READING

“Ανάποδα” και “Απέναντι”, ...

“Ανάποδα” και “Απέναντι”, δύο πολύ αγαπημένα μας βιβλία!

Ομολογώ πως μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε διαβάσει κανένα βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου. Ντροπή μου, αλλά ψέματα δεν θα σας πω! Ο λόγος που αγόρασα το “Ανάποδα” ήταν η αγαπημένη μου εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή. Κάθε φορά που πηγαίνουμε στο βιβλιοπωλείο αγοράζω τα βιβλία της με κλειστά μάτια. Η Ίρις λοιπόν ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε τον αγαπημένο πλέον Θοδωρή Παπαϊωάννου και το ακόμη πιο αγαπημένο μας σκαθάρι τον Μέλιο, τον ήρωα των βιβλίων Ανάποδα και Απέναντι.
Ο Μέλιος το σκαθάρι παίζει με την χωματένια μπάλα του και ξαφνικά αναποδογυρίζει και βρίσκεται να κοιτάζει τον κόσμο “Ανάποδα”. Τον πιάνει πανικός και φοβάται καθώς είναι αδύνατο να επανέλθει στην αρχική του θέση. Έτσι ζητάει βοήθεια από διάφορους περαστικούς. Θα τον βοηθήσουν; Μπορούν να μπουν στην θέση του; Όπως και να’ χει ο Μέλιος συνειδητοποιεί πως όταν είσαι ανάποδα τα πράγματα δείχνουν τελείως διαφορετικά. Ξαφνικά βλέπεις πιο καθαρά, μπορείς να ανακαλύψεις καινούρια πράγματα. Πού κρύβεται η αλήθεια; Τι αξίζει στ’ αλήθεια; Τελικά έχει ενδιαφέρον να κοιτάς από μια άλλη οπτική γωνία!
Οι Εκδόσεις Ίκαρος για μια ακόμη φορά παρουσιάζουν ένα πανέμορφο, τρυφερό παραμύθι που ξεχωρίζει για τον έντονο συμβολισμό του. Τα παιδιά ταυτίζονται αμέσως με τον ήρωα του Παπαϊωάννου, τον Μέλιο, ένα απλό και ταπεινό σκαθάρι. Θα μπορούσε να ήταν και τα ίδια στην θέση του. Συζητούν για την ιστορία, προβληματίζονται, γελούν, φοβούνται, σκέφτονται για το διαφορετικό, για την αγάπη, για την έλλειψη ενσυναίσθησης.
Και μετά μαμά, τι έγινε;
Μετά ο Μέλιος πρέπει να αντιμετωπίσει μια καινούρια πρόκληση. Η αγαπημένη του, η φίλη του η Μελανή βρίσκεται στην άλλη μεριά του δάσους και τον περιμένει, αλλά για να φτάσει εκεί πρέπει να διασχίσει τον μεγάλο δρόμο! Να περάσει “Απέναντι”. Πως όμως θα το καταφέρει αυτό; Με το μπλε ποδήλατο; Με το βιολετί πατίνι; Με αλεξίπτωτο ή με μαγικό χαλί; Ε, λοιπόν όλα θα τα προσπαθήσει! Κι ας αποτύχει!
Το “Απέναντι” είναι ένα βιβλίο γεμάτο ζωή, σκέψεις, χρώματα και συναισθήματα. Είναι σαφείς οι αναφορές και ένας προβληματισμός για την φύση, το περιβάλλον και την οικολογία. Την ίδια ώρα σε κάνει να χαμογελάς από την πρώτη ακόμη σελίδα, σου θυμίζει την πρώτη σου αγάπη, την παιδική σου ηλικία (ποιος είπε ότι τα παιδικά βιβλία απευθύνονται μόνο σε μικρούς αναγνώστες, εεεε;). Η καινούρια περιπέτεια του φίλου μας είναι εξίσου συναρπαστική και μαγική!

Εξαιρετική και η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρζή για μια ακόμη φορά! Μοναδικά χρώματα, εξαιρετική “γραφή”, η ματιά της Ίριδας γίνεται και στα δύο βιβλία αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με τραγούδια που έγραψε ο Ορέστης Παπαϊωάννου ειδικά για το βιβλίο.

