READING

Νυστάζω, κουράστηκα, πονάω παντού… Τι να κάν...

Νυστάζω, κουράστηκα, πονάω παντού… Τι να κάνω;

Οι διακοπές ξαφνικά φαντάζουν μακρινές… Αυτή η αίσθηση του αλατιού και της θάλασσας στο σώμα ξεθωριάζει, το μαύρισμα σιγά σιγά σβήνει και παρότι ακόμη δεν αισθάνομαι ότι έχω βρει τον ρυθμό μου τα πρώτα σημάδια της καθημερινότητας έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Και σήμερα ξύπνησα για πρώτη φορά και είπα “Νυστάζω…”.Αϋπνία, κούραση, πονεμένα πόδια, κακή διάθεση, όλα σημάδια ότι κάποια στιγμή θα εξαντληθούμε. Θα χάσουμε την ενέργειά μας! Και πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο καλό θα είναι να αποκτήσουμε μερικές συνήθειες, ακόμη και με το ζόρι, που θα μας βοηθήσουν να γλιτώσουμε την υπερκόπωση.

 

  • Καλύτερος ύπνος. Τι σας λέω τώρα; Είμαι η πρώτη που αρνούμαι να κοιμηθώ νωρίς. Οι νυχτερινές ώρες, αυτό το διάστημα μεταξύ 9-12, είναι για μένα ιερό! Αφού τελειώσω με τις εκκρεμότητες της ημέρας (ή όχι…) κάθομαι και απολαμβάνω με τον άντρα μου ένα ποτηράκι κρασί, συζητάμε, βλέπουμε καμιά ταινία. Πώς να το χάσω αυτό για λίγη ώρα παραπάνω ύπνο; Κι όμως, έστω και μισή ώρα παραπάνω θα κάνει την διαφορά. Θα ξυπνήσετε σίγουρα, κάποιο παιδί θα διψάσει, θα θέλει τουαλέτα, θα δει έναν εφιάλτη ή θα είναι άρρωστο. Εσείς όμως θα έχετε κερδίσει λίγο παραπάνω ύπνο. Εγώ επίσης αποφεύγω την χρήση ηλεκτρικών συσκευών πριν τον ύπνο, τρώω ένα ελαφρύ γεύμα (ναι! η δίαιτα συνεχίζεται), δεν ανοίγω την τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο (ειδικά τις καθημερινές) και χαλαρώνω από νωρίς χαμηλώνοντας τα φώτα στο σαλόνι.
  • Μην παραλείπετε το πρωινό σας! Είναι σημαντικό να μην φεύγουμε από το σπίτι με άδειο στομάχι. Ακόμη κι αν δεν προλαβαίνουμε καλό είναι να πιούμε ένα ποτήρι γάλα και να φάμε κάτι που θα μας δώσει ενέργεια όταν θα φτάσουμε στην δουλειά. Δεν είναι μύθος ότι όσο καλύτερα φάμε το πρωί, τόσο λιγότερη θα είναι η αίσθηση της πείνας και τη ατονίας κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Να πίνετε αρκετό νερό. Θα βοηθήσει σίγουρα τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Αν είστε σαν εμένα και δεν πίνετε αρκετό νερό, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καθημερινή κατανάλωση. Πχ όλο το καλοκαίρι είχα το δικό μου μπουκάλι στο ψυγείο και έπρεπε να το αδειάσω μέχρι το τέλος της ημέρας, δεν πίνω καφέ αν δεν πιω πρώτα ένα ποτήρι νερό, έχω πάντα νερό δίπλα μου στο κρεβάτι πριν κοιμηθώ.
  • Μειώστε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε.Τα φρούτα μπορούν να σας γλυκάνουν δίνοντάς σας περισσότερη ενέργεια. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώσετε κάτι γλυκό, προτιμήστε ένα σπιτικό γλυκό κουταλιού ή μια κουταλιά από την μαρμελάδα που έχετε φτιάξει εσείς.
  • Βγείτε για μια μικρή βόλτα. Ακόμη και μια μικρή βόλτα μέχρι το super market, αν περπατάτε αργά, κοιτώντας τι συμβαίνει γύρω σας, μπορεί να σας αναζωογονήσει αρκετά.
  • Nap time λέει ο Εγγλέζος και έχει δίκιο. Δεν χρειάζεται να κοιμηθείτε 2 ώρες το μεσημέρι για να είστε ξεκούραστοι (προσωπικά με αρρωσταίνει κάτι τέτοιο). Ένας υπνάκος στον καναπέ ενώ τα παιδιά παίζουν δίπλα σας ή βλέπουν τηλεόραση είναι ότι πρέπει (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν αφήνουμε ποτέ τα μικρά παιδιά μόνα τους για να πάμε για ύπνο βαρύ σε άλλο δωμάτιο. Μιλάω για αυτά τα 2-3 λεπτά που θα κλείσετε τα μάτια σας ενώ τα ακούτε στο βάθος να παίζουν, έχοντας όλες τις πόρτες κλειστές και διασφαλίζοντας πάνω από όλα την ασφάλειά τους.)
  • Μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε με άλλους ενήλικες. Ένα τηλεφώνημα, ένα skype, ένα καφεδάκι στην γειτόνισσα θα βοηθήσει. Κλέψτε αυτές τις μικρές στιγμές για εσάς.
  • Προσωπικός χρόνος. Δύσκολο πολύ, αλλά θέλει απλώς λίγη προσπάθεια!
  • Ενισχύστε τον οργανισμό σας με τροφές που δίνουν ενέργεια, έστω λίγη γυμναστική και πιθανώς βιταμίνες και συμπληρώματα που θα σας δώσουν ενέργεια. ΠΡΟΣΟΧΗ πριν καταναλώσετε οτιδήποτε να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας
  • Μην υποτιμάτε την δύναμη της ομάδας. Είτε είναι μια Μαμαδοομάδα στο Facebook είτε μια ομάδα γυναικών στην γειτονιάς σας, η γνωριμία με ανθρώπους που βιώνουν μια παρόμοια καθημερινότητα είναι απαραίτητη. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες, απλώς μιλήστε, κάντε καινούριες γνωριμίες και πάρτε θάρρος και δύναμη η μια από την άλλη!
  • Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να μείνουν πίσω. Είχατε μια δύσκολη μέρα, μόλις κοιμίσατε τα παιδιά και βλέπετε τον νεροχύτη σας στα κακά του χάλια; Δεν πειράζει! Και αύριο μέρα είναι. Ακόμη κι αν δεν μαγειρέψατε μια μέρα και πάλι δεν πειράζει. Είστε άνθρωπος και καμιά φορά προέχει η δική σας ψυχική και σωματική υγεία, ώστε όλοι οι άλλοι να είναι στην συνέχεια καλά!
  • Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια! Έστω μια μέρα την εβδομάδα ή μερικές ώρες δεν θα αλλάξουν τίποτα άλλο παρά μόνο την διάθεσή σας και τον τρόπο που βλέπετε την καθημερινότητα.

