Μια βόλτα στο Πάρκο Δεινοσαύρων

Στο Πολιτιστικό Πάρκο πήγαμε πρώτη φορά πριν 2,5 χρόνια. Είναι ένας καταπράσινος χώρος 25.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα (προέκταση Αττικής Οδού προς Λαύριο).

Βρεθήκαμε εκεί ξανά πριν μερικούς μήνες για να δούμε την υπαίθρια έκθεση δεινοσαύρων! Το Πάρκο Δεινοσαύρων απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και παρουσιάζει εκθέματα σε φυσικό μέγεθος, πιστές αναπαραστάσεις δεινοσαύρων και άλλων ζώων, με κύριο στόχο την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης του επισκέπτη.

Η ζωή στην Αθήνα μας σπρώχνει καθημερινά να ψάχνουμε για ανοικτούς, πράσινους χώρους, όπου τα παιδιά μπορούν να τρέξουν, να παίξουν και να σκαρφαλώσουν ανενόχλητα. Το Πολιτιστικό Πάρκο στο Λαύριο είναι σίγουρα ένας από αυτούς τους χώρους. Και φυσικά τα παιδιά ενθουσιάστηκαν όταν τα ρώτησα αν θέλουν να δουν μια έκθεση με δεινόσαυρους! Η αγάπη μας για τους δεινόσαυρους είναι άλλωστε γνωστή σε όσους διαβάζουν αυτό το blog.

Η συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πάρκου, απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε ενήλικες και είναι εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Ο μικρός μου πάντως (4,5 ετών) έδειχνε να απολαμβάνει τα εκθέματα, αναπαραστάσεις αυτών των υπέροχων τεράτων που έχουν πλέον εξαφανιστεί.  Πλήθος ζώων -δεινόσαυροι, προϊστορικά ζώα, αλλά και ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση- παρουσιάζονται στην έκθεση, καλύπτοντας όλες τις σημαντικές στιγμές της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη Γη. Κύριος στόχος είναι να καταλάβουν τα παιδιά την θεωρία της εξέλιξης και της σύγχρονης βιοποικιλότητας, καθώς έτσι θα κατανοήσουν το παρελθόν και θα ενισχύσουν την οικολογική και περιβαλλοντικής τους συνείδηση.

Την επιστημονική επίβλεψη της έκθεσης έχει ο Παλαιοντολόγος Γεώργιος Γεωργαλής, συνεργάτης του Α.Π.Θ. και άλλων πανεπιστημίων. Το πρόγραμμα γίνεται από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό και περιλαμβάνει ξενάγηση στα εκθέματα της έκθεσης διάρκειας 55’. Πέραν της ξενάγησης τα παιδιά συμμετέχουν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για 25’.

Ως ενήλικας δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από τα εκθέματα. Νομίζω πως όταν έχεις δει εκθέσεις με θέμα τους δεινόσαυρους σε μουσεία του εξωτερικού, δύσκολα θα ικανοποιηθείς από το τελικό αποτέλεσμα στο Πάρκο. Παρόλα αυτά τα αγόρια μου φάνηκαν να περνάνε πολύ ωραία! Και φυσικά να εντυπωσιάζονται με το μέγεθος των εκθεμάτων. Ο μικρός δεν ήθελε να παρακολουθήσει την ξενάγηση, καθώς απευθυνόταν σε μεγαλύτερα παιδιά. Βρήκε όμως έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα ήσυχο σημείο με αρκετό χώμα και να στήσει μια αυτοσχέδια ανασκαφή, ψάχνοντας για τους δικούς του δεινόσαυρους.

 
Μπορεί το Πάρκο Δεινοσαύρων να μην με εντυπωσίασε, παρόλα αυτά το Πολιτιστικό Πάρκο παραμένει ένας πολύ καλός προορισμός για μια οικογένεια! Τα παιδιά θα απολαύσουν παιχνίδι, θα σκαρφαλώσουν στα δέντρα του πάρκου, θα επισκεφθούν το υπαίθριο Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, το οποίο είναι διαμορφωμένο σαν ένα παραδοσιακό χωριό, όπου στην πλατεία του αναβιώνει μια γραφική αγορά με τα εργαστήρια όλων των παλιών επαγγελματιών. Στα “περίχωρα” του πάρκου, συναντά κανείς αμπελώνες και σπάνιες μονάδες οινοποίησης, ελαιώνες και παραδοσιακές μονάδες εξαγωγής ελαιολάδου, σιτοβολώνες, αλώνια, έναν αρχοντικό νερόμυλο, έναν θολωτό ξυλόφουρνο, βοτανόκηπους και εκθέματα που αναδεικνύουν τα σιτηρά και την παραγωγή ψωμιού.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιλέγοντας από τα παρακάτω θέματα: Βότανα και Μυρωδικά, Παλιά Επαγγέλματα, Ελιά, Ψωμί, Τρύγος και Παλιά Παιδικά Παιχνίδια. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στους χώρους του Πάρκου. Στο Πάρκο θα βρείτε τραπέζια που μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε το φαγητό που θα φέρετε μαζί σας (υπάρχει και κυλικείο στον χώρο, για ένα σνακ, χωρίς πολλές υγιεινές επιλογές δυστυχώς).

