READING

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

31 Οκτωβρίου 2014. Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και το παιδί μου για μια ακόμη χρονιά έφερε από το σχολείο στο σπίτι τον κουμπαρά του.

Από πέρυσι που μας ήρθε από το σχολείο του με τον γνωστό κουμπαρά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (είχα κι εγώ έναν όταν ήμουν παιδί, αλλά και ο μπαμπάς του!) μαζεύει με τον αδερφό του χρήματα (τα κέρματα που βρίσκει στον δρόμο, τα ρέστα από το ταξί, τους δίνω κι εγώ καμιά φορά για να τους ενισχύσω). Θέλουν να αγοράσουν το δικό τους παιχνίδι τα Χριστούγεννα.

Περιμένουν λοιπόν πώς και πώς να δουν τι έχουν μαζέψει τον τελευταίο χρόνο και τι μπορούν να αγοράσουν με αυτά τα χρήματα. Ομολογώ ότι το περιμένω κι εγώ με πολύ ενδιαφέρον, γιατί όπως είναι φυσικό η σχέση τόσο μικρών παιδιών με το χρήμα και την αξία του είναι ανύπαρκτη!

Την Πέμπτη το βράδυ λοιπόν, μου ανακοίνωσε ο Άρης ότι θα φέρει καινούριο κουμπαρά “από το καινούριο σχολείο μαμά, όχι από το παλιό!”. Διαβάστε τι ακολούθησε:

Άρης: Σκέφτηκα κάτι λοιπόν μαμά για τον καινούριο κουμπαρά μου. Θα μαζεύουμε πάλι με τον Άλκη λεφτά. Τον κουμπαρά θα τον ανοίξουμε την άνοιξη και ξέρεις τι θα πάρουμε με τα λεφτά που θα έχουμε μαζέψει;
Μαμά: Τι θα πάρετε αγάπη μου; Πάλι παιχνίδι ή ρούχο; Μήπως βιβλίο;
Άρης: Όχι μαμά!!! Θα πάρουμε ένα φουστάνι… Ένα φουστάνι για σένα! Γιατί εσύ μαμά δεν πηγαίνεις ποτέ στα μαγαζιά για να ψωνίσεις ρούχα για σένα, μόνο για εμάς παίρνεις πράγματα. Θα σου πάρουμε εμείς τότε ένα φουστάνι, που είναι και πιο μακρύ από τις μπλούζες και δεν θα κρυώνεις καθόλου!

Και συμπλήρωσε ο Άλκης:

Άλκης: Μαμά θα σου πάρουμε φουστάνι, αλλά να μην τον σπάσεις τον κουμπαρά για να πάρεις τα λεφτά! Μην το σκοτώσεις το γουρουνάκι, σε παρακαλώ!

Αυτή είναι η μαγεία των παιδιών. Αυτό είναι το μεγαλείο τους. Και αυτή είναι η απάντηση σε όσους μεγαλώνουν τα παιδιά τους με την λογική ότι τα παιδιά είναι χειριστικά, τα παιδιά δεν σκέφτονται παρά μόνο τον εαυτό τους.

Τι; Ακόμη δεν σας έπεισα; Σας έχω κι άλλο παράδειγμα. Πρόσφατα ρώτησε τον Άρη η γιαγιά του:

Γιαγιά: Άρη μου, ας πούμε ότι έχεις 5 κόκκαλα και έχεις και 5 σκυλάκια. Πώς θα μοίραζες τα κόκκαλα ώστε να φάνε όλα τα σκυλάκια το ίδιο;
Άρης: Θα έδινα από ένα κόκκαλο στο κάθε σκυλάκι.
Γιαγια: Ωραία! Μπράβο! Τώρα ας πούμε πως πάλι έχεις 5 σκυλάκια, αλλά έχεις 6 κόκκαλα. Πώς θα μοίραζες τώρα τα κόκκαλα ώστε να φάνε όλα τα σκυλάκια το ίδιο;
Άρης: Θα έδινα στο καθένα από ένα.
Γιαγια: Ναι, αλλά έχεις 6 κόκκαλα…
Άρης: Θα κράταγα το ένα για να το δώσω σε κανένα άλλο σκυλάκι που δεν θα έχει καθόλου φαγητό να φάει.

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με μαθηματικές γνώσεις. Τις μαθαίνουν μεγαλώνοντας. Η μαθηματική σκέψη είναι εκπαίδευση. Τα υλικά αγαθά όπως και τα χρήματα αποκτούν παραπάνω αξία, επειδή τους την προσδίδουμε εμείς. Τα παιδιά δίνουν και στον διπλανό τους, δίνουν σε αυτόν που δεν έχει. Και αυτό το χαρακτηριστικό μπορούμε απλώς να τους το καλλιεργήσουμε, είναι εκεί και μας περιμένει.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί για τα χρήματα και την αποταμίευση, σας προτείνω να διαβάσετε και το κείμενο της Ελευθερίας στο makelife.gr

Και μην παραλείψετε να διαβάσετε δωρεάν, online, ένα υπέροχο βιβλίο για την αποταμίευση, από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Μυρτώ Δεληβοριά.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Ελπίδα

    2 Νοεμβρίου

    Μα τι γλύκες!! Τυχερη μαμα!! Να τους χαιρεσαι Μαγδα μου και να τους καμαρωνεις!! φιλια

    • Magda Zindrou

      3 Νοεμβρίου

      Αν καμαρώνω λέει! Σαν την κουκουβάγια και χειρότερη!!!

  2. M Koutsom

    3 Νοεμβρίου

    Αγόρι μου γλυκό! Φουστάνι για τη μανούλα ε…? Συγκινήθηκα βρε Μάγδα μου πρωί-πρωί!, να τους χαίρεσαι και τους δύο και να είσαι περήφανη! φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    • Magda Zindrou

      3 Νοεμβρίου

      Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου! Καλή εβδομάδα και σε σένα!!!!

  3. sundayspoon

    4 Νοεμβρίου

    Νομίζω ότι είσαι πολύ τυχερή μανούλα… Συγκινήθηκα διαβάζοντας τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματα! Έτσι γλυκά και τρυφερά να είναι πάντα τα παιδάκια σου! Κι εσύ να τα καμαρώνεις γιατί τους αξίζει…
    Φιλιά!

    • Magda Zindrou

      10 Νοεμβρίου

      Σε ευχαριστώ πολύ! Πραγματικά ώρες ώρες τα κοιτάζω και αναρωτιέμαι τι καλό έχω κάνει στην ζωή μου για να μου αξίζουν αυτές οι μικρές ζωούλες… Να' σαι πάντα καλά!!!

  4. Eleftheria Bogioglou

    31 Οκτωβρίου

    Αυτά είναι πολύ σημαντικά μαθήματα για τα παιδιά όσο κι αν οι εποχές είναι δύσκολες για αποταμίευση γενικά! Ευχαριστώ Μάγδα και για την αναφορά!

    • Magda Zindrou

      3 Νοεμβρίου

      Έτσι είναι Ελευθερία μου! Μη με ευχαριστείς, κάνω το αυτονόητο!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!