Το να είσαι μαμά είναι δύσκολο και χρονοβόρο, ειδικά όταν έχετε αποφασίσει πως θέλετε να λειτουργείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Βρείτε όμως αυτά που σας ταιριάζουν από την παραπάνω λίστα και βοηθήστε τον άνθρωπο που κρύβεται μέσα σας να ξεκουραστεί και να τονωθεί για να συνεχίσει να είναι “η καλύτερη μαμά του κόσμου”!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Αθηνά

    9 Οκτωβρίου

    Ax story of my life!! Αυτά που λες τα έπαθα ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου! Πολύ ωραία τα tips σου με βρίσκουν πολύ σύμφωνη, προσπαθώ και εγώ να τα ακολουθώ! Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ!

    • Magda Zindrou

      9 Οκτωβρίου

      Προσπάθεια Αθηνά! Βλέπω πως όταν το παίρνω απόφαση και δεν εγκαταλείπω αισθάνομαι καταρχήν καλά ψυχολογικά. Το ήμισυ του παντός…

  2. Mary Liodou

    9 Οκτωβρίου

    Θα το τυπωσω να το κολλήσω στο ψυγείο της κουζίνας μας να τα βλέπω κάθε ημέρα!

    • Magda Zindrou

      9 Οκτωβρίου

      Χαχαχαχα! Εγώ έχω διάφορα τέτοια σε έναν πίνακα ανακοινώσεων και τον βλέπω καθημερινά. Μικρά reminders για να μην ξεχνιόμαστε.

