“Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;”

Καθώς μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η ερώτηση “Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;” έχει την τιμητική της για πολλούς από εμάς. Πέρυσι με ρώτησε πρώτη φορά το μεγάλο μου παιδί και φέτος με ρώτησαν και οι δύο. Κι εγώ απαντώ “Εσύ τι πιστεύεις;“.

Θα σας πω μια ιστορία.

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια μαμά κι ένας μπαμπάς. Είχαν 4 παιδιά και το μικρότερό της οικογένειας, πίστευε με πάθος στον Άγιο Βασίλη. Κάθε χρόνο έστηναν μια ολόκληρη παράσταση για να την πείσουν ότι ο Άγιος έρχεται στο σπίτι τους. Πολλές φορές η μικρούλα δεν τον προλάβαινε, γιατί ενώ έτρεχε στο μπαλκόνι για να δει το έλκηθρο, αυτός είχε ήδη διαβεί την πόρτα του σπιτιού και είχε φύγει βιαστικός. Άλλες φορές ένας φίλος της οικογένειας φορούσε την κόκκινη στολή για να πάρει η μικρή τα δώρα της από τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη.

Μέχρι που μια μέρα, ο υποτιθέμενος Άγιος Βασίλης φορούσε τα ίδια παπούτσια με τον φίλο της οικογένειας που ήταν εκεί πριν 5 λεπτά. Την επόμενη χρονιά φορούσε γυαλιά. Την μεθεπόμενη χρονιά είχε ίσια κι όχι σγουρά μαλλιά. Αλλά οι γονείς επέμεναν “Όχι είναι ο Άγιος Βασίλης! Εμείς είδαμε και το έλκηθρο. Καλά δεν το είδες;“. Και η μικρούλα μεγάλωσε και μια μέρα της είπαν πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Κι ένα κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων χτυπήθηκε πολύ σοβαρά…

Γιατί σας είπα την ιστορία; Γιατί την θλίψη του μικρού κοριτσιού όταν έμαθε την αλήθεια την είδα με τα μάτια μου.

Εγώ τι λέω στα παιδιά μου; Απαντώ “Εσείς τι πιστεύετε;” και τους αφήνω να μου μιλήσουν.

Έχετε δει πόσο ευτυχισμένα είναι τα μικρά παιδιά και με τι αγωνία περιμένουν τον Άγιο Βασίλη; Όπως λέει ο μικρός μου που είναι 5 χρονών πλέον “Μαμά εγώ θέλω να πιστεύω στον Άγιο Βασίλη και στην μαγεία του. Είναι ωραία τα μαγικά πράγματα!“. Ο μεγάλος πάλι αναρωτιέται περισσότερο, το βλέπεις στο βλέμμα του πως η λογική του και η γνωστική του ανάπτυξη και ωρίμανση τον κάνουν να αναρωτιέται. Είμαι σίγουρη πως πλέον μέσα του γνωρίζει την αλήθεια. Αλλά ακόμη δεν θέλει να αφήσει πίσω του την μαγεία που συνοδεύει τα Χριστούγεννα.

Η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα έρθει μόνη της, φυσιολογικά και χωρίς εκβιασμούς. Τα παιδιά μας μπορούν να αισθανθούν μέσα από τα λόγια μας πως αυτές οι μέρες έχουν τον δικό τους συμβολισμό και εμείς μπορούμε όλα αυτά να τα ζήσουμε μέσα από τις παραδόσεις, τα έθιμα και την πίστη της κάθε οικογένειας. Μπορούμε και πρέπει να λέμε στα παιδιά ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ή όχι σε κάτι, αλλά δεν μπορούμε να τα εξαπατήσουμε και να χειραγωγήσουμε την σκέψη τους. Άλλωστε την μαγεία απλά την ζεις και την απολαμβάνεις! Κι όταν μάθουν την αλήθεια;

Πιστεύω πως ένα παιδί θα καταλάβει μόνο του όταν είναι έτοιμο κι όταν θέλει πως ο Άγιος Βασίλης είναι κομμάτι μιας Χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Αρκεί να του έχουμε δώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακαλύψει μόνο του την αλήθεια. Είμαι σίγουρη πως πολλά παιδιά, τα δικά μου σίγουρα, θα στεναχωρηθούν… Η αλήθεια όμως, όσο σκληρή κι αν είναι καμιά φορά, είναι κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών.

Και σας παρακαλώ φίλοι γονείς! Αφήστε στην άκρη τα “καλό και φρόνιμο παιδάκι”. Όλα τα παιδιά αξίζουν ένα δώρο. Όλα!! Μη του κολλάτε μια ακόμη ταμπέλα αυτές τις μέρες, μη το τρομάζετε ότι δεν θα πάρει δώρο γιατί δεν ήταν “καλό παιδί”. Η μαγεία δεν χωράει ταμπέλες!

