READING

10 παιδικές θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε φέτ...

10 παιδικές θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε φέτος (β’ μέρος)

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2016, σας είχα προτείνει τις δέκα παιδικές θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε.
Η θεατρική σεζόν όμως συνεχίζεται μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Και σήμερα έχω επιλέξει για εσάς δέκα ακόμη παιδικές παραστάσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

 

1. Το Σκλαβί (Θεσσαλονίκη – Θέατρο Αριστοτέλειον)

Το έργο τοποθετείται σε μια εποχή όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τα ‘γραφαν με το χέρι και που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα». Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, ο οποίος παράλληλα είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος το παιδί μιας σκλάβας. Δύο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα και ωστόσο τα χωρίζει έντονη κοινωνική διαφορά. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς ωστόσο ποτέ να συγκρουστούν. Από το σημείο αυτό αρχίζει όλη η ιστορία, η οποία θίγει πολλά ζητήματα και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Χώρες μακρινές, βασιλόπουλα, ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού.

2. Η Ωραία Κοιμωμένη² (Θέατρο 104)


Η ηρωίδα της παράστασης επιθυμεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Παρά τους περιορισμούς θα τρυπηθεί και θα πέσει σε έναν πολύ βαθύ ύπνο, που φτάνει μέχρι το σήμερα…θα ξυπνήσει άραγε η Κοιμωμένη ή όχι; Η Ωραία Κοιμωμένη² αποτελεί άλλη μια πρωτότυπη ιδέα της ομάδαςHippo που δημιουργεί έναν πλούσιο παραμυθένιο κόσμο με δύο υπερ-ηθοποιούς, οι οποίοι τα κάνουν όλα!

 

3. Ένας δράκος μα ποιος δράκος (Θέατρο ΠΟΡΤΑ)

Ο Δράκος του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Γιεβγκένι Σβάρτς είναι ένα έργο που, ενώ θεωρείται και είναι κλασικό, παραμένει ανατρεπτικά σύγχρονο και μια δραματουργική πρόταση που παραμένει ανεξάντλητη στις αναγνώσεις της. Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος βάζοντας την δική τους γνώριμη πινελιά, διασκευάζουν το Δράκο, δημιουργώντας μια σκηνική σύνθεση για μικρούς- αλλά και όχι μόνο- θεατές, με καυστικό χιούμορ, παιγνιώδεις ανατροπές που μπλέκουν το παραμύθι, την παραβολή και τη σάτιρα μέσα από έντονη θεατρικότητα.

4. Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν)

Το έργο απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα από τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς», ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Μέσα από περιπέτεια, χιούμορ, μουσική και χορό, οι μικροί θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στον μυστηριώδη κόσμο του πανέξυπνου, εκκεντρικού Σέρλοκ Χολμς, να εξασκήσουν την παρατηρητικότητα και τη μνήμη τους, αλλά και να αντιληφθούν τη σημασία της συνεργασίας, της φιλίας και της δικαιοσύνης εξετάζοντας τις διαφορετικές “όψεις” της αλήθειας που παρουσιάζονται από τα πρόσωπα της ιστορίας. 

5. Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ)

 

Το κλασικό έργο του William Shakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση. Οι πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στη γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

6. Ο ανύπαρκτος ιππότης (Skrow Theater)

 

Η ομάδα ΝΤΟΥΘ, επιλέγοντας σταθερά να παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια με επιτυχία παιδικές παραστάσεις που εμπνεόνται από αγαπήμενα παιδικά έργα, μας προτείνει ένα μεσαιωνικό παραμύθι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μια ιστορία με μαγικά πλάσματα, ιππότες, βασιλιάδες, ξύλινα άλογα, σπαθιά, σημαίες και παιδικά παιχνίδια που μιλάει για την ταυτότητα, τον ιπποτισμό και τη δύναμη της θέλησης.
‘Ενας βασιλιάς, ένας ανύπαρκτος ιππότης, ένας αστείος ιπποκόμος, ένα κορίτσι με γαλάζια πανοπλία, ένας θαρραλέος νέος στρατιώτης και ένας μουσικός ζωντανά επί σκηνής είναι οι πρωταγωνιστές της πιο ξέφρενης ιπποτικής περιπέτειας.