Το Πολιτιστικό Πάρκο είναι σίγουρα ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφθείτε. Αν μη τι άλλο, θα απολαύσετε το πράσινο και θα χαλαρώσετε σε ένα περιβάλλον μακριά από την πόλη. Μη ξεχάσετε να βάλετε τα παιδιά και στο τρενάκι. Αυτό θα το θυμούνται σίγουρα και με πολλή χαρά!

 

 
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις μέρες και ώρες λειτουργίας, για τα εισιτήρια και τα προγράμματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Πάρκου.

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Τι όμορφα!!
    Έχουμε και εμεις στο Ηράκλειο ένα παρόμοιο πάρκο με δεινόσαυρους σε κανονικό μέγεθος που έχουν αισθητήρες και κουνιόνται και βγάζουν ήχους. Κάθε φορά που πάμε τα παιδια τρελαίνονται…και οι μεγάλοι επίσης!!!
    Στην επόμενη επίσκεψή μας στην Αθήνα θα πάμε και στο πάρκο που προτείνεις. Δεν το γνωρίζαμε!!
    Ευχαριστούμε για την ιδέα!!
    Φιλια

    • Magda Zindrou

      3 Ιουνίου

      Καλημέρα! Το ξέρω αυτό το πάρκο και θέλω τόσο πολύ να πάμε κάποια στιγμή. Νομίζω πως το δικό σας όμως είναι καλύτερο από αυτό…

  2. Φαίνεται πολύ ωραίο και ενδιαφέρον!!Και σε πραγματικό μέγεθος οι δεινόσαυροι,Θεσσαλονίκη δεν έχουμε κάτι τόσο ωραίο!

    • Magda Zindrou

      3 Ιουνίου

      Δέσποινα Νομίζω πως υπάρχει ένα πάρκο δεινοσαύρων λίγο εξω από την Θεσσαλονίκη και μου έχουν πει ότι είναι και ωραίο!

  3. evi sachinidou

    3 Ιουνίου

    Φαίνεται ωραίο το μέρος!!Θέλαμε να το επισκεφτούμε από το φθινόπωρο αλλά όλο κάτι άλλο μας κέρδιζε τις Κυριακές μας..Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!

  4. Ελένη B

    3 Ιουνίου

    Έχουμε πάει κι εμείς!!!
    Είναι πραγματικά πολύ όμορφα!!!! Κι αν τα πιτσιρίκια έχουν τρέλα με τους δεινόσαυρους όπως και τα δικά μου τότε θα κολλήσουν!!!!

  5. Όμορφο μέρος φαίνεται.
    Φιλάκια …

  6. Απο μέρες το σκέφτομαι να παμε. Τωρα περιμενω να περάσουν λιγο οι ημερες και μάλλον μετα την ανάρτηση σου θα το επισκεφθούμε κι εμείς!

  7. M Koutsom

    5 Ιουνίου

    Θυμάμαι που σου είχα πει, ότι την περιμένω αυτη την ανάρτηση…και σήμερα έπεσα πάνω της… τέλεια περάσετε!!! Και τα δικά μου θα ενθουσιαστούν με τα εκθέματα δεινοσαύρων, ειδικά ο μεγάλος! Εγώ ενθουσιάστηκα και με το πολιτιστικό πάρκο γενικοτερα, κι όλα αυτά που προσφέρει Μάγδα μου! Ευχαριστούμε τοοοοοσο για όλες τις πληροφορίες! Φιλάκια

  8. M Koutsom

    5 Ιουνίου

    Θυμάμαι που σου είχα πει, ότι την περιμένω αυτη την ανάρτηση…και σήμερα έπεσα πάνω της… τέλεια περάσετε!!! Και τα δικά μου θα ενθουσιαστούν με τα εκθέματα δεινοσαύρων, ειδικά ο μεγάλος! Εγώ ενθουσιάστηκα και με το πολιτιστικό πάρκο γενικοτερα, κι όλα αυτά που προσφέρει Μάγδα μου! Ευχαριστούμε τοοοοοσο για όλες τις πληροφορίες! Φιλάκια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!