Είμαι πια αρκετά μεγάλη για να ξέρω και να νιώθω την μαγεία ακόμη και στα πιο απλά πράγματα. Στην αγάπη, την ελευθερία, την ενσυναίσθηση, την ελπίδα, την αλληλεγγύη… Δεν θα είμαι εγώ αυτή που θα σκοτώσω την μαγεία.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Mitsiou Antigoni

    14 Δεκεμβρίου

    Χριστούγεννα χωρίς μαγεία υπάρχουν; Πολύ σωστά είπε ο γιος σου" είναι ωραία τα μαγικά πράγματα". Γιατί να την χαλάσουμε;

    • Magda Zindrou

      14 Δεκεμβρίου

      Φοβάμαι Αντιγόνη πως φέτος, μέχρι να έρθει ο Άγιος θα την χαλάσω στον μεγάλο μου. Με ρωτάει καθημερινά και κάθε φορά βάζει λιγότερα φρένα στις απαντήσεις μου. Δεν πειράζει, αν το θέλει, θα του πω την αλήθεια. Ελπίζω μόνο να μην είναι πολλή δύσκολη εκείνη η στιγμή…

  2. Πιστευουμε στη μαγεια!!! Καθε χρονο και για παντα, Μαγδα μου!!φιλια

    • Magda Zindrou

      15 Δεκεμβρίου

      Ναι! Μα γίνεται να το χάσουμε αυτό; Φιλιά πολλά Ελπίδα μου.

  3. Eleftheria Bogioglou

    15 Δεκεμβρίου

    Μπράβο Μάγδα μου, τα έβαλες όλα στη σωστή βάση! Ειδικά με τις ταμπέλες πόσο δίκιο έχεις.

    • Magda Zindrou

      15 Δεκεμβρίου

      Ευχαριστώ πολύ Ελευθερία! Δεν μπορώ αυτές τις μέρες να ακούω γονείς να ρωτάνε "ήσουν καλό παιδί;", δεν μπορώ! Όλα τα παιδιά αξίζουν κάθε μέρα, όλο το χρόνο και πολύ περισσότερο αυτές τις μαγικές μέρες ένα δώρο, μικρότερο ή μεγαλύτερο δεν έχει σημασία. Μόνο χαρά για τα παιδια, μόνο χαρά!

  4. Πολύ όμορφη η ιστορία που τους είπες και τους άφησες αβίαστα να σχηματίσουν άποψη …αυτά τα Χριστούγεννα ας είναι μαγικά για όλους μας , μικρούς μεγάλους .

    • Magda Zindrou

      15 Δεκεμβρίου

      Καλές, μαγικές γιορτές Αθηνά! Φετος το έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

  5. mama petounia

    16 Δεκεμβρίου

    Εγώ πιστεύω και θα πιστεύω ΠΑΝΤΑ!!

  6. Ελένη B

    16 Δεκεμβρίου

    Εδώ εγώ θέλω να πιστεύω στον άγιο Βασίλη δε θα κανω τα παιδιά να το πιστέψουν;;;΄
    Φυσικά και υπάρχει!!!!
    Και συμφωνώ πως δεν λέμε για φρόνιμα και καλά παιδιά!

  7. Unknown

    30 Δεκεμβρίου

    Εγω τους λεω πως Αγιος Βασιλης υπαρχει γι αυτους που πιστευουν σ αυτον. Τον παρομοιαζω με το Χριστουλη που ενω δεν τον εχει δει κανεις μας και καποιοι λενε οτι δεν υπαρχει, αυτος ειναι παντα διπλα μας για μας που πιστευουμε. Ετσι ειναι απλο. Αν θελεις να πιστευεις σε αυτον και βεβαια υπαρχει. Αν οχι λες οτι δεν υπαρχει αλλα αφηνεις τους αλλους να πιστευουν

  8. Toula Lol moms

    2 Δεκεμβρίου

    Πόσο δίκαιο έχεις Μάγδα μου! Είναι μαγεία για τα παιδιά η ύπαρξη του Αι Βασίλη όπως και όλα τα Χριστούγεννα. Δεν θυμάμαι ευτυχώς τους γονείς μου να μου λένε ποτέ πως δεν υπάρχει, η φυσική ωρίμανση των παιδιών φέρνει και την αλήθεια και τότε είναι χωρίς πόνο και απογοήτευση.

  9. Αντωνια

    2 Δεκεμβρίου

    Ο Αγιος Βασίλιος υπάρχει.Δεν είναι μαγεία ειναι πραγματικός αγιος.Υπάρχει και φέρνει δώρα.Οχι μόνο υλικά αλλα και αυλα όπως ελπίδα χαρά αγάπη φιλοξενία φιλία………Δεν λέμε ψεματα λοιπον στα παιδιά μας απλα τους λέμε αυτά που μπορούν να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία τους.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!