READING

Bιβλία για αγόρια και κορίτσια στην εφηβεία...

Bιβλία για αγόρια και κορίτσια στην εφηβεία

Το να είσαι αγόρι, του James Dawson και Το να είσαι κορίτσι, της Hayley Long είναι δύο εξαιρετικά βιβλία που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Μπορούν να τα διαβάσουν παιδιά 14+ ετών. Αν όμως έχετε την διάθεση να διαβάσετε μαζί με το παιδί και να εξηγήσετε κάποια θέματα, μπορείτε να το διαβάσετε παρέα και με ένα λίγο μικρότερο παιδί (12 ετών)

Σεξ, εξοικείωση με το σώμα μας, οι πρώτοι έρωτες, εφηβεία, σεξουαλικότητα, αυτοπεποίθηση, ορμόνες, ακμή, τριχοφυΐα, μόδα, διαδίκτυο… Όλα είναι θέματα σοβαρά για ένα παιδί στην εφηβεία, θέματα καθοριστικά για την εξέλιξη των παιδιών μας. Είναι όμως και θέματα που κρύβουν για τους γονείς τεράστια αγωνία, φόβο, άγχος και φυσικά ταμπού.

Τα συγκεκριμένα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά που διανύουν αυτή την εποχή που κάθε γονιός φοβάται πάρα πολύ, την εφηβεία. Στο μυαλό μας φαντάζει το πιο δύσκολο πράγμα. Έχουμε φαίνεται ξεχάσει όλα τα προηγούμενα, τα δύσκολα και τα ακατανόητα που μας έχουν συμβεί, από τα οποία νομίζαμε ότι ποτέ δεν θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε! Και μάλλον είναι δύσκολο, κυρίως όμως για το ίδιο το παιδί, το οποίο δυσκολεύεται να καταλάβει τι είναι αυτό που του συμβαίνει.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο στα χέρια των παιδιών που διανύουν την εφηβεία.

Διαβάζοντάς το θα αισθανθούν καταρχήν ότι δεν είναι μόνα τους. Για να γράφουν για αυτά, φαίνεται πως τα έχει περάσει και κάποιος άλλος, έτσι δεν είναι; Και τα δύο βιβλία είναι ένας οδηγός για νέους ανθρώπους, σε πολλά σημεία λειτουργεί και ως manual (βιβλίο με οδηγίες χρήσης). Για παράδειγμα, δείχνει στα αγόρια πώς να χρησιμοποιήσουν το προφυλακτικό και στα κορίτσια πώς να βάλουν ένα ταμπόν κ.α.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι γεμάτο αλήθειες, είναι γραμμένο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν, δεν είναι σεμνότυφο και αντίθετα αντιμετωπίζει με χαλαρότητα, ψυχραιμία και χιούμορ θέματα που μπορεί εμείς ως γονείς να μη βλέπαμε με τον ίδιο τρόπο. Μου άρεσε ιδιαίτερα ότι το βιβλίο αναγνωρίζει πως σε πολλούς τομείς οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, άσχετα από το φύλο τους, και φυσικά ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να στεκόμαστε πέρα από τα στερεότυπα!

Μπορεί να είναι εκνευριστικό, σπαστικό, αμήχανο και αλλόκοτο για ένα παιδί να αισθάνεται έτσι στην εφηβεία. Το καλό είναι και αυτό πρεσβεύουν και τα δύο βιβλία, πως υπάρχουν σαφείς, τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για όλα τα δύσκολα ερωτήματα που προκύπτουν. Και αυτή η αίσθηση μένει και σε σένα τον γονιό όταν διαβάζεις αυτά τα βιβλία. Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για πολλά πράγματα, αρκεί να λέμε την αλήθεια, να είμαστε δίπλα τους, να σταματήσουμε την κριτική, να μη λογοκρίνουμε τον εαυτό μας και να τους μιλήσουμε όπως θα θέλαμε να είχαν μιλήσει και σε εμάς για τα όσα ζήσαμε και αισθανθήκαμε εκείνη την περίοδο.

Φυσικά και θα είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα παιδί 13-14 ετών τι είναι το σπέρμα. Προφανώς θα είναι αμήχανο να μιλήσεις για το σεξ, γιατί λίγοι από εμάς είχαν την τύχη να βρεθούν απέναντι σε γονείς που ήταν ψύχραιμοι και αληθινοί. Και δυστυχώς η γενιά μας, η γενιά που έχει πρόσβαση σε τόσες πληροφορίες, η γενιά που έχει την δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό για τα παιδιά του αύριο, πέφτει πολλές φορές στην παγίδα που έπεσαν και οι προηγούμενοι. Δεν λέω πως είναι εύκολο. Είμαι σίγουρη πως έχω ήδη κάνει λάθη, ακόμη και τώρα που τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά.

Τα βιβλία αυτά όμως με έκαναν να αισθάνομαι λίγο πιο αισιόδοξη. Με έβαλαν στην θέση των παιδιών και μου θύμισαν τις δικές μου απορίες κι αγωνίες όταν ήμουν στην εφηβεία.

Κι αυτό το κομμάτι, αυτή η ικανότητα να μπαίνεις έστω και για λίγο στη θέση τους, με κάνει πάντα καλύτερο γονιό. Αξίζει την προσοχή σας!


Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά, σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Τα έσοδα από τις αγορές σας βοηθούν στη συντήρηση του blog. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Little Box of Love

    4 Νοεμβρίου

    Όντως φαίνονται πολύ καλά βιβλιά Μαγδα μου για αυτά τα λεπτά θέματα. Ελπίζω μόνο να τα θυμηθω σε 12 χρόνια !!!

