετικό μέρος: στη θάλασσα, στο δάσος, στο σπίτι της, στο αγρόκτημα κ.α Οι “περιπέτειές” της είναι καθημερινές και περιγράφουν στιγμές που κάθε παιδί έχει ζήσει: τα γενέθλια του, πώς μαθαίνει να κολυμπάει, να κάνει ποδήλατο, να χορεύει. Υπάρχει ακόμη και μια ιστορία για την μέρα που η Λιλίκα αρρώστησε.
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι υπέροχη, ειδικά αν την σκεφτεί κανείς σε σχέση με την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε η Λιλίκα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό picture book, ένα συλλεκτικό, vintage βιβλίο που σίγουρα θα συγκινήσει τους μεγαλύτερους.

Σαφώς κι ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί παρωχημένο και γεμάτο στερεότυπα και ως προς το δεύτερο σκέλος δεν μπορώ να διαφωνήσω. Είναι όμως ένας χαρακτήρας που γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια. Και ως τέτοιο πρέπει να διαβάζεται στα παιδιά. Αυτά τα βιβλία είναι μια ιδανική ευκαιρία να πείτε και να συζητήσετε για πολλά πράγματα με τα παιδιά, για τα κορίτσια, τα αγόρια, την ανατροφή των παιδιών στο παρελθόν, το πώς διασκεδάζανε, πώς μεγαλώσατε εσείς, τι έχει αλλάξει σήμερα, ακόμη και να τολμήσετε να μιλήσετε για το ίδιο το βιβλίο, ως τέχνη, σε σχέση με άλλα βιβλία που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη σας.

Η Λιλίκα και το σκυλάκι της ο Παταπούφ ταξίδεψαν μέσα από τις ιστορίες τους σε όλο τον κόσμο, καθώς τα βιβλία μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Πουλήθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η Λιλίκα αποτέλεσε ένα εκδοτικό φαινόμενο για την εποχή της, χαρακτηρίζοντας μια ολόκληρη εποχή!

 

 

Σήμερα στην ελληνικά αγορά μπορείτε να βρείτε δύο βιβλία που ξανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πατήστε εδώ κι εδώ για να πάρετε μια μικρή γεύση από τα βιβλία.

Αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη σας!

Και φυσικά μην ξεχάσετε να περάσετε μια βόλτα και από την δική μας διαδικτυακή βιβλιοθήκη!

 

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Ωπωπω τι με θυμησες τωρα!!!! Ποοοοοοοσα χρονια πριν!!!! Οπως και να εχει ειναι ενα πολυ ωραιο βιβλιο!!!

    • Magda Zindrou

      12 Μαρτίου

      Την ίδια ακριβώς αντίδραση είχα όταν το είδα κι εγώ για πρώτη φορά! Γεμάτο αναμνήσεις!!!!! Πράγματι είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!