7. Η τελευταία μαύρη γάτα (Θέατρο Άλφα-Ιδέα)

 

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά είναι η ιστορία μιας πολυμήχανης, ευέλικτης και εφτάψυχης γάτας! Ο διάσημος παραμυθάς πλάθει έναν μυθικό αλλά πειστικό κόσμο, μια περιπέτεια με αγωνιώδεις καταδιώξεις και σπαρταριστούς χαρακτήρες. Σε ένα νησί μια μυστική αδελφότητα προληπτικών είναι αποφασισμένη να εξοντώσει όλες τις μαύρες γάτες για να απαλλάξει τον τόπο από τη μάστιγα της γρουσουζιάς. Σχεδόν πετυχαίνει τον σκοπό της. Μια μόνο γάτα απομένει ζωντανή. Μία γάτα που γνωρίζει ένα φοβερό μυστικό. 

8. Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας (Εθνικό Θέατρο)

Ένα από τα πιο γοητευτικά και διαχρονικά παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Στην ιστορία, που συγκινεί και σήμερα μικρούς και μεγάλους, αναδεικνύονται θέματα όπως αυτά της φιλίας, της αυταπάρνησης, του εφήμερου των υλικών αγαθών και της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

9. Ο τρομερός εχθρός και ο αλυσοδεμένος ελέφαντας (Θέατρο STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ)

 

Η βραβευμένη θεατρική ομάδα Τόπι και ο διάσημος Αργεντινός γιατρός ψυχοθεραπευτής αλλά και εξαιρετικός συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια παιδική παράσταση που μιλάει για τις αξίες της ζωής όπως η αγάπη, το μίσος, η ταπεινοφροσύνη, η ματαιοδοξία, η αυτοεκτίμηση και το θάρρος. Δυο ιστορίες του Μπουκάι φτιαγμένες με πολύ κέφι, χιούμορ, διάδραση και φαντασία για μικρά και μεγάλα παιδιά.

10. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει (Θέατρο Κάτω απ’ τη γέφυρα)

 

Η παράσταση βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Σεπούλβεδα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά διασκεδαστική ιστορία , μέσα από την οποία ο Χιλιανός συγγραφέας (ακτιβιστής , οικολόγος , ιδρυτικό μέλος της Greenpeace ) και αγωνιστής της δημοκρατίας λέει αλήθειες που συγκινούν και προβληματίζουν. Με αγάπη και πολύ χιούμορ ο Σεπούλβεδα μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Με το δικό του τρόπο καταγγέλλει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη και ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους θεατές να αγωνιστούν για να γίνει καλύτερος κι ομορφότερος αυτός ο κόσμος.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και αναλυτικά κείμενα για τις παραπάνω παραστάσεις.

Θα χαρώ πολύ να μου γράψετε στα σχόλια την γνώμη σας αν έχετε δει κάποιες από αυτές!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. M Koutsom

    1 Φεβρουαρίου

    Φαίνονται όλες τους εξαιρετικές Μάγδα! Πολύ θα ήθελα να δούμε κάποια από αυτές μέσα στο μήνα…για να δούμε! Καλημέρα και καλό μήνα!

  2. Artemisia Megalou

    1 Φεβρουαρίου

    Είδαμε την τελευταία και τους αρεσε πολυ! Ηταν ενα ωραίο ερέθισμα για περιβαλλοντική εκπαίδευση και συζήτησε σε θέματα οικολογίας. Επειδή ειχα και το βιβλίο, απο το 1998 σκέψου, τους το διαβάζα κάθε βραδυ (ειναι δίδυμα 5 ετών) απο δυο κεφαλαία Οποτε και είδαν ποσο πιο λεπτομερή ειναι τα βιβλία και ποσο πιο δικές σου εικόνες φτιάχνεις με το να τα διαβάζεις!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!