READING

Ταξιδέψαμε “Από τη Γη στη Σελήνη” στο ...

Ταξιδέψαμε “Από τη Γη στη Σελήνη” στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το διάστημα είναι ένα από τα θέματα που δεν μπορεί παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Και ποιος είναι ο καλύτερος παραμυθάς του είδους για να τα ταξιδέψει τόσο μακριά;Μα φυσικά ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βέρν και η υπέροχη ιστορία του “Από τη Γη στη Σελήνη” με κεντρικό ήρωα τον Ίμπεϋ Μπάρμπικειν. Στην περίπτωσή μας όμως ο καλύτερος παραμυθάς-συγγραφέας είναι ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η καινούρια σειρά βιβλίων του. Ο Παπαθεοδούλου, με συνοδοιπόρο την Ίριδα Σαμαρτζή, η οποία έχει κάνει την εξαιρετική εικονογράφηση των βιβλίων, διασκευάζει τις κλασικές ιστορίες του Βερν, με έναν δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, χαρίζοντας έτσι τις κλασικές ιστορίες του Βερν στους μικρούς αναγνώστες.

Περισσότερα θα σας πω σύντομα σε ξεχωριστή ανάρτηση, καθώς όσα βιβλία της σειράς έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος βρίσκονται ήδη από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους στην βιβλιοθήκη μας.

Βρεθήκαμε λοιπόν, με την κατάλληλη διάθεση, στην παρουσίαση του βιβλίου στην Πεντέλη στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Ο Ίμπεϋ Μπάρμπικειν, αναλογιζόμενος το αγαθό της Ειρήνης, αποφασίζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο κανόνι και να εκτοξεύσει ένα βλήμα ως τη Σελήνη. Στόχος της αποστολής του δεν είναι κάποιος εχθρός, αλλά η γνώση και η πρόοδος της ανθρωπότητας. Όταν όμως μπαίνει στην ιστορία ο Μισέλ Αρντάν τα δεδομένα ανατρέπονται!

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1865. Είναι εντυπωσιακό πόσο κοντά στην πραγματικότητα έπεσε ο Βερν κάνοντας τους υπολογισμούς του σχετικά με τις προδιαγραφές του κανονιού-πυραύλου. Ο Γάλλος συγγραφέας άλλωστε είχε προβλέψει και το ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι!

Μια τόσο προσεγμένη δουλειά δεν θα μπορούσε παρά να έχει και την παρουσίαση που της ταιριάζει. Η επιλογή του Κέντρου Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη, στην σκιά του Newall, ήταν εξαιρετική.

 

 

Το τηλεσκόπιο Newall  κατασκευάστηκε το 1868 από τον Άγγλο μηχανικό Τόμας Κούκ και βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Οι Άγγλοι μας το 1955, καθώς ο βροχερός καιρός της Μεγάλης Βρετανίας δεν επέτρεπε σχεδόν ποτέ την παρατήρηση των αστεριών. Ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο για την εποχή του.

Αφού μας μίλησαν οι οικοδεσπότες για την πορεία του Newall μέχρι σήμερα, μικροί και μεγάλοι αφεθήκαμε στην αφήγηση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Να σας πω ότι αν δεν έχετε δει αυτόν τον άνθρωπο να διαβάζει παραμύθια πρέπει να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία. Εκφραστικός και όσο πρέπει θεατρικός πραγματικά σε ταξιδεύει! Είναι ο αγαπημένος των παιδιών μου!

 

Μαζί του ήταν και η Ίρις Σαμαρτζή, η εικονογράφος των βιβλίων της συγκεκριμένης σειράς, αλλά και άλλων βιβλίων του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Αν έχεις δει ένα σχέδιό της, απλώς κοιτώντας ένα βιβλίο στο εξώφυλλο καταλαβαίνεις ότι είναι δικό της. Μοναδική η γραφή της! Στην δουλειά της Σαμαρτζή η ζωγραφική συναντά το κολάζ και οι μικροί αναγνώστες δεν μπορούν παρά να ψάχνουν για όλες αυτές τις λεπτομέρειες που αριστοτεχνικά συμπληρώνουν το κείμενο του συγγραφέα. Στα βιβλία όπου Παπαθεοδούλου και Σαμαρτζή συνεργάζονται το κείμενο συνδέεται άμεσα με την εικονογράφηση, η οποία πολλές φορές αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί στοιχεία που δεν τα συναντάς στο κείμενο.

Στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά ζωγράφισαν τον αστροναύτη της Ίριδας, προσθέτοντας στην βαλίτσα του όλα εκείνα τα αντικείμενα που θα έπαιρναν τα ίδια αν έκαναν ένα ταξίδι στο διάστημα.

 

Και τότε εμφανίστηκε ο πύραυλος που θα ταξίδευε όλους τους αστροναύτες στην Σελήνη! Τα παιδιά έβαλαν τις ζωγραφιές τους μέσα στην κατασκευή και συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν στην απογείωση. Καταλαβαίνετε τι έγινε. Η χαρά τους δεν περιγράφεται!

 

Όταν όλα τέλειωσαν όλοι περίμεναν με αγωνία την επίσκεψη στο τηλεσκόπιο. Δυστυχώς ο καιρός δεν μας επέτρεψε να δούμε τα αστέρια όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Ο θόλος δεν άνοιξε, καθώς και η παραμικρή σταγόνα βροχής θα καταστρέψει το πολύτιμο αυτό επιστημονικό εργαλείο. Δεν πειράζει όμως! Υποσχεθήκαμε να επισκεφτούμε ξανά τον χώρο, με την πρώτη ευκαιρία. Για την ώρα τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και μόνο που είδαν το Newall να περιστρέφεται και να κινείται μέσα σε μια τεράστια αίθουσα που λειτουργεί ως ασανσέρ (!) (πρέπει να το ζήσετε, τι να σας περιγράψω;).

Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης είναι ανοικτό και επισκέψιμο! Βρείτε όλες τις λεπτομέρειες στον σύνδεσμο (πατώντας εδώ).

Και φυσικά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ίριδα Σαμαρτζή πατήστε πάνω στα ονόματά τους.

Και εννοείτε πως αν δεν έχετε ακόμη αγοράσει το βιβλίο, πρέπει να βιαστείτε!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Polyanna

    4 Νοεμβρίου

    Πράγματι είναι καταπληκτικά τα βιβλία και ή συνεργασία Αντώνη – Ίριδας μοναδική! Φαντάζομαι ποσό ξεχωριστή θα ήταν για τα πιτσιρίκια η εμπειρία μέσα στο συγκεκριμένο χώρο.

    • Magda Zindrou

      4 Νοεμβρίου

      Ξετρελάθηκαν! Νομίζω πως δεν τα έχω ξαναδεί να χοροπηδάνε για τόση ώρα. Όλα τα βιβλία είναι μοναδικά και πρέπει να μπουν στην βιβλιοθήκη κάθε παιδιού.

  2. voula&efsta

    4 Νοεμβρίου

    Την περίμενα αυτή την ανάρτηση.Θα το ψάξω να πάω τον ταρζανακο μου…

    • Magda Zindrou

      5 Νοεμβρίου

      Συγνώμη που την άργησα λίγο! Αυτό το 24ωρο πια, να μην είναι αρκετό! Όταν πάτε να μου γράψεις τις εντυπώσεις σας.

  3. Maria Naka

    5 Νοεμβρίου

    Πολύ θέλω να πάω αλλά θα περιμένω λίγο γιατί είναι μικρός ακόμα. Αλλά το βιβλίο θα το κοιτάξω σίγουρα

    • Magda Zindrou

      6 Νοεμβρίου

      Καλημέρα Μαρία! Στο Αστεροσκοπείο μας είπαν πως θα είναι καλύτερα τα παιδιά να είναι 8+ ετών (7+ θα έλεγα εγώ). Το βιβλίο να το δείτε, όπως και τα υπόλοιπα της σειράς. Έχουν ενδιαφέρον!

  4. Εχω κι εγω ενθουσιαστει με το αστεροσκοπειο…ριξε μια ματια εδω:
    http://nipiagogosnotes.blogspot.gr/2015/07/blog-post_26.html
    το βιβλίο, για ποια ηλικια θα ελεγες οτι ειναι καταλληλο;

    • Magda Zindrou

      6 Νοεμβρίου

      Μόλις σε διάβασα Έλση! Κι εμείς θα ξαναπάμε και ελπίζω αυτή την φορά να σταθούμε πιο τυχεροί με τον θόλο. Νομίζω πως το βιβλίο είναι για 4+ ετών. Πάντα φυσικά εξαρτάται από το παιδί και την εξοικείωσή του με τα βιβλία. Αν δεν σε πειράζει θα ήθελα να προσθέσω την ανάρτησή σου στο τέλος της δικής μου, ώστε να σε διαβάσουν και οι δικοί μου αναγνώστες. Μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο! Πολλά φιλιά, ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά!!!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!