READING

Είδαμε την παράσταση “Κατερίνα” του Αύ...

Είδαμε την παράσταση “Κατερίνα” του Αύγουστου Κορτώ

Διάβασα “Το βιβλίο της Κατερίνας” του Αύγουστου Κορτώ πριν ένα χρόνο. Σε 2-3 μέρες το είχα τελειώσει, αν και είναι από αυτά τα βιβλία που διαβάζονται μονορούφι! Το έκλεισα, πήρα μια βαθιά ανάσα, κοίταξα το εξώφυλλο και άρχισα να το ξαναδιαβάζω!
Δεν είχα ξαναδιαβάσει Κορτώ και χαίρομαι που η πρώτη μας επαφή ήταν η “Κατερίνα”. Άκρως βιωματικό, γραμμένο με απίστευτο χιούμορ και αυτό το χαρακτηριστικό στυλ του συγγραφέα, το βιβλίο μας γνωρίζει την Κατερίνα, την διπολική μητέρα του Κορτώ, με την ίδια να μας περιγράφει με λεπτομέρεια την απόφασή της να αυτοκτονήσει και στη συνέχεια να διηγείται, να μοιράζεται με τον αναγνώστη όλα τα κεφάλαια της ζωής της από την αρχή μέχρι το τραγικό τέλος.
Όταν λοιπόν διάβασα στην αρχή της θεατρικής χρονιάς πως η Κατερίνα μεταφέρεται στο Θέατρο Θησείον, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, ενθουσιάστηκα… αλλά κάθε φορά που επιχειρούσα να κλείσω εισιτήρια η παράσταση ήταν sold out. Και αυτό συνεχίστηκε όλη την χρονιά, χωρίς υπερβολή!
Για καλή μου τύχη όμως δόθηκε παράταση! Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στο Θέατρο Θησείον, σε ένα χώρο όπου κυριαρχούσε το μπετόν και το γκρίζο, ιδανικό νομίζω για το συγκεκριμένο έργο, για να δω την “Κατερίνα”.
Μόνη στην σκηνή στέκει η Λένα Παπαληγούρα, στον ρόλο της Κατερίνας. Δίπλα της live με την κιθάρα του συνοδεύει μουσικά ο Λόλεκ, ενώ ο Νανούρης συμμετέχει ενεργά στην παράσταση. Είναι παράσταση ή μονόλογος; Δεν ξέρω… Ξέρω μόνο πως η “Κατερίνα” είναι μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία, είναι μια συνάντηση με έναν άνθρωπο που δεν υπάρχει πλέον ανάμεσά μας, αλλά παρόλα αυτά τον αισθανόμαστε δικό μας.
«Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα εικοσιτέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στο χώρο». Έτσι αρχίζει να αφηγείται τη συνταρακτική ζωή της η Κατερίνα που έχει μόλις αυτοκτονήσει. Μια ζωή δίπλα σε ανθρώπους που την αντιμετώπισαν ως ένα λάθος, μια ζωή γεμάτη φάρμακα, ένα σύζυγο, ένα παιδί, συναισθήματα στα άκρα, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ που μένει μέσα σου στα στάμπα, φωνές, υστερία, τρέλα, απόγνωση, απόπειρες να βάλει τέλος στην ζωή της…
Αυτή ήταν η Κατερίνα, μια γυναίκα σαν τόσες άλλες, πολλές εκεί έξω… Μια γυναίκα που πάλευε καθημερινά με την διπολική διαταραχή και μια χαοτική πραγματικότητα. Θα μπορούσε να είναι η γειτόνισσά μας, η θεία μας, μια φίλη, η δική μας μητέρα, ακόμη και εμείς. Γιατί τελικά από αυτή την θεατρική εμπειρία βγαίνουμε ταυτισμένοι με την Κατερίνα, συμμετέχουμε ενεργά σε μια διαδικασία που λειτουργεί λυτρωτικά, ως μια μορφή κάθαρσης, για το κοινό, τον συγγραφέα και όλους τους συντελεστές.
Ο θάνατος συνοδεύεται πάντα από ένα γιατί, με όποιο τρόπο κι αν σε έχει βρει. Έχεις τόσα να πεις, αλλά δεν υπάρχει κανένας εκεί να τα ακούσει. Ο Κορτώ μέσα από το βιβλίο του και πολύ περισσότερο μέσα από την παράσταση, καθώς η Κατερίνα ζωντάνεψε, πήρε σάρκα και οστά μέσα από την συγκλονιστική ερμηνεία της Παπαληγούρα, έρχεται αντιμέτωπος με τους δαίμονές του και σε αυτή την διαδικασία παρασύρει και τον θεατή. Η διαδικασία είναι δύσκολη, προσωπική, η ανάγκη να κρατηθεί η μνήμη είναι έντονη, αλλά στο τέλος λέμε όλοι μαζί ένα τελευταίο αντίο…Ο Νανούρης έχει δουλέψει εξαιρετικά με το κείμενο, το οποίο σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει και τιμά. Η παρουσία του στην σκηνή με έναν φακό προσφέρει ακόμη περισσότερη  ένταση και ένα ζωντανό παιχνίδι με τις σκιές της Παπαληγούρα και του Λόλεκ. Ακόμη και αυτή η επιλογή να ακούγεται η μουσική live, είναι μια ευρηματική και υπέροχη λυρική ανάσα.

Τι να πω για την ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα; Η ηθοποιός αυτή έχει το χάρισμα να μεταμορφώνεται. Με ωριμότητα, στιβαρότητα και ευαισθησία αγκαλιάζει την Κατερίνα και μας την παρουσιάζει σε όλες της τις εκφάνσεις, ώσπου την κάνουμε δική μας. Διατηρεί όλες τις ισορροπίες ανάμεσα στο δράμα και στο χιούμορ, σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Από την ώρα που μπαίνει ξυπόλητη στην σκηνή, φορώντας ένα εμπριμέ φόρεμα, δεν μπορείς να τραβήξεις το βλέμμα σου από πάνω της. Αυτή είναι η Κατερίνα!
Η παράσταση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αν έχετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε να το κάνετε. Είναι μια μοναδική θεατρική εμπειρία, η οποία ξεπερνά τον προσωπικό της χαρακτήρα και σε ένα δεύτερο επίπεδο γίνεται μια σκληρή ματιά σε μια προβληματική ελληνική πραγματικότητα.
Μπορείτε να ακολουθήσετε τον συγγραφέα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.
Θα περιμένω τα σχόλια όσων έχουν ήδη δει την παράσταση ή ετοιμάζονται να την δουν!

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Δε την έχω δει.
    Φιλάκια …

  2. Έχω ακούσει εξαιρετικά σχόλια και έμαθα ότι συνεχίζεται, αλλά με άλλη ηθοποιό. Επειδή όμως πιστεύω πως το 50% είναι η πρωταγωνίστρια, μάλλον θα αγοράσω το βιβλίο τελικά.

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    • Η πρωταγωνίστρια ήταν καταπληκτική! Δεν ξέρω ποια θα αναλάβει και πώς θα ανταπεξέλθει, αλλά έχει μια σπουδαία ερμηνεία να ανταγωνισθεί. Καλημέρα Ελένη!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!