READING

Παίζουμε με το φαγητό μας – Μαθηματικά μαγει...

Παίζουμε με το φαγητό μας – Μαθηματικά μαγειρέματα

Σήμερα θα σας δείξω πώς μπορείτε να περάσετε ένα δημιουργικό απόγευμα στην κουζίνα με τα παιδιά σας.Ετοιμαστείτε όμως να λερωθείτε! Και να ξεσκονίσετε τα μαθηματικά σας. Ελάτε να φτιάξουμε σταφιδόψωμο και κέικ με χαρουπάλευρο. Ή μάλλον ελάτε να απολαύσετε μικρούς, επίδοξους σεφ στα καλύτερά τους!

Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο τραπέζι, ιδανικά σε έναν χώρο που θα μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα, χωρίς χαλιά και άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Αν έχετε χρόνο μπορείτε να κάνετε μια μικρή προετοιμασία και να ετοιμάσετε μια απλή αφίσα με την συνταγή, την οποία θα κρεμάσετε/κολλήσετε στον τοίχο, ώστε να δώσετε στα παιδιά την δυνατότητα να βλέπουν και να διαβάζουν (όσα ξέρουν) τα υλικά και τις ποσότητες που θα χρειαστούν. Μπορείτε επίσης να τους δώσετε την συνταγή και σε ένα φύλλο Α4 για να την έχουν δίπλα τους. Απλώνουμε φύλλα λαδόκολλας σε όλη την επιφάνεια του τραπεζιού, βγάζουμε ζυγαριές και μεζούρες, βάζουμε τα καπέλα μας και τις ποδιές μας (που έχουμε φτιάξει μόνοι μας με λαδόκολλα) και ξεκινάμε!

Για το σταφιδόψωμο θα χρειαστείτε:

Θα χρειαστούμε και νερό φυσικά, που ξεχάσαμε να το βάλουμε στις οδηγίες μας. Χρησιμοποιούμε τόσο μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Σε αυτή την φάση τα παιδιά μετράνε τις ποσότητες και βάζουν όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα.

Μη φοβηθείτε να πέσει λίγο περισσότερο ή λιγότερο. Αυτή είναι και η ιδέα άλλωστε, να κάνουμε πράξεις, απλές μαθηματικές πράξεις την ώρα που παίζουμε με τα υλικά μας. “Πρέπει να βάλουμε 8 κουτάλια λάδι. Εμείς βάλαμε 6. Πόσα ακόμη πρέπει να μπουν;” Και κάπως έτσι κάνουμε πρόσθεση! “Θέλει 250 γραμμάρια σταφίδες. Ωχ, εμείς βάλαμε 300, έπεσαν μερικές παραπάνω. Πόσα γραμμάρια πρέπει να βγάλουμε για να έχουμε 250;” Και έτσι απλά κάνουμε αφαίρεση! Ζυγίζοντας επίσης μαθαίνουμε για τα γραμμάρια, βλέπουμε μέχρι πόσο μας δείχνει η ζυγαριά μας και συζητάμε για άλλους τρόπους μέτρησης (πχ λίτρα). Γενικώς εδώ έχουμε την ευκαιρία να “ζωντανέψουμε” τις μαθηματικές πράξεις και ασκήσεις του σχολικού βιβλίου. Και θα δείτε πώς ξαφνικά θα γίνουν πιο ευχάριστες και εύκολες!

Όταν όλα τα υλικά μπουν στην λεκάνη, τότε αρχίζει το βρώμικο παιχνίδι που τόσο αγαπάμε! Βάλτε τα χέρια μέσα στην λεκάνη και ανακατέψτε! Τι κι αν λερωθούμε; Καθόλου δεν μας πειράζει. Ας γεμίζουμε αλεύρι, ας λαδωθούμε βρε παιδί μου. Το αποτέλεσμα θα είναι να φτιάξουμε το δικό μας σταφιδόψωμο!

Όταν πια έχουμε αποκτήσει ένα ομοιογενές μείγμα και φυσικά έχουμε λερωθεί αρκετά, έχει έρθει η ώρα να πλάσουμε το ζυμάρι μας και να ετοιμάσουμε τα ψωμάκια μας. Απλώνουμε σε ταψάκι μια λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Πρέπει να σας πω ότι ακόμη και οι πιο διστακτικοί στο να λερωθούν, ακόμη και αυτοί που δεν αντέχουν να βλέπουν τα χέρια τους λερωμένα για πολύ ώρα, περάσανε υπέροχα! Βγάζαμε ζυμάρι ακόμη και μέσα από τις μπλούζες τους, ψηλά στον ώμο. Αλλά η χαρά και η ικανοποίηση ήταν τέτοια που έδειχναν τα λερωμένα χέρια τους γεμάτοι περηφάνια! Δυστυχώς το τελικό προϊόν, δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω, γιατί… εξαφανίστηκε! Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την δραστηριότητα συμμετείχε μόνο ένα κορίτσι! Έτσι για να καταρρίπτουμε και τα στερεότυπα.