  3. Mary Liodou

    9 Οκτωβρίου

    Θα το τυπωσω να το κολλήσω στο ψυγείο της κουζίνας μας να τα βλέπω κάθε ημέρα!

  4. Polyanna

    9 Οκτωβρίου

    Πραγματικά είναι για εκτύπωση και τοιχοκολληση το σημερινό σου ποστ! Κι εμάς αυτός ο Σεπτέμβρης ήταν προσαρμογής σε νέα δεδομένα μιας και πλέον είμαι σπίτι και δε δουλεύω και κάπου στην όλη αναδιοργάνωση με άφησα λίγο στην άκρη. Ώρα για επαναφορά λοιπόν 😉

    • Magda Zindrou

      9 Οκτωβρίου

      Παπαπαπα! Ποτέ να μην μας αφήνουμε στην άκρη, ποτέ! Εκτύπωση και στο ψυγείο.

  5. M Koutsom

    9 Οκτωβρίου

    Αχ Μάγδα μου πονεμένη ιστορία! Σχεδόν καθημερινά νιώθω κόπωση, πονάω παντού κυρίως αυχένα και πλάτη, άσε αυτό με τον ύπνο! Προσωπικά αν δεν κοιμηθώ 7-8 ώρες καθημερινά είμαι άρρωστη, δεν μπορώ να αποδώσω το υπόλοιπο της ημέρας μου! Υπέροχα αυτά που μας προτείνεις και σχεδόν όλα, προσπαθώ να τα κάνω… ειδικά αυτό με το νερό…χιχιχι Μου επιτρέπεις να το τυπώσω κι εγώ ε? χιχιχιχι φιλάκια

    • Magda Zindrou

      12 Οκτωβρίου

      Άλλη μια στο club λοιπόν… Κι εσύ Μαρία μου, στο ψυγείο, στο ψυγείο μπας και βάλουμε μυαλό όλες μαζί!

  6. Craftland gr

    9 Οκτωβρίου

    Πολύ καλές οι συμβουλές σου Μάγδα μου! Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθω κι εγώ έτσι… Είναι τόσα που πρέπει να γίνουν σε μια μέρα που η μπαταρία πέφτει κατακόρυφα!!!

    • Magda Zindrou

      12 Οκτωβρίου

      Ώρα να αφήνουμε και κάτι στην άκρη Αλεξάνδρα! Δεν αντέχω να αισθάνομαι άλλο έτσι. Τα παιδιά μας μας θέλουν δραστήριες και υγιείς!

  7. Όμορφη ανάρτηση
    Φιλάκια …

  8. Crazy Tourists

    9 Οκτωβρίου

    Άμα σου πω πόσα από αυτά δεν κάνω!!! Κι εγω κουρασμένη είμαι… Και δεν προβλέπεται ξεκούραση σύντομα!
    Στέλνω πολλά φιλιά!

    • Magda Zindrou

      12 Οκτωβρίου

      Θα τα βάλεις σε ένα πρόγραμμα σιγά σιγά. Δυστυχώς όταν τα παιδιά μας είναι μικρά αυτά φαντάζουν πολυτέλεια, αλλά έρχεται η ώρα τους πολύ πιο σύντομα από ότι πιστεύουμε!

  9. Δεν είναι όλα εύκολα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε όλες τις συμβουλές σου Μάγδα, αν δεν θέλουμε να καταρρεύσουμε!
    Θα το τυπώσω κι εγώ!
    Σε φιλώ
    Μαρίνα

    • Magda Zindrou

      12 Οκτωβρίου

      Πρέπει Μαρίνα! Όπως σωστά είπες, το βασικότερο είναι να μην καταρρεύσουμε. Πολλά φιλιά!

  10. Stroumfita Smurf

    11 Οκτωβρίου

    Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου! Είμαι σχετικά καινούρια blogger και θα χαιρόμουν αν έριχνες μια ματιά: http://www.stroumfitasmurf.blogspot.gr

    • Magda Zindrou

      12 Οκτωβρίου

      Σε ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια στο blog σου. Είμαι σίγουρη πως θα τα λέμε, στην ίδια γειτονιά κινούμαστε!

  11. Zina Z

    12 Οκτωβρίου

    χτυπησες φλεβα Μαγδα!!!! γιατι υπνο και να θελω δεν τον εχω…ακομα ξυπναει ο μικρος και η μεγαλη αρκετες φορες. τεσπα, το παλευουμε βεβαια!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!