Τα βιβλία “Ανάποδα” και “Απέναντι” είναι κατάλληλα για παιδιά από 3 ετών, αν και είμαι σίγουρη πως τόσο η ιστορία όσο και η εικονογράφηση θα κέρδιζε και τα πολύ μικρότερα παιδιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

O Θοδωρής Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 11-4-1966 στην πόλη Έσσεν της Γερμανίας Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης το 1986. Μένει στην Έδεσσα είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Υπηρετεί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας. Συγγραφικό έργο: – ” Ο έκτος κύκλος” ( Οι Ολυμπιακοί αγώνες των ζώων) Θεατρικό παραμύθι Εκδόσεις Μορφωτική Εστία Καλαμαριάς – ” Το ποτάμι που θύμωσε” Θεατρικό -οικολογικό παραμύθι – “Μια Κυριακή στο δάσος” Θεατρικό έργο οικολογικού περιεχομένου “Το μήνυμα του πελαργού” οικολογικό έμμετρο παραμύθι που εκδόθηκε από το ΚΠΕ Έδεσσας – “Ο Πειρατής Σιντόρε- Ντορεσί” εκδόσεις Fagottobooks 2010 έμμετρο παραμύθι για την πειρατεία της μουσικής με ένθετο CD με τέσσερα τραγούδια σε μουσική Ορέστη Παπαϊωάννου.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. ShareYourLikes

    25 Ιανουαρίου

    Μάγδα καλημέρα! Ωραίες οι προτάσεις σου. Κυρίως, το Ανάποδα μου τραβάει πολύ το ενδιαφέρον. Το λέω κι εγώ συχνά, ότι καμιά φορά αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την αλήθεια και την ουσία, αν τα δούμε λίγο ανάποδα τα πράγματα. Κάποτε είχα κάνει και ανάρτηση γι' αυτό.
    Οι εκδόσεις Ίκαρος είναι στο μυαλό μου κάτι σαν εγγύηση για καλό βιβλίο και η εικονογράφος κάνει πολύ καλή δουλειά! Βιβλία του συγγραφέα, νομίζω και εγώ πως δεν έχουμε. Ήρθε ο καιρός. 😉

    • Magda Zindrou

      25 Ιανουαρίου

      Αυτά τα βιβλία είναι πλέον και δικά μου αγαπημένα. Θεωρώ ότι είναι μοναδικά από κάθε άποψη! Και φυσικά ο Ίκαρος είναι εγγύηση. Ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψεις κι εσύ τον Παπαϊωάννου. Δεν θα απογοητευτείς!

  2. M Koutsom

    25 Ιανουαρίου

    Καλή εβδομάδα Μάγδα μου! Τον τελευταίο καιρό έχουμε αγοράσει διάφορα βιβλία..θα κοιτάξω και αυτά που μας προτείνεις! Ευχαριστούμε!

  3. αυτα τα βιβλια τα εχω στο ματι εδω και καιρο… Θα τα βαλω οπωσδηποτε στο καλαθιμου την επομενη φορα..Καλημερα Μαγδα μου!! φιλια

    • Magda Zindrou

      25 Ιανουαρίου

      Να τα αγοράσετε Ελπίδα μου! Είναι πραγματικά διαμαντάκια, μοναδικά στο είδος τους!!!

  4. Margarita Niki

    25 Ιανουαρίου

    Γεια σου Μάγδα. Τα βιβλία αυτά μας τα έφεραν δώρο στα γενέθλια της Αγνής και δεν περνάει μέρα που να μην τα διαβάσουμε. Η εικονογραφιση είναι εξαιρετική και οι ιστορίες τόσο γλυκές και τρυφερές. Χαίρομαι που έγραψες για τα βιβλία αυτά. Πραγματικά είναι διαμάντια! Πολλά φιλιά. Νικη

    • Magda Zindrou

      26 Ιανουαρίου

      Ευχαριστώ πολύ! Όπως ακριβώς το έγραψες. Δεν περνάει μέρα να μην τους ρίξουν έστω μια κλεφτή ματιά!

  5. paixnidaki

    26 Ιανουαρίου

    Τι ωραίες προτάσεις!!! Θα τα κοιτάξω το συντομότερο!!

  6. Georgia Kaffe

    28 Ιανουαρίου

    Δεν τα ήξερα καθόλου! φαίνονται τέλεια!! θα τα ψάξουμε κι εμείς! Ευχαριστούμε για την ιδέα Μάγδα!

    • Magda Zindrou

      28 Ιανουαρίου

      Είναι καταπληκτικά βιβλία Γεωργία και είμαι σίγουρη πως δεν θα σας απογοητεύσουν! Θα χαρώ να μου γράψεις την γνώμη σου όταν τα διαβάσετε!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!