Πάμε για την επόμενη συνταγή μας; Κέικ με χαρουπάλευρο! Θα χρειαστείτε:

Μια μικρή διευκρίνιση και εδώ: 2 ποτήρια με χυμό πορτοκάλι = χυμός από 6 πορτοκάλια.

Με την συνταγή μπροστά μας ξεκινήσαμε τους υπολογισμούς μας.

Αυτό το παρεάκι είχε περισσότερο διάθεση να λερωθεί παρά να μετρήσει και να μαγειρέψει. Έτσι η πρώτη δόση του κέικ μας ξεκίνησε την πορεία της μέσα σε μια λεκάνη, για να καταλήξει πάνω στα μαλλιά και στα ρούχα των παιδιών και φυσικά στο πάτωμα!

Για αυτό φτιάξαμε και δεύτερη δόση, την οποία και καταφέραμε να ψήσουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Αυτό το κέικ, πρέπει να το δοκιμάσετε! Και κάπως έτσι φίλοι μου, περάσαμε ένα υπέροχο απόγευμα! Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ και περιμένουμε με αγωνία το επόμενο ραντεβού μας!!! Εσείς παίζετε στην κουζίνα με το φαγητό σας;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι φωτογραφίες είναι από την δραστηριότητα Παιχνιδομαγειρέματα που οργάνωσε το “Κάθε μέρα γονείς” σε συνεργασία με την φίλη Χρυσούλα Παπαγεωργίου. Το θέμα της πρώτης μας συνάντησης ήταν “Μαθηματικά μαγειρέματα“, όπου μέσα από το παιχνίδι και μια απλή διαδικασία, που μπορεί να γίνει σε κάθε σπίτι, λερωθήκαμε, παίξαμε και κάναμε μαθηματικές πράξεις. Η ιδέα του προγράμματος είναι να γνωρίσουμε τρόπους με τους οποίους η γνώση κερδίζετε μέσα από το παιχνίδι και τις απλές, καθημερινές μας συνήθειες. Το επόμενο εργαστήρι μας θα γίνει στις 23 Απριλίου.

 

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Ανώνυμος

    28 Μαρτίου

    Είσαι καταπληκτική μανούλα! Σε θαυμάζω!!!!
    Μαίρη

    • Magda Zindrou

      28 Μαρτίου

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με συγκινεί αυτό που γράφεις.

  2. Τι όμορφα που περάσατε! Τέλεια ιδέα! Καλή εβδομάδα!

  3. 'Ελεν B

    29 Μαρτίου

    Μπράβο σας!!!!! πολύ όμορφο όλο αυτό!!!!
    Νομίζω ότι πολύ σημαντικό μέσα από τέτοιες δραστηριότητες είναι ότι τα παιδιά δουλεύουν και τις 5 αισθήσεις τους!!!
    Εμείς το κάνουμε αυτό Μάγδα στο σπίτι!! και ποτέ δε φτιάχνω μόνη μου κουλούρια το Πάσχα, γλυκά τα Χρσιτούγεννα κτλ…
    Ξέρεις τι βαριέμαι μετά, έτσι;;; το καθάρισμα…. Κι ότι για μέρες βρίσκω ζυμάρια παντού… χε χε
    Εσύ είσαι πιο τολμηρή πάντως!!!! κάλεσες κι άλλα απιδιά εκτός από τα δικά σου!!!!! Πολύ όμορφο όλο αυτό ρε συ!!!!!!
    Μπράβο σας!!!!!!!

    • Magda Zindrou

      29 Μαρτίου

      Κι εμείς μαγειρεύουμε συνέχεια με τα αγόρια στο σπίτι! Τους αρέσει πολύ και θεωρώ πως για πολλούς λόγους είναι σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά στις διαδικασίες του σπιτιού. Για να πω την αλήθεια βέβαια οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι από μια δραστηριότητα που οργανώσαμε και έγινε σε έναν άλλο χώρο και όχι στο σπίτι μας. Παρόλα αυτά, αντίστοιχα πράγματα έχω κάνει και στο σπίτι. Αφού περνάνε υπέροχα!

  4. 'Ελεν B

    29 Μαρτίου

    Ναι μωρέ! αυτό λέω κι εγώ! Ένας χαμός παραπάνω στο σπίτι δε πειράζει…αφού περνάμε όμορφα!!!

  5. Θαρραλέα πολύ για χάρη των παιδιών!!Μπράβο για την οργάνωση,για την προσπάθεια φαίνεται ότι αφιέρωσες πολύ χρόνο!

  6. To Paixnidaki

    31 Μαρτίου

    Τι όμορφα χεράκια! Πόσο ωραία περάσατε! Σας χάρηκα πολύ πολύ! Πάντα τέτοια! !

    • Magda Zindrou

      31 Μαρτίου

      Ευχαριστούμε! Είμαστε διάσημοι "βρωμιάρηδες" και δεν χάνουμε ευκαιρία να παρασύρουμε κι άλλους στα παιχνίδια μας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!