    • Magda Zindrou

      7 Νοεμβρίου

      Χαχαχαχα! Μπορείς όμως να το πάρεις από τώρα και να το μελετήσεις εσύ. Θα έρθει πολύ πιο σύντομα από ότι φαντάζεσαι η ώρα που θα χρειαστεί να απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις. Άστα…

  2. Violetmimosa

    4 Νοεμβρίου

    Πολυ καλη προταση! Η αληθεια ειναι οτι ειναι λιγο δυσκολες αυτες οι συζητησεις, ειδικα για τις μητερες με τα αγορια! Και μπραβο που τα διαβαζεις κ εσυ, καλο ειναι να ξερουμε τι δινουμε στα παιδια μας να διαβασουν. Ελπιζω να ειμαι cool οταν ερθει εκεινη η στιγμη.

    • Magda Zindrou

      7 Νοεμβρίου

      Πολύ δύσκολο είναι αλλά τελικά θέλει απλώς να λες αλήθεια και να απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε χωρίς υπεκφυγές. Για τα πιο δύσκολα κι εγώ ακόμη δηλώνω άγνοια!

  3. Υποκλίνομαι!!! Τα σημείωσα προς αγορά οπωσδήποτε!!! Πολύ σημαντικά τα θέματα που πραγματαεύεται και με γλώσσα φιλική στα ιδιαίτερα εφηβα τέκνα:)
    Ερώτηση, αναφέρεις ότι είναι για ηλικίες 14+ ομως αν τα διαβάσουν νωρίτερα είναι καλύτερο ή θα τους επηρεάσει αρνητικά; όταν λέω νωρίτερα, πχ η κόρη μου φέτος 11 ετων περνάει προεφηβεία και ηδη με ρωτάει διάφορα. Όχι με την πονηρή έννοια όμως είναι περίεργη πχ για την περίοδο, το σεξ, το φιλι, κλπ
    Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να το διαβάσουν διότι για τη γενιά αυτή το 14+ μου φαίνεται αργα όταν ξέρω κορίτσια που αρχίζουν σχέση, περίοδο, κλπ στα 12-13.
    Αν είναι τρέχω τώρα να τα αγοράσωωωωω!
    Σ'ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική πρόταση!!!

    • Magda Zindrou

      6 Νοεμβρίου

      Δήμητρα απέφυγα να γράψω άλλη ηλικία από αυτή που πρότεινε ο εκδότης, γιατί ακόμη δεν ξέρω, πρακτικά, πώς είναι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Θεωρητικά εγώ θα το έδινα πιο νωρίς. Όπως και με τα υπόλοιπα βιβλία που προτείνω στο blog εγώ τα έχω διαβάσει στα αγόρια σε μικρότερες ηλικίες από τις προτεινόμενες και ποτέ δεν είχαμε θέμα. Νομίζω πως εξαρτάται πολύ από το παιδί. Δεν θα το φοβόμουν, ειδικά αν μπορείς να κάτσεις μαζί με το παιδί και να το ξεφυλλίσετε, ή να δείτε μόνο συγκεκριμένα κεφάλαια. Δεν είναι και shocking! Εμείς το έχουμε κάνει το θέμα ταμπού. Πες μου τι έκανες!!!

    • Σκέφτομαι να το πάρω για την κόρη μου πάντως. Θα το ξεφυλλίσω πρώτα και θα δω αν θα της το δώσω τώρα ή σε 1-2-3 χρόνια. Η δικιά μου ακόμα παίζει με μωρά-κούκλες στο σπιτι και γενικά παρόλη την φυσική περιέργεια για τον κόσμο των μεγάλων, ευτυχώς παραμενει παιδί.
      Πιο πολύ με προβληματίζει μην την ξεσηκώσω και την βάλω σε (πονηρές) σκέψεις για όσα ακόμα δεν προβληματίζεται η ίδια:)
      Η αλήθεια είναι ότι επειδή η νέα γενιά -και ειδικά τα κορίτσια- μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, τα 14+ τα θεωρώ αργά για το βιβλίο αυτό. Ιδανική ηλικία θα ήταν 12+ όταν δηλαδή τελειώνουν το δημοτικό.
      Θα σε ενημερώσω όταν το αγοράσω.
      Σ'ευχαριστώ ξανά!!!

  4. Eleftheria Bogioglou

    7 Νοεμβρίου

    Ενδιαφέρον έχουν αυτά τα βιβλία, έχουν και εικόνες και όλες τις απαντήσεις στις πιο άβολες ερωτήσεις!!!! Αυτά τα θέματα τα προσεγγίζεις ως γονιός καλύτερα μέσα από ένα βιβλίο. Αλλά νομίζω ότι για τα κοριτσάκια θα ήταν καλό και πριν τα 14 να το διαβάσουν.

    • Magda Zindrou

      7 Νοεμβρίου

      Ελευθερία όπως έγραψα παραπάνω και στην Δήμητρα, απέφυγα να πω την γνώμη μου γιατί υπάρχει αλλά είναι σε τελείως θεωρητικό επίπεδο καθώς τα παιδιά μου είναι ακόμη μικρά. Συμφωνώ μαζί σου. Κι εγώ θα το έδινα πι νωρίς να το δουν. Και πιστεύω πως ότι ισχύει για τα κορίτσια, ισχύει και για τα αγόρια. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες πληροφορίες υπάρχουν μέσα σε αυτά τα βιβλία!

  5. Μάγδα, εξαιρετική πρόταση. Εμείς είμαστε μικρές ακόμη, αλλά σκέφτομαι να το αγοράσω το βιβλίο για τα κορίτσια γιατί φοβάμαι μήπως όταν φτάσουμε στην (προ)εφηβεία, έχει εξαντληθεί 